Shutterstock

Nieuws Melkveehouderij

Bel Leerdammer-boeren voelen zich niet gehoord

7 Januari 2019 - Wouter Baan - 5 reacties

Leveranciers van Bel Leerdammer voelen zich niet gehoord en daarom hebben 8 melkveehouders de Leveranciers Vereniging Leerdammer Collectief (LVLC) opgericht. De groep hekelt de 'top-downbenadering' van het bedrijf en vindt dat de eisen rondom duurzaamheid niet tot uiting komen in de melkprijs.

Corné Vermaat, voorzitter van LVLC en melkveehouder in Hei- en Boeicop (Utrecht), benadrukt geen actiegroep te zijn. "We willen Bel Leerdammer op de kaart zetten door een positief kritisch geluid te laten horen. Ons doel is de onvrede onder de leveranciers weg te nemen, zodat iedereen weer trots is om bij de kaasmaker te horen." Volgens Vermaat is daar momenteel geen sprake van, gezien flink wat melkveehouders de laatste jaren zijn overgestapt naar andere zuivelverwerkers.

Vermaat is van mening dat Bel Leerdammer een prachtig mooi bedrijf is, met schitterende producten. Toch voelen veel melkveehouders zich niet thuis; bovendien voelen ze zich niet gehoord door de directie. De huidige overlegstructuur met klankbordgroepen biedt nauwelijks ruimte voor inspraak. "Dit moet snel veranderen en daarom zijn wij gestart met dit initiatief."

Melkprijs zonder referentie
Een van de kritiekpunten die de melkveehouders hebben, is de melkprijs van Bel Leerdammer. In de periode tussen 2010 en 2015 was de melkprijs gebaseerd op een aantal melkverwerkers, maar deze referentie werd in praktijk niet gehaald. Dit had de nodige rechtszaken tot gevolg. Sinds 2015 is de melkprijs nergens op gebaseerd, waardoor de uitbetalingsprijzen niet terug te rekenen zijn.

De melkprijs van Bel Leerdammer is niet transparant 

- Corné Vermaat

Daarbij zijn in de loop der jaren diverse duurzaamheidseisen opgelegd, zonder dat hier kostendekkende premies tegenover staan. Wat de groep verder dwars zit, is dat melkprijs pas aan het eind van de maand bekend wordt gemaakt.

Brede steun
Het LVLC bestaat momenteel uit 8 bestuursleden en is 12 november 2018 officieel opgericht. "Bij Bel Leerdammer weten ze van ons bestaan af en ook de melkveehouders zijn op de hoogte. Nu weet ook de buitenwereld ervan", aldus Vermaat, die weet dat het initiatief de steun heeft van veel collega-melkveehouders bij Bel Leerdammer.

In de maanden januari en februari staan op diverse plekken in het land 4 bijeenkomsten gepland, om te inventariseren hoeveel melkveehouders zich achter het initiatief scharen en om gezamenlijk een tegengeluid te formuleren. Het doel is om een breed collectief te vormen en daarmee in gesprek te treden met de directie van Bel Leerdammer. "Op die manier willen wij veranderingen bewerkstelligen, zodat Bel Leerdammer weer op de kaart komt", aldus Vermaat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
Peter 8 Januari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10880967/bel-leerdammer-boeren-voelen-zich-niet-gehoord]Bel Leerdammer-boeren voelen zich niet gehoord [/url]
Bel is mooi bedrijf maar betaalt inderdaad net iets te weinig
Joop 8 Januari 2019
Veel beloven maar de beloftes niet nakomen zo bedonderen ze al vele jaren hun leveranciers Onbetrouwbaar zijn ze .
voor niks melker 8 Januari 2019
Zo is het inderdaad peter en joop.Maar denk niet dat het bij de andere melkfabrieken anders is,het gras bij de buren lijkt altijd groener.DE hele zuivel is gewoon een maffia achtig gebeuren.Goed je eigen zakken vullen en als er nog wat over blijft komt de boer pas in beeld.
sandalen 8 Januari 2019
boerderij melk mag je voor geven wat je wil.
als je te weinig melk binnen krijgt, dan kun je als nog de melkprijs verhogen;
bij voldoende of te veel melk kun je de prijs bijstellen naar beneden.
de afgelopen 20 jaren heeft men de eisen van verduurzaming/kringloop/energiescan/dierenwelzijn/weilandplicht doorgevoerd en oja,de boerderijprijs soms verlaagd en bijna ieder jaar het 10 jarige uitbetaalprijs gehaald.
kortom de kostprijsverhogingen op de boerderij (verplicht)niet uitbetaald.
Jb 8 Januari 2019
Minder koeien minder melk en ze kunnen het verwaarden van de melk niet waar maken en wat hebben ze ons geadviseerd! melkfabrieken waar blijft trouwens die kaart voor de liters Campina moet ik eens doen 4 weken te laat met registratie heb het wel op mijn mobiel maar toch konden wij de regels maar bepalen voor de fabriek
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden