Inside Melk

Hitte is laatste druppel voor melkproductie VS

17 Juli 2018 - Herma van den Pol

Melkveehouders in de Verenigde Staten (VS) hebben een stevige dreun te verwerken gekregen, als gevolg van de handelsoorlog. Dit terwijl er juist net weer zicht was op een betere melkprijs. Het levert financiële schade en een negatief sentiment op. De combinatie van hitte en een hoge luchtvochtigheid zetten definitief de rem op de melkaanvoer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vooral de vraag naar kaas vanuit Mexico lijkt flink afgenomen, als gevolg van de hogere tarieven voor Amerikaanse producten. Het ziet ernaar uit dat Europese producten het gat gaan opvullen. Dat betekent dat de Amerikaanse zuivelsector op zoek moet naar andere afnemers. En dat is iets wat misschien wel lukt, maar waar de Amerikaanse melkveehouder niet op zat te wachten. 

Grote afwaardering op termijnmarkt
Voor het eerst in maanden lonkte een aantrekkende melkprijs naar de veehouders. Dit is compleet weggevaagd door de hogere tarieven op producten richting Mexico en de VS, welke in de eerste week van juli zijn ingegaan. De termijnmarkt onderstreept dit en zet het verschil tussen de markt van 30 mei en die van half juli op $380 miljoen. Hoewel de handelsoorlog niet het complete verlies kan verklaren, was de markt beter af geweest zonder.

Het is financieel en economisch gezien een harde dreun voor de melkveehouders. Als gevolg daarvan begint het aanbod slachtkoeien gestaag op te lopen en nemen de verkopen toe. Hoewel dit in de eerste helft van 2018 nog niet resulteerde in minder melk, komt het punt dat minder vee niet meer opgevangen kan worden door meer melk steeds dichterbij. 

Hitte en hoge luchtvochtigheid
Het weer helpt ook niet om de volumes op peil te houden. De hitte, in combinatie met een hoge luchtvochtigheid, zetten de productie onder druk. Het bewijs daarvan is dat er in het middenwesten van de VS weer een plus op de Klasse III melkprijs betaald wordt. Dat gebeurde voor het laatst in maart.

Nu is de vraag of het krimpende volume mogelijke vraaguitval kan compenseren. En dat is goed nieuws voor de Europese Unie (EU). Dit kan namelijk voorkomen dat de VS met stevige kortingen komt op de markten waar de EU actief is.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden