Nieuws Fosfaatdebat

'Geen ruimte voor extra knelgevallen'

28 Juni 2018 - Redactie Boerenbusiness - 22 reacties

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) ziet geen ruimte om meer melkveehouders als knelgeval aan te duiden en uitzonderingen te bieden aan afzonderlijke groepen ondernemers. Dat maakt zij woensdagavond 27 juni duidelijk in het debat over het fosfaatrechtenstelsel.

De minister trof een commissie van Kamerleden tegenover zich die zich unaniem, elk op hun eigen wijze, uitspraken om meer melkveehouders als knelgeval aan te wijzen. Schouten zei de zorg die leeft te delen en ook mee te voelen met de pijn die op het moment op veel melkveebedrijven gevoeld wordt.

CBS: 2018 bijna aan plafond
Desalniettemin maakte minister Schouten knip en klaar geen ruimte te zien in het huidige stelsel, met de bijbehorende afspraken met Brussel voor het behoud van derogatie, om nog meer melkveehouders tegemoet te komen met vrijstellingen of toekenning van extra regels.

Volgens Schouten wijst de prognose van het CBS erop dat er in 2018 83,3 miljoen kilo fosfaat wordt geproduceerd (melkveesector). Het vastgestelde plafond ligt op 84,9 miljoen kilo. Die marge acht Schouten te klein om meer ruimte te creëren door aanwijzing van extra knelgevallen. Volgens haar is het plafond opgenomen in het zesde actieprogramma Nitraat, waar de huidige derogatie mee over de streep is gehaald. Bovendien is aan de Europese Commissie toegezegd om de sectorale fosfaatplafonds op te nemen in de wet.

Andere sectoren niet met onzekerheid opzadelen

Schouten tegen ontschotten
De minister hield het hele debat sterk vast aan het nationale sectorplafond. Onder andere Helma Lodders (VVD) en Jaco Geurts (CDA) bevroegen haar hierop. Geurts stelde voor om meermaals te kijken naar andere sectoren, om zodoende het plafond voor melkvee te verhogen. Schouten voelt hier duidelijk niets voor. Naast de gemaakte afspraken met Brussel, vreest zij meer problemen met ammoniak en methaan voor de melkveehouderij en wil zij andere sectoren niet met meer onzekerheid opzadelen.

Diverse Kamerleden vroegen de minister ook of er ruimte is uit de fosfaatbank. Die wordt gevuld door bij elke transactie 10% af te romen. Schouten gaf aan dat er per wet vastgelegd is dat de rechten uit de fosfaatbank gelden voor de stimulering van grondgebondenheid en jonge boeren. Daarvan afwijken is niet zomaar mogelijk. Voorts vertelde zij dat de fosfaatbank op dit moment 'slechts' 145.000 kilo fosfaat bevat. "Dat is bij lange na niet genoeg om alle extra knelgevallen tegemoet te komen."

'Niet-grondgebonden niet opnieuw korten'
De SGP en VVD vroegen minister Schouten meermaals om ruimte te winnen via het voerspoor. De minister wimpelde dat af door te stellen dat de eventuele winst nihil is en al meegenomen is in de prognose van het CBS. De enige optie die zij ziet (wettelijk gezien) is om verder generiek te korten op de groep niet-grondgebonden boeren. "Die zijn al 8,3% gekort en bovendien creëer je daarmee nieuwe knelgevallen."

Helma Lodders (VVD) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie) vroegen minister Schouten om te kijken naar het ingrijpen bij de speculatie in de handel van fosfaatrechten. De prijzen fluctueren sterk en er zijn signalen van marktverstorende effecten. "We hebben bewust voor een markt gekozen. Die moet dan ook zijn werk doen", stelt Schouten. "Daarbij roep ik alle betrokkenen, zeker melkveehouders, op om signalen van misstanden te melden bij de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO.nl). Deze oproep heb ik eerder gedaan en ik heb het nagevraagd: tot op heden is er bij RVO.nl geen enkele melding binnengekomen."

Ik denk niet dat er nog wat te winnen valt

Zonder hoop opnieuw naar Brussel
Extra ruimte voor de biologische boeren en melkveehouders met zeldzame rassen ziet de minister ook niet. De enige toezegging die ze deed (na herhaaldelijke oproepen) was om opnieuw naar Brussel te gaan om te kijken waar nog ruimte zit. Dat betreft dan het punt van het nationale sectorale fosfaatplafond. Daarbij stelt zij absoluut geen valse hoop te willen wekken. Schouten gelooft er zelf overduidelijk niet in dat er nog ergens wat te winnen valt.

De PVV en het CDA vroegen haar daarbij om Brussels wensen en eisen in de wind te slaan. De PVV riep op het sectorplafond te negeren en in Brussel te vertellen dat de eerder gemaakte afspraak een fout was en van tafel moet. Geurts: "De heilige auto’s van de Duitsers (Volkswagen en Mercedes) worden bij fraude niet door de Duitsers en niet door Brussel aangepakt. Dan moet er toch ook clementie zijn voor onze extra koeien." Schouten verzuchtte daarop: "Ik wil mij ook in Brussel nogmaals voor deze zaak inzetten, maar u kunt mij niet vragen de wet te overtreden."

Opvallend daarbij was dat ze uit eigen beweging de banken en zuivelsector opriep om bedrijven die duidelijk tussen wal en schip raken door het fosfaatrechtenstelsel, niet zomaar te laten vallen. Het was een oproep van een minister die oprecht begaan leek met de positie van melkveehouders die daadwerkelijk lijden onder de nieuwe wetgeving, maar gewoonweg geen oplossingen ziet om dat recht te trekken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
22 reacties
joop 28 Juni 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879083/geen-ruimte-voor-extra-knelgevallen][/url]
Ze blijft tenminste bij haar standpunt dat vind ik knap
Abonnee
Hendriksen 28 Juni 2018
Hopelijk is nu het gedram over ruilen tussen de sectoren nu eindelijk eens afgelopen.
andre vw 28 Juni 2018
De heilige koe heeft sjoemelsoftware, eigenlijk nog niet eens een slecht idee om de echte koeien sjoemelfosfaat te laten produceren.
mores 28 Juni 2018
Volgens mij gaat het in Brussel om het nitraat in het grondwater dit is eenvoudig per bedrijf te monitoren zoals in Belgie .
Nederland is het enige land in de E.U met een fosfaatplafond.
Ook kan bij grondwatermonitoring per bedrijf eenvoudig de kringloopwijzer worden ingevoerd en is de huidige fosfaatproblematiek opgelost
Joop 28 Juni 2018
Dat is het juist men wil koste wat het kost vasthouden aan fosfaat dwars tegen andere landen in
Rosa 28 Juni 2018
Lijkt ons ook een goed idee. Laat ze maar komen monster nemen
Pette 28 Juni 2018
Wat mij het meeste stoort dat andere sectoren onder andere kalverhouderij kan uitbreiden dat zo donderd en de melkvee tak maar moeten krimpen
Leen 28 Juni 2018
Pette, van Drie krijgt altijd al meer voor elkaar bij de overheid. Zie het als de zelfde soort positie als Shell bij Rutte.
Johan S 28 Juni 2018
Las pas die colum van die kalvermester in de boerderij, denk dat ze het gewoon beter aanpakken met elkaar.
wim v/d molen 29 Juni 2018
Als nu alle extensieve bedrijven en ook de akkerbouwers nauw geen mest meer afnemen van de vervuilers ( intensieve graai groeiers ) dan worden die ook wel extensiever
jan 29 Juni 2018
Dat de minister de 10 % afroming van de fosfaathandel niet wil gebruiken voor de evt. extra korting of de knelgevallen .
Geeft aan dat we met een super linkse minister van doen hebben.
En die wil maar een ding minder dieren.
Het gaat echt niet om de nitraatrichtlijn.
Want 97 % van de grond van melkveehouders voldoet aan de nitraatrichtlijn.
Dus als deze minister echt eerlijk is zegt ze we misbruiken de nitraatrichtlijn om minder dieren te krijgen.
mores 29 Juni 2018
Wim jij bent wel erg associaal
Johan S 29 Juni 2018
Ben het met Mores eens, zo ga je niet met elkaar om.
Sens 30 Juni 2018
En als er nu eens ECHT duidelijkheid gaat komen voor bedrijven die zowel vleesvee als melkvee hebben dan hangen wij de slingers hier op!!!!
wim v/d molen 30 Juni 2018
Wat is hier associaal aan dan dat jij deze bewoording gebruikt zegt meer iets over jou dan over mij ? Ik heb 60 ha land en minder dan 60 melkkoeien maar als ik een koe meer wil kost mij dat 8000 euro heb geen derogatie dus heb deze toestand niet veroorzaakt MORES en JOHAN S
Nadie 30 Juni 2018
Goh wat zijn alle partijen nu begaan met de knel gevallen. Zij hadden met z'n allen moeten zorgen dat het te volgen beleid voor elkaar was voordat het melkquotum eraf ging. Die datum was al jaren bekend maar het hele zootje heeft hun werk niet gedaan toen het nodig was en nu allemaal zitten te jammeren. Bah wat een walgelijke vertoning.
Koeboer 30 Juni 2018
Kalverhouders laten Van Drie strakke regie voeren. Varkenshouders kennen via POV 1 varkensgeluid. Momenteel zijn koeienboeren de kleine kinderen die jarenlang verwend zijn en het nooit met elkaar eens blijken.
Koeboer 30 Juni 2018
Kalverhouders laten Van Drie strakke regie voeren. Varkenshouders kennen via POV 1 varkensgeluid. Momenteel zijn koeienboeren de kleine kinderen die jarenlang verwend zijn en het nooit met elkaar eens blijken.
mores 30 Juni 2018
Beste Wim verkoop 10 ha land dan kun jij voor 100 koeien rechten kopen en is het probleem voor u opgelost heb jij mooi 160 koeien.
wim v/d molen 2 Juli 2018
mores wie zegt dat ik meer koeien wil het gaat er mij om dat ik mijn eigen latente ruimte niet mag benutten dat ik rechten moet kopen om meer koeien te houden als ik straks 1 koe teveel heb ben ik een misdadiger
wim v/d molen 2 Juli 2018
10 ha land is 500000 euro is ongeveer 60 koeien
Huug 2 Juli 2018
Hier heeft Wim wel zeker een punt Mores want de intensiever onder ons weten of wisten al 25 jaar dat ze meer grondgebonden moesten worden, en dan nu klagen dat ze niet zonder derogatie kunnen, LTO, Rabo,en RFC zijn hier ook zwaar schuldig aan.Brussel laat deze boeren nog 2 jaar aan het lijntje en dan is het over en uit, want vleesvervangers en geiten mogen er wel bij komen en deze produceren ook stikstof en fosfaat en denk dat Brussel dit toelaat,ze zijn gekke henkie nie.
mores 2 Juli 2018
In deze regio is landbouwgrond 80.000euro of meer. De meeste intensieve melkveehouders zien de derogatie liever vandaag dan morgen verdwijnen rundveemest is moeiteloos af te zetten alleen de varkenshouders zijn gebaat met de derogatie anders kunnen zij hun mest helemaal niet meer kwijt ook worden de varkenshouders in de derogatie discussie flink ondersteund door de industrie
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws fosfaat

Fosfaatmarkt langzaam iets beweeglijker

Analyse Fosfaat

Fosfaatkoper begint over jaargrens heen te kijken

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden