Nieuws Fosfaatrechten

Afgeroomde fosfaatrechten pas in 2019 benutbaar

22 Juni 2018 - Wouter Baan - 7 reacties

Begin juni zat er bijna 145.000 kilo fosfaatrechten in de zogeheten fosfaatbank, maar deze rechten kunnen waarschijnlijk pas in 2019 worden benut. Dit schrijft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voeselkwaliteit) aan de Tweede Kamer.

Verder benadrukt minister Schouten in de Kamerbrief dat er geen ontschotting komt van productierechten binnen de verschillende diersectoren.  

Openstelling in september
Bij iedere transactie wordt 10% van de verhandelde rechten afgeroomd. Wanneer de rechten binnen de familie worden verhandeld, is het afroompercentage niet van toepassing. Schouten laat weten dat er op 7 juni bijna 145.000 kilo fosfaatrechten in de fosfaatbank zat. Zoals ze eerder al aangaf, streeft ze ernaar om de fosfaatbank op 1 september, gedurende een periode van 4 weken, open te stellen. In de periode daarna worden de aanvragen beoordeeld.

De rechten die in 2018 worden toegekend, kunnen hoogstwaarschijnlijk pas in 2019 worden benut. Dit omdat ondernemers voor december duidelijkheid moeten hebben over eventuele toekenning van extra ruimte. Anders zouden ondernemers in tijdsnood komen om nog maatregelen te treffen.

De markt is te grillig om een voorspelling te doen 

Veel rechten verhandeld in februari
De fosfaatbank laat zien dat de meeste fosfaatrechten in februari zijn verhandeld. In die maand werd 39.500 kilo toegevoegd aan de fosfaatbank. Maart volgt op plek 2; 30.000 kilo fosfaat. In mei zijn relatief weinig rechten verhandeld. Gedurende die maand kwam er 17.500 kilo fosfaat in de fosfaatbank. Hoeveel fosfaatrechten er aan het eind van 2018 in de fosfaatbank zitten, durft Schouten niet te voorspellen. Dit omdat de marktomstandigheden grillig zijn en daarmee lastig in te schatten.

Iedere melkveehouder kan aanspraak maken op rechten uit de fosfaatbank, mits zij grondgebonden zijn. Degenen met een proefstalstatus krijgen hierbij echter geen voorkeurspositie. Ook laat minister Schouten weten dat de fosfaatbank er niet is om de zogeheten knelgevallen tegemoet te komen. De hoeveelheid rechten binnen de fosfaatbank is hiervoor te beperkt. Voor knelgevallen is een aparte voorziening getroffen. Wat betreft de knelgevallenregeling geldt: 'gelijke monniken, gelijke kappen’.

Geen ontschotting
In de Kamerbrief benadrukt Schouten nogmaals dat er geen ontschotting komt van productierechten binnen de diverse diersectoren. Het omzetten van varkens- en pluimveerechten naar fosfaatrechten zou betekenen dat de melkveehouderij het sectorale fosfaatplafond zou overschrijden, terwijl de hoeveelheid uitgegeven fosfaatrechten het sectorplafond momenteel al overschrijdt.

De Europese Commissie heeft juist aangegeven dat de hoeveelheid verstrekte fosfaatrechten het sectorplafond niet mag overschrijden, zoals is vastgelegd in het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn. De Commissie stelt deze eis vanwege de toegekende staatssteungoedkeuring op het fosfaatrechtenstelsel.

Klik hier om de gehele Kamerbrief te lezen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
andre vw 23 Juni 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879012/afgeroomde-fosfaatrechten-pas-in-2019-benutbaar][/url]
Als ik goed reken zijn er nu voor een kleine 40.000 melkkoeien rechten verhandeld.

Als de stoppers van vorig jaar gemiddeld 80 Gve hadden komt dit neer op 500 bedrijven.

Conclusie de rechten van de stoppers van 2017 zijn grotendeels verkocht.
Abonnee
betweter 23 Juni 2018
ja en??
joop 23 Juni 2018
mooi gerekend Andre maar de waarheid is anders Het zijn juist de kleinere bedrijven die zijn gestopt De schaalvergroting heeft wederom een vlucht genomen. Ik wens de grote bedrijven veel werkplezier toe maar helaas de gemoedelijkheid raakt steeds meer zoek Mega en megamega stallen zeggen de burgers.
Ik verkoop 23 Juni 2018
Dus zodoende prijs naar boven en zal alleen maar stijgen, ik heb ze nog dus wie biedt
Koeboer 24 Juni 2018
Tja Joop, tijden veranderen en de boer verandert mee. Mijn vader molk 10 koeien en vond 25 mega.
Abonnee
betweter 24 Juni 2018
er zijn genoeg grote die nu in de problemen komen, kleintjes niet maar die hebben geen toekomst , geen opvolger.
kalf 25 Juni 2018
De problemen zitten vooral bij de groten maar die hebben geluk,want die zijn meestal zwaar gefinancierd dus de banken gaan alles in het werk stellen om hun uitgezette geld daar veilig te stellen.Desnoods ten koste van de goed draaiende middengroep.
Abonnee
Dirk 25 Juni 2018
kalf schreef:
De problemen zitten vooral bij de groten maar die hebben geluk,want die zijn meestal zwaar gefinancierd dus de banken gaan alles in het werk stellen om hun uitgezette geld daar veilig te stellen.Desnoods ten koste van de goed draaiende middengroep.


Daar kan Kalf best eens gelijk in hebben.
De R. Bank doet alles om de prijs van f.rechten te drukken. Nee hoor, ze weten zeker dat de f.rechtenprijs nooit boven de €200,- komt!! Volgens deze bank is er veel "verborgen aanbod" (ja,ja). Het lijkt er inderdaad op, dat de zich helemaal inzetten op het redden van die mega-gefinancieerde mega-stallen "mega"-boeren. En dit dan ten kost van de "gewone-met-de-poten-op-de-grond-staande-melkveehouder. Wees waakzaam en wees niet goed van vertrouwen. Beter met 50 koeien zonder bank, dan 250 met bank.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws fosfaat

Fosfaatmarkt langzaam iets beweeglijker

Analyse Fosfaat

Fosfaatkoper begint over jaargrens heen te kijken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden