Lely en Nestlé presenteerden op de EuroTier in Hannover het boekwerkje 'Lean in Dairy Farming'. Het 'Lean-werken' is een managementtool die in veel branches omarmd is en nu naar de melkveehouderij vertaald is. Melkveehoudster Stieneke Iedema, die in 2014 naar Denemarken emigreerde, testte de werkwijze en nam het eerste exemplaar in ontvangst.
Lely en Nestlé ontwikkelden het concept, omdat melkveebedrijven steeds maar groter en complexer worden. "Meer personeel, meer werkdruk en de noodzaak om de resultaten te verbeteren, vraagt om een gestructureerde aanpak", zo luidt de visie. Vandaar de inzet op een 'Lean-werkwijze'.
Iedema melkt met haar man 400 koeien in het Deense Kjellerup en dat doen ze met 7 Lely A3-robots. Ze emigreerden in 2014 naar Denemarken en werden in 2015 benaderd om het 'Dairy Wise concept' in de praktijk te testen.
Waarom zei u 'ja' tegen het werken volgens dit concept?
"Het gestructureerd werken aan betere resultaten past bij ons. Het is een manier van werken waarbij je meer van elkaar vraagt en open en direct communiceert. Dat past ons, maar niet iedereen. Het personeel waar we in 2015 mee werken is mede op basis daarvan gewisseld."
Wat is het verschil tussen 'Dairy Wise werken' en een 'gewone' situatie?
"Voor ons zijn de belangrijkste verschillen dat we nu protocollair werken. Alles gaat volgens vaste afspraken. En minstens zo belangrijk: we nemen het personeel bewust mee in de processen, om zodoende vooruitgang te boeken. Met deze aanpak reduceren we arbeid. In 2015 werkten we met 4 man personeel, nu nog met 2 mensen en 2 weekendhulpen. Dat scheelt dus serieus in arbeidskosten."
Hoe neemt u dat personeel dan mee in die processen?
"Het begin was lastig, maar we leerden stapje voor stapje te zetten. Ook maken we daarin doelen, bijvoorbeeld het verlagen van het celgetal. Om het personeel daartoe te motiveren, heb ik in kaart gebracht wat mastitis ons kost en hoe een hoger celgetal het risico op mastitis verhoogt. Dat hield. Het werd hen duidelijk en het werkte, we boekten grote vooruitgang."
Maak een strak werkproces het werken niet saai?
"Om dat te tackelen, organiseren we op maandag een whiteboardsessie. Daarin bespreken we in hoeverre de gestelde doelen behaald worden of in hoeverre progressie uitblijft. Ook laten we de 2 vaste personeelsleden (toevalligerwijs zijn dat zussen) meedenken over nieuwe doelen. Dat motiveert hen. Juist doordat ze een deel uitmaken van het proces naar betere resultaten, blijven ze gemotiveerd."
Is het dan louter positief om via deze methode te werken?
"Voor ons wel. Wij selecteren ons personeel er inmiddels dan ook op. Een nadeel kan zijn dat het (zeker in het begin) confronterend kan zijn. Je loopt alle processen door. Dat betekent vaak dat je erachter komt dat het beter kan en dat je het tot dan toe dus eigenlijk niet goed genoeg deed. Die stappen moet je wel durven zetten."