Inside Voer

Draait Duitse oogst ruwvoer uit op ramp?

3 Juli 2018 - Niels van der Boom

Veehouders in Duitsland hebben de grootste moeite om voldoende ruwvoer te winnen voor hun veestapel. De opbrengsten van de tweede snede kuilgras zijn veelal gehalveerd, er is weinig stro en weidehooi voorhanden en maïs lijdt flink onder de droogte.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Steeds meer Duitse deelstaten passen hun regels aan als gevolg van extreme droogteschade. Vanaf 1 juli of 16 juli, afhankelijk per deelstaat, mogen veehouders de gewassen op 'Ökologischen Vorrangflächen' (vergroeningsgewassen) gebruiken als veevoer. Het gaat om groenbemesters, natuurweides met een kruidenmengsel en eiwitgewassen. Het is voor akkerbouwers echter niet toegestaan hun vergroeningsgewas te oogsten en doorverkopen.

In het noorden, oosten en delen van West-Duitsland is de situatie het meest extreem. Eerder dit jaar zorgde hagel en wateroverlast in het zuiden van Duitsland voor problemen. Inmiddels is het ook daar droog. Daarom hebben nagenoeg alle deelstaten de regels rondom het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid versoepeld. Louter braakliggende terreinen maaien is volgens de Duitse boerenverbond DBV niet voldoende. Ook groenbemesters moeten als ruwvoer worden geoogst. Dit is echter in strijdt met de regels in Brussel.

Ruwvoer winnen uit gewassen voor de vergroening mag

Stemmingmakerij op de stromarkt
Volgens diverse berichten in de Duitse media zou niet alleen de opbrengst van graan, maar ook die van stro fiks lager liggen. Nederlandse fouragehandelaren en loonbedrijven, die actief zijn in het oosten en noordoosten van Duitsland, weerleggen dit. Volgens hun gaat het deels om stemmingmakerij.

Vorige zomer ging er veel stro verloren, omdat augustus zeer nat was. Wanneer dit jaar alles geperst kan worden, dan is er volgens de bedrijven meer dan voldoende stro. Op dit moment zijn de oogstomstandigheden prima. Het is al 10 weken op rij gortdroog. Het maken van een planning is makkelijk en je rijdt niets kapot. "Ik heb klanten die juist meer stro verkopen. De graanprijzen en -opbrengsten zijn niet hoog. De extra inkomsten kunnen ze goed gebruiken", aldus een handelaar.

Meer Frans stro
In Frankrijk, waar de groeiomstandigheden beter waren, is voldoende stro voorhanden. Voor fouragebedrijven is het een kwestie van schakelen; is er tekort in Duitsland of is de prijs te hoog, dan wordt er meer uit Zuid-Europa gehaald. Qua prijs maakt dat voor de Nederlandse koper niet uit. In Frankrijk is de tarweoogst inmiddels begonnen en in Duitsland wordt eind deze week gestart met het persen van tarwestro.

Voor kuilgras en weidehooi is het een ander verhaal. Na de eerste snede is er niets meer gegroeid. Echter, valt binnen nu en 2 weken voldoende regen, dan herstelt het gras zich snel en is er geen man overboord. De voorraden zijn veelal goed bij de Duitse en Nederlandse (melk)veehouders. Voor een bedrijf met 1.000 melkkoeien is het financieel interessanter om koeien weg te doen, dan om voer aan te kopen.

Perspulp
Met een schuin oog kijken de Duitse melkveehouders naar alternatieve bronnen. Groenbemesters oogsten zien de handelaren niet direct als oplossing. Blijft het droog, dan groeien die ook niet. Suikerbieten stonden er heel het voorjaar prima op. Wat doet de droogte met de opbrengst? Valt die laag uit, dan is er ook minder perspulp voorhanden. Is er voldoende, dan kan die in het rantsoen van jongvee en droge koeien geschoven worden, zodat er meer kuilgras voor de melkkoeien beschikbaar is.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden