In het noordoosten van de Europese Unie (EU) nemen de problemen door de droogte grotere vormen aan. Vooral de zorgen rondom de veevoerwinning houden de melkveehouders bezig. In Noorwegen geeft het zelfs al zicht op meer slachtingen in het najaar.
Het is lastig om in beeld te krijgen waar de problemen het grootste zijn en hoe die er dan uitzien. Globaal gezien kan echter wel gesteld worden dat de problemen in het noordoosten van Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen dagelijks toenemen. Zo viel in Polen vorige week op diverse plaatsen nog regen, wat goed nieuws was voor het gewas. Toch ging dat niet voor heel Polen op en zijn ook daar nog steeds droge gebieden.
Voer raakt op
"In Zweden ondervinden boeren grote problemen bij het verzamelen van voer. Als gevolg daarvan worden er koeien naar de slacht gebracht; veel eerder dan eigenlijk de bedoeling is", zo meldt een krant in Zweden. Een melkveehouder in Olofstorp stelt 18 van de 120 koeien naar de slacht te moeten brengen. Dit omdat het voer te snel opraakt. Volgens de krant is dit slechts 1 van de vele bedrijven die met deze situatie te maken heeft.
De wanhopige veehouders kregen van de overheid de toezegging dat er hulp zou komen, maar waar en wanneer is niet duidelijk. Om zelf wat te ondernemen, werd op Facebook de groep 'Foderhjälpen' aangemaakt. In 1 week tijd kwamen er 25.000 leden bij. De groep verbindt de Zweedse boeren met aanbieders van veevoer in Polen, Nederland, Duitsland, Engeland en de Baltische Staten.
In Zweden wordt de huidige zomer vergeleken met die van 1992. En in buurland Noorwegen is de situatie niet veel beter. Ook daar zijn grote zorgen over de veevoervoorraden. Boeren geven in de media aan dat ze in de herfst meer dieren moeten slachten, omdat er onvoldoende voer beschikbaar is.
40% van de normale oogst
"De hoeveelheid gras dat op dit moment geoogst is, vertegenwoordigt slechts 40% van een normaal seizoen." De hoop dat er meer gaat groeien, is klein. Dit omdat de velden zo droog zijn dat ze waarschijnlijk amper gras leveren. In Noorwegen wordt het seizoen al omschreven als de grootste Noorse veevoercrisis van de laatste decennia.
Nabij Berlijn blijkt de situatie echter niet veel beter. De boeren wensen daar dat het snel gaat regenen, waardoor de gewassen misschien nog gered kunnen worden. Het staat in scherp contrast met Frankrijk, waar juist op plaatsen te veel regen viel. Het wordt al omschreven als de 'German Dust'.
Thomas Gaebert, een boer in de omgeving van Berlijn die zowel aan akkerbouw als melkveehouderij doet, zegt tegen Bloomberg dat circa 33% van zijn tarweoogst verloren is gegaan door de droogte. En ook de koolzaadoogst laat een halvering van de opbrengst zien. Gaebert is bang dat er onvoldoende voer is om de 2.500 koeien te voeden.
Uit navraag blijkt dat lang niet alle melkveehouders dezelfde stress ondervinden als Gaebert. De verschillen in de ruwvoervoorraden per bedrijf zijn groot, wat het extra lastig maakt om de omvang van de ramp in te schatten.
Copa-Cogeca vraagt hulp
De aanhoudende droogte is voor Copa-Cogeca, de Europese koepelorganisatie voor belangenbehartigers van de agrarische sector, een reden om bij de EU alvast te vragen om vroeg te beginnen met het uitbetalen van de gelden uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.
Hoewel de zorgen in grote delen van de EU nog beperkt zijn, blijkt de droogte voor een aantal gebieden wel degelijk een ramp te zijn. Daarmee wordt een fundament gelegd voor oplopende voerprijzen en dat was in het verleden een belangrijke rem op de melkproductie.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879319/melkveehouders-zien-veevoer-verdrogen][/url]
Beregenen op het heetst van de dag? Mopperen kost minder.
Kostprijs laatste liters + fosfaatrechtenverhuur versus melkprijs.