Eigen foto

Boerenbusiness Landbouwcongres

'Vrije markt werkt niet in de landbouw'

19 December 2018 - Wouter Baan - 21 reacties

"De reden waarom de voedselprijzen niet meestijgen met de inflatie is omdat er te veel aanbod is." Met die woorden trapte econoom Jaap van Duijn dinsdag 18 december zijn lezing af op het Nationaal Economisch Landbouwcongres van Boerenbusiness.

Van Duijn trok de sombere conclusie dat de positie van de boeren steeds verder achteruitgaat. "Dat een accountant 9 keer zoveel verdient als een gemiddelde akkerbouwer, betekent dat het beloningssysteem niet deugd." Dit kan volgens Van Duijn veranderen als voedsel schaarser wordt.

'De vrije markt is ramp'
De Nederlandse boeren zitten volgens Van Duijn al zeker 100 jaar in een lastig parket. "Het model waarbij boeren slechts de hoeveelheid kunnen aanpassen, leidt automatisch tot schaalvergroting en daarmee creëert het collectief haar eigen probleem." Hoewel Van Duijn zegt een liberaal econoom te zijn, is hij geen voorstander van een vrije markt in de land- en tuinbouwsector. "Het loslaten van het Europese melkquotum is hier een voorbeeld van."

De boer heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd, maar ook dat is niet de oplossing. "Door te focussen op 1 product is er geen risicospreiding en hierdoor laten de inkomens sterke schommelingen zien. De weg van de schaalvergroting en specialisatie loopt op zijn einde." De oplossing is om homogene landbouwproducten te veranderen tot homogene producten. Volgens Van Duijn wordt dit pad steeds vaker bewandeld, gezien diverse Nederlandse melkverwerkers volop inzetten op zuivelmerken.

De opkomst van China
In zijn lezing stipte de econoom ook een aantal mondiale economische ontwikkelingen aan; 1 daarvan is de opkomst van China. Dat het land zich heeft ontwikkeld tot de grootste economie ter wereld is volgens Van Duijn geen positieve ontwikkeling voor ons als Europeanen. "De culturele verschillen zijn te groot om aansluiting te krijgen. Daarbij heeft China de neiging om productie en dienstverlening in eigen beheer te doen." Van Duijn verwacht dat de Europese economie zich minder aan China kan optrekken dan aan de Verenigde Staten (VS).

Ondanks dat de economische groei in Europa bij lange na niet kan tippen aan die in China, gaat het niet slecht. "De werkloosheid is gedaald naar het laagste punt in jaren." Daarin schuilt volgens de econoom ook direct het gevaar, want het verleden wijst uit dat een lage werkloosheid voorafgaat aan een periode van laag conjunctuur.

Nieuwe recessie op komst?
Van Duijn signaleert een kentering in de economie. Dit leidt hij af aan het consumentenvertrouwen, die al een tijd een dalende trend toont. Daarbij kleuren de beurskoersen sinds het najaar overwegend in het rood. "Deze ontwikkelingen duiden op een omslag in het economische klimaat." De economische onzekerheid wordt gevoed door onrust van politieke aard, zoals de brexit en handelsoorlog. Een volgende recessie komt volgens hem waarschijnlijk overwaaien uit de VS, zoals dat al decennia het geval is.

Met een economische teruggang op komst, stipt de econoom een volgend probleem aan: de lage rente. Van Duijn stak niet onder stoelen of banken dat hij geen fan is van Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank (ECB). "Zijn monetaire beleid vind ik een ramp voor de Nederlandse burgers." Door de lage rente blijven de Nederlandse pensioenen achter op de inflatie. "Het is krankzinnig dat Draghi na 9 jaar van opgaande conjunctuur de rente nog steeds niet heeft verhoogd." Van Duijn vroeg zich dan ook hardop af wat de ECB gaat doen als de volgende recessie een feit is.

Grond gegarandeerd een goede belegging
Bij een economische teruggang hoeven we, volgens Van Duijn, echter niet te treuren, want (landbouw)grond is immers een betrouwbaar en goed beleggingsalternatief voor de fluctuerende beurskoersen en lage rentes. "Gemiddeld genomen laten de grondprijzen een stijging zien. Zeker in een klein land als Nederland, waar grond uitermate schaars is, kan je daarvan uitgaan." Deze ontwikkeling ligt volgens Van Duijn aan de basis van het gezegde: "Een boer leeft arm, maar sterft rijk."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
21 reacties
Abonnee
vrijbuiter 19 December 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10880830/vrije-markt-werkt-niet-in-de-landbouw]'Vrije markt werkt niet in de landbouw'[/url]
Dus we zijn eigenlijk verkeerd bezig?
Abonnee
Jawin 19 December 2018
Alles aan banden leggen en de prijzen gaan vanzelf omhoog.
Abonnee
erik 19 December 2018
de vrije markt werkt wel, overaanbod is lage prijzen. Wij passen de productie niet aan, dat is het probleem, o ja en die grond die altijd een goede belegging is, waardoor de kostprijs weer stijgt. weer niks verdiend. Ik denk dat die eeuwige drang naar schaalvergroting uiteindelijk voor deze conclusie zorgt. Hij zegt het zelf al, hij komt alleen niet met een oplossing, dat is nu weer jammer
drs p 19 December 2018
Als de Pont zo lang was als de breedte van de stroom, dan kon hij blijven liggen, zei me laatst een econoom
eiland 19 December 2018
hoezo werkt niet ik ben aan t genieten alles wat vrij is is duur en t kan ons niet duur genoeg
peter 19 December 2018
Voedsel schaarser maken laat me niet lachen. Als de VN alle mensen in Afrika goed te eten zouden geven was het voedsel nu al schaars, maar wat doet de VN eigenlijk? hun buikje zelf rond eten!!!!???? oftewel als voedsel schaarser wordt krijgen ze in Afrika nog minder!!!!
peter 19 December 2018
Armen mensen tellen niet mee dit zijn voor de elite politiek ((ratten)) en deze worden met wapens bestreden. en krijgen ook niets te eten zie foto's van mensen die sterven van de honger. De overheid heeft hier geen hart voor net als voor de boeren! De boeren zijn de moderne SLAVEN en worden met de zweep van NVWA in toom gehouden.
tem 19 December 2018
er is niks aan de hand totdat de overheid een probleem heeft. dan word er metaal geruild voor landbouw producten.dit moet wel want eten valt ook onder de berekening voor koopkracht, en die mag niet stijgen
Thomas 19 December 2018
@peter
Ja idd, wereldwijd hebben we een groot tekort aan voedsel in 2019
boer kees 19 December 2018
het heeft de laatste 50 jaar geen vrije markt geweest,omdat ze ons subsidies geven, alle markten worden gestuurd door de centrale bank van Amerika,maaaaaaaaar niet lang meer.het wordt tijd dat financieel terrorisme eens gaat stoppen met monopolie geld van de fed!!!!goud maak de vrije markt.
Ton Westgeest 19 December 2018
Waarom gaat het nog niet zo slecht in Europa, meneer van Duijn?

Omdat we nog steeds aan het potverteren zijn! We zijn nog steeds kortzichtig en hebben onze assets en de hele maak industrie verkocht. Desnoods aan de Chinezen die minder kortzichtig zijn.
Daar komt nog bij dat we zulke domme politici hebben, we ook onze schuld niet afgelost hebben met het geld dat het opgebracht heeft. Nu hebben we schuld en zijn afhankelijk van het buitenland. Met gas, olie, ICT, etc. en straks ook met landbouw producten.
Waarom geen marktwerking voor de landbouw??? Dat hebben we altijd gehad! Als we een gelijk speelveld hebben is er niets aan de hand...... Maar zelfs dat heeft de politiek hier verkl**t!!!!
boer kees 19 December 2018
Men zegt domme boer!ze hebben gelijk ook,wie wil er nog werken aan 200€/ton tarwe(eten moet goedkoop zijn)zolang de beurs goed gaat, vastgoed goed gaat,ik klaag niet,wees gewoon slimmer!!!
boer kees 19 December 2018
ga voor de overheid werken kan niet faitte!!!(kijk naar juncker ,die mannen die werken hard of drinken hard?)allee dat denken ze toch dat ze hard werken.iemand moet voor de parasieten werken.koop goud want de boot zinkt,ze zijn ons aan het op eten zien jullie dat dan niet!
boer kees 19 December 2018
poetin kom ons redden want de zionisten zijn ons weer aan het verneuken!!!!!
Abonnee
betweter 19 December 2018
wat een domme man
vrije markt werkt niet
wie hebben dit jaar geld over gehouden ?? jawel degenen die de boel vrij hebben
waren alle aardappelen gewoon vrij dan waren ze 50 cent
wordt deze professor betaald door de fabrieken??
Piet s 19 December 2018
Als de boeren de helft minder hadden vastgelegd van de aardappelen, dan waren ze veel duurder dan 50 ct
Je krijgt dan weer kooplui aan de deur, dan gaat de prijs snel naar boven
petatje 20 December 2018
De vrije markt werkt perfect. Als de politiek zich ermee gaat bemoeien zijn de rapen gaar. Ambtenaren die 5 jaar achter de feiten aanlopen!
En ook contracten met afnemers zijn alleen eenzijdig gericht op de beurs van de afnemer. Vergelijk maar eens vrije aardappelprijzen met contractprijzen over 10 jaar. Krijg je meer als 2 cent positief verschil voor de prijs van de vrije is toch mooi zowat € 1000,- per hectare meer geldopbrengst bij gelijke kosten. Dus zowat 25 tot 50% meer marge voor de teler! Wie wil dat nou niet. En diegene die steeds voor contract kiezen moeten zich af vragen of ze niet beter ergens een normale baan kunnen gaan zoeken! Nog veel minder risico.
Vantieghem Hans 20 December 2018
Niet alle uitspraken zijn verkeerd .
De lage rente is ook voor mij een totaal verkeerd iets . Het doet de mensen nog meer vasthouden aan hun centen . Kent Draghi niet de uitspraak rentenieren ? Z’n rentes terug in de economie brengen , maar als men geen opbrengst puurt uit z’n spaarcenten moet men er uiterst zuinig mee omspringen wil men een zorgeloze oude dag hebben . In de tijd van de hoge rentes floreerde de economie en had iedereen ruimte om zich een folieke te permiteren .
CV1955 20 December 2018
ik zou hier 10 bladzijden economische wijsheid kunnen prediken, maar niet NU.
1/Boeren werken hard, te hard en rekenen te weinig.
2/ héél belangrijk: een boer is prijsnemer en niet prijszetter en daar schuilt het grootste gevaar.
er is geen markt werking, hij geeft het zo mee, en achteraf hoort hij wat hij vangt....
niet met mij!
kalf 21 December 2018
Een heel leger in een paar dagen over de wereld sturen lukt prima, Maar voedsel verschepen is vooral door de politiek compleet onmogelijk.Dus de ene helft van de wereld verhongert de andere zit de productie te verlagen.Hoe kun je dit nog verantwoorden in deze tijd.Voedsel is nu al schaars Wereldwijd.
petatje 21 December 2018
CV1955 schreef:
ik zou hier 10 bladzijden economische wijsheid kunnen prediken, maar niet NU.
1/Boeren werken hard, te hard en rekenen te weinig.
2/ héél belangrijk: een boer is prijsnemer en niet prijszetter en daar schuilt het grootste gevaar.
er is geen markt werking, hij geeft het zo mee, en achteraf hoort hij wat hij vangt....
niet met mij!
Waarheid als een koe. Boeren weten niet beter, hebben nooit in andere sectoren gekeken, weten niet wat normaal is.
Jpk 22 December 2018
De acm macht inde goede verhouding brengen wordt de uitdaging voor lto nfo onder kostprijs telen is zinloos
Abonnee
roy 23 December 2018
jullie weten niet half hoeveel importeisen er aan agrarische producten door afrikaanse landen gesteld worden. bovendien werkt het tegen de lokale afrikaanse boeren. En als je het beter weet, koop die producten bij de nederlandse boeren en ga je gang.
gerard 24 December 2018
we produceren te veel voedsel. ik zelf zie niets in quota dus zal het op een ander manier moeten
zelf denk ik dat het afschaffen van bestrijdings middelen het beste werkt wel in europees verband
maar as een ieder een ander oplossing heeft hoor ik dat graag
o ja ik ben zelf een boer die bestrijdings middelen gebruikt
Abonnee
dramos 28 December 2018
Die man snapt er helemaal niks van, vrije markt werkt uitstekend! Helemaal eens met petatje, Piet s en betweter!!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden