In het stelsel van fosfaatrechten is geen ruimte voor een vrijstelling, maar er is wel een marge voor aanvullende rechten. Dat schrijft Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) aan CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. Dit zou, in combinatie met de verwachte behoeften, een kans kunnen zijn om knelgevallen te helpen.
"De Europese Commissie (EC) onderhoudt nauwe contacten met de Nederlandse autoriteiten", laat Vestager weten. "Dit om problemen in verband met een correcte toekenning van de fosfaatrechten in het kader van het stelsel van fosfaatrechten op te lossen." Tegelijkertijd worden er ook oplossingen voor de knelgevallen onderzocht.
Het gaat om de groep van 800 knelgevallen, waarvan circa 200 melkveehouders technisch failliet zijn, zo bracht Henk Antonissen van Innovatief uit de Knel half juni naar buiten. Samen met de veehouders stelde hij een brandbrief op, in de hoop hulp te krijgen. Schreijer-Pierik heeft zich het lot van de veehouders aangetrokken en stelde spoedvragen aan de Commissie.
Geen vrijstelling
Eventuele ruimte voor een vrijstelling is er niet, want via het staatssteunbesluit SA 46349, dat goedkeuring geeft voor de invoering van verhandelbare fosfaatrechten, is er ook een bovengrens vastgesteld. "Wanneer het wordt voorgesteld, is er een nieuw staatssteunbesluit nodig. Daarbij moet opgemerkt worden dat in het besluit een marge voor aanvullende rechten is voorzien; voor de onvoorziene gevallen."
Dit kan misschien een opening bieden voor de knelgevallen, omdat de toekenning van de rechten in overeenstemming moet zijn met de verwachte behoefte. Dat is alleen mogelijk wanneer het totale aantal rechten niet boven de richtsnoeren uitkomt. Het ziet ernaar uit dat het fosfaatplafond tevens de bovengrens is voor de uitgifte van de rechten. Wat de marge is, is niet bekend.
Talrijke rechtszaken
Schreijer-Pierik stelt dat de EC zo een slag om de arm houdt. "Dit vanwege de vele rechtszaken die veehouders tegen de overheid hebben aangespannen. Het is een warboel in Nederland." Ook gaat de EC niet in op de vragen over eventuele alternatieven, zoals een beperkte uitwisseling van de verschillende rechten tussen de sectoren.
De fosfaatmonitor, die over de eerste helft van 2018 bericht, kan meer licht werpen op de huidige tussenstand. Deze gaat gepaard met een Kamerbrief van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Pas dan wordt helder of er überhaupt ruimte is voor verwachte behoeften.
Tegelijkertijd is de monitor alweer ingehaald door de werkelijkheid, omdat er sinds het begin van juli meer koeien geslacht worden en naar het buitenland gaan. Het maakt dat het een 'warboel' blijft in het land waar bijna 1 op 3 melkveehouders linksom of rechtsom een knelgeval is.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879540/redt-verwachte-behoefte-knelgevallen][/url]