Nieuws Melkveehouderij

Rel bij Danone rondom productiebeperking

5 September 2018 - Herma van den Pol - 21 reacties

Na FrieslandCampina introduceert ook Danone een groeibeperking voor melkveehouders. Het viel niet in goede aarde en resulteerde woensdag 5 september in acties in het Belgische Rotselaar. Vooral de jonge melkveehouders maken zich grote zorgen over het nieuwe beleid.

In een 'symbolische sollicitatiebrief voor een job met een toekomst' voerden circa 30 melkveehouders actie bij Danone. De actie was gericht tegen de groeibeperking van 2%, die de zuivelproducent aan de melkveehouders wil opleggen. Wie meer groeit dan 2% per jaar, wordt beboet. Het is een plan dat grote overeenkomsten vertoont met de plannen van FrieslandCampina.

Nooit genoeg melk?
Het zijn met name jonge ondernemers die zich zorgen maken en stellen dat ze het hardst gestraft worden. Ze vrezen dat hun toekomstmogelijkheden beperkt gaan worden. De jongeren laten, via woordvoerder Bram Agten aan HLN, weten dat ze overgegaan zijn tot investeringen. "Dit omdat we destijds het signaal kregen dat er nooit genoeg melk kan zijn." De opgelegde beperking ervaren ze als een groeistop. 

Daar stopt het niet, want Danone komt ook met duurzaamheidseisen. De boeren zijn bereid om extra maatregelen te nemen. "Echter, die moeten wel realistisch en haalbaar zijn." De verwerker eist dat koeien langer worden gemolken, maar wil de organisatie wil tevens minder cellen. Dat is iets wat niet samen gaat. De lokale directie van Danone heeft nog niet gereageerd op actievoerders. 

Steeds minder melkveehouders
De onrust volgt nadat de verwerker al 5 melkveehouders aan de dijk zette. In totaal neemt de verwerker melk af van zo'n 100 boeren. De leveranciers zijn goed voor 110 miljoen liter melk en zijn verenigd in de producentenorganisatie 'Beste Melk'. Ongeveer 1 jaar eerder werd al afscheid genomen van enkele melkveehouders, om zodoende ruimte te maken voor meer melk van de overgebleven melkveehouders. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
21 reacties
Bob 5 September 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879851/rel-bij-danone-rondom-productiebeperking][/url]
Nou maar hopen dat de rest van de verwerkers ook gaat beperken.
Karel 5 September 2018
Mooi, ipv meer naar beter!
We hebben in 2015 wel laten zien dat meer niet beter is
Joost 5 September 2018
Melkveehouders hebben gedurende minimaal een hele generatie bakken geld verdiend door de beschermde omstandigheden. Beschermd en verwend. Nu denken ze dat nog steeds alles kan en het is goed dat dit een keer doorbroken wordt en ze weer voelen wat een markt is.
Akkerbouwers zijn hier al jaren aan gewend.
melkster 6 September 2018
Zuivelfabrieken moeten gewoon zorgen dat ze hun producten goed vermarkten ipv allerlei beperkingen op te leggen. De kosten op melkveebedrijven blijven stijgen en daarom moet er elk jaar meer melk geproduceerd worden om die kosten over meer liters te kunnen verdelen.
Marketeer 6 September 2018
Melkveehouders moeten beseffen dat elke geproduceerde liter melk ook verkocht moet worden. Je kan als producent niet je melk maar bij de verwerker dumpen en eisen dat die het maar oplost. Bij een goede melkprijs hoort nu eenmaal een productie plafon.
ae 6 September 2018
Joost schreef:
Melkveehouders hebben gedurende minimaal een hele generatie bakken geld verdiend door de beschermde omstandigheden. Beschermd en verwend. Nu denken ze dat nog steeds alles kan en het is goed dat dit een keer doorbroken wordt en ze weer voelen wat een markt is.
Akkerbouwers zijn hier al jaren aan gewend.


Joost heeft weer eens last van afgunst. Best zielig.
brabander 6 September 2018
Joost mag t weten...
melkveehouder 6 September 2018
Tijd dringt om het marktverantwoordelijkheidsprogramma in te voeren.
schoenmakers1 6 September 2018
tijd dringt om minder regels opgelegd te krijgen, we houden zo geen landbouw, en misschien wel helemaal geen productief werk over
TE DUUR 6 September 2018
alle eten komt binnenkort uit oost Europa(polen oekraine etc.) de lage loon landen. Jullie west Europeanen zijn gewoon veel te duur met het produceren van melk::
arbeid,grondprijs, fosfaatquota's en met alle regeltjes (controleurs/ adviseurs die van jullie bord eten(die het werk zelf niet willen doen ,want daar voelen ze zich te goed voor )etc...

In oost-Europa worden stallen van 1 kilometer lang gebouwd en wat mag van de legale Hollandse maffia?

Vee voer industrie verhuist naar oost en zuid Europa. Rfc en overige wil ook de melk liever extern goedkoper inkopen dan haar eigen leden een goede melk prijs betalen.

Snappen jullie het niet of willen jullie het niet snappen.

Jullie zijn te DUUR!!!!!!!
tttt 6 September 2018
Ik denk dat het al 5 over 12 is.

Er is een teneur gaande in de sectoren, met gevolg dat heel veel agrariers het gehoerzak spuugzat zijn
mt 6 September 2018
Nee Joost!! Die stakkerbouwers hebben het voor elkaar zeg. hoor een en al kommer en kwel in het zeeuwse land!!
Abonnee
laapc 8 September 2018
Joost heeft wel gelijk/////////
Geert 8 September 2018
Jonge boeren zijn de dupe,in Nederland vluchten ze naar Aware.
hans 8 September 2018
Aware betaalt zeker kostendekkend?
Aleen jonge boeren die echte werk-uren maken tegen geringe uurlonen hebben "een" toekomst. De multinationals zullen alle kleine bedrijven uitkleden, met hulp van de vvd. Wil je dit niet, begin er dan niet aan, en zoek een 36-urig betaalde job in onze sociale heilstaat (zolang die nog bestaat).
Jan 8 September 2018
Laat ze toch gaan die gasten naar a-ware. Zijn we toch mooi vanaf! Later komen ze er wel achter dat het gras op een ander niet groener is
Jan 8 September 2018
Was het niet de LTO die zei dat er genoeg vraag was?
Jammer dat we het niet goed kunnen verdelen.
De honger komt vanzelf.
Ard 8 September 2018
Waar is die zogenaamde enorme wereldwijde groei dan, de boot die we zouden missen als we niet mee konden groeien?? Gezonken zeker....
Overigens zijn deze programma's niet het probleem voor welke boeren dan ook, maar de eindeloze groei aan regels en beperkingen vanuit overheid en afnemers. Deze doen ons op termijn de das om, niet lage prijzen Joost!, niet te kleine aflevervolumes, nee enkel de alsmaar meer wordende regelzucht en daaruitvolgende kostenstijgingen!
hans 8 September 2018
Lage prijzen Ard? Zonder de eindeloze groei aan regels en beperkingen vanuit overheid en afnemers, dan had je pas lage prijzen gehad. Een overheid die je trouwens met de interventie in 2015-16 wel mooi gered heeft.
En die enorme wereldwijde groei is er wel degelijk, alleen zie je kennelijk het perspectief niet.
Hier 2% groei, loonstijging, is zomaar (1500x0.02) 30 euro per maand meer. Daar (Azie, Afrika, onze "exportbestemmingen") 10% groei levert slechts (60x0.1) 6 dollar per maand meer.
Het verschil wordt dus alleen maar groter. Ben je lekker gemaakt door je afnemer met een sigaar uit eigen doos.
schoenmakers1 9 September 2018
als jij nog vertrouwen hebt in de overheid hans dan mag je wel wakker worden, maar het is gewoon gek dat de meeste alle leugens van hun geloven, en als je de waarheid zegt wordt je uitgemaakt voor een imbeciel, of verwijderd
hans 9 September 2018
Scoenmakers, ik heb geen vertrouwen in overheden, maar ook niet in de kennis en ondernemerskwaliteiten die het gros van de landbouwers momenteel bezit.
Abonnee
info 9 September 2018
Werken in de agrarische sector is ondernemen en dat is vooruitzien , en zie je die toekomst somber in moet je als goede ondernemer je plannen zo snel mogelijk bijstellen. Wil je voor weinig geld werken , loop dan gewoon achter de horde aan maar hou je mond als je niet genoeg verdiend. Wil je meer en beter zorg dat je wat gaat doen dat een ander niet doet , dat is ondernemen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Melk

Zuivelgigant Danone doet Braziliaanse soja in de ban

Nieuws Melk

Danone na veel gedoe eindelijk weg uit Rusland

Nieuws melk

Danone doet bio-zuivel in VS van de hand

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden