De Nederlandse melkaanvoer laat over juni weinig verandering zien, vergeleken met de maand ervoor. Nu juni bekend is, kan er ook een tussenstand opgemaakt worden en blijkt de aanvoer (ten opzichte van 2017) slechts een kleine achterstand te hebben. De vraag is of de melkproductie over de tweede helft van 2018 verder gaat opdrogen?
Over juni leverden de Nederlandse melkveehouders 1,18 miljoen ton melk aan de verwerkers. In vergelijking tot dezelfde maand 1 jaar eerder is dat een min van 1,5%. Het vetpercentage komt uit op 4,11%, waar dat 1 jaar eerder nog 4,17% was. Het levert een totale vetopbrengst op van 48.368 ton.
Tot en met juni komt de tussenstand in de melkaanvoer uit op 7,16 miljoen ton melk, een min van 1,39% in vergelijking tot het jaar ervoor. Het is een minimale toename in de achterstand sinds mei.
Stabiele melkaanvoer, stabiele slacht
Daarmee heeft vooral het tweede kwartaal een vrij stabiele melkaanvoer opgeleverd. Ook de slachtingen laten een vrij stabiel beeld zien. Tot eind juni schrijft deze een achterstand op van ongeveer 6,5%, wanneer het gemiddelde met 2017 vergeleken wordt. Het betekent dat er gemiddeld meer dieren geslacht zijn dan in 2014, 2015 en 2016.
Wordt er rekening gehouden met het feit dat het aantal fosfaatrechten in de markt niet voldoende is om de huidige kudde melkkoeien af te dekken, dan schetst het slachtcijfer het beeld dat er in de tweede helft meer koeien geslacht worden. Wat te rijmen is met de groep die nog geen uitsluitsel heeft over een knelgevalstatus.
Een berekening wijst uit dat tot nog toe 2% van de rechten (aanwezig in de markt) verhandeld is. Echter, in werkelijkheid zijn dit er meer, omdat het doorvoeren van de transacties bij de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO.nl) vertraging ondervindt. Het houdt in dat veel melkveehouders de koetjes al grotendeels op het droge hebben, maar lang nog niet alle veehouders.
Tussenstand in de melkveehouderij
Het is lastig om exact in beeld te krijgen hoe de tussenstand in de melkveehouderij er uitziet. Voldoende voorraden voer (op de meeste plaatsen in Nederland) maken dat droogte niet direct een gevaar is. Het stelsel van fosfaatrechten is veel bepalender. Aangezien er ook de optie is om een boete te riskeren, bestaat de kans op minder melk. Dit is niet zeker totdat er daadwerkelijk meer koeien geslacht gaan worden.De melkaanvoer tot juni over de afgelopen jaren. Deze ligt boven het 5-jarig gemiddelde.