Shutterstock

Inside Melk

'BEX-voordeel voor grasboer verdampt'

22 Oktober 2018 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Melkveehouders met veel gras in hun rantsoenen moeten rekening houden met minder BEX-voordeel over 2018 dan ze in 2017 en daarvoor behaalden. Hoe komt dit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het te verwachten lagere BEX-voordeel komt deels voort uit aanpassingen die Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in de normatieve berekening doorvoert. Zo zijn de formules hoe de energiebehoefte en VEM-opname van een koe wordt berekend, licht aangepast.

Meer impact heeft de aanpassing van het lichaamsgewicht van koeien. Zwartbonte volwassen melkkoeien werden tot afgelopen jaar ingewogen voor 600 kilo, nu is dat 650 kilo. Een Jersey-kruisling werd berekend op 500 kilo, dat wordt 525 kilo.

Aanpassingen terrecht
"Waarschijnlijk zijn de aanpassingen wel terecht", stelt Koster. "Alle aanpassingen zijn erop gericht om een betere aansluiting op de praktijk te krijgen. Ik heb geen reden te twijfelen dat dat ook hiermee gebeurt. Voor melkveehouders pakt dan negatief uit, maar het effect hiervan valt mee. We hebben enkele Kringloopwijzers van 2017 ingevuld met de nieuwe normen en komen daar bij op een gemiddeld effect van 1 tot 2 % voor stikstof."

Impact droge zomer
De impact die de droge zomer en het groeizame najaar heeft op de BEX-uitkomsten, schat Koster duidelijk hoger in. Hij verwacht voor veel bedrijven snel een 5% minder groot voordeel dan ze in eerdere jaren gewend waren.

Kosters: "Het natte voorjaar met daarna een zeer groeizame meimaand zorgde voor veel ruw eiwit (RE) en normale VEM-waarden in de graskuilen. De tweede snede bevat op de meeste bedrijven juist relatief weinig VEM, terwijl het najaarsgras dat de laatste weken gewonnen is weer veel RE-bevat." 

Voordeel vervlogen 
Het BEX-voordeel wordt vooral bepaald door de verhouding VEM-RE. "Die verhouding is veel minder voordelig dan bijvoorbeeld in 2017. Het is natuurlijk erg bedrijfsspecifiek en ook sterk afhankelijk van wat je aan krachtvoer en bijproducten verder voert, maar veehouders met veel gras die dezelfde rantsoenopbouw kiezen, lopen voor de stikstofbalans al snel tegen een 5% nadelig effect aan in de BEX." 

"Als je denkt dat je BEX-voordeel elk jaar wel zo’n beetje vast stond, kan je daarmee na deze droge zomer van 2018 knap bedrogen mee uitkomen", zo verwacht Koster. 

Klik hier om de aanpassingen te lezen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden