De prijzen voor room en boter hebben hun hoogtepunt gehad. Begin juni nemen de prijzen namelijk weer iets af, onder invloed van meer aanbod. Toch is dit niet negatief voor de valorisatie van melk, omdat de prijs van eiwit langzaamaan hoger wordt. Het...
De prijzen van magere melkconcentraat gaan week na week omhoog. Aangezien er weer ruimte in de verwerking komt en de prijzen voor magere melkpoeder aantrekken, nadert de prijs de werkelijke waarde van het product. Daarmee komt er een einde aan de lange periode waarin concentraat eigenlijk te goedkoop was.
(Tekst gaat verder onder de grafiek)De prijs voor room zakt in week 24 naar iets onder de €7.000 per ton.
Einde van recordhoge prijzen
Door de plus in eiwit en de sterke stijging van de prijzen voor room en boter, levert deze combinatie het meeste op. Het kan tegelijkertijd het einde van de uitzonderlijk hoge prijzen in vet inhouden, omdat het aantrekkelijk wordt om te produceren.
In slechts enkele weken groeide het gat tussen de waarde van rauwe melk voor kaas en de melk voor poeder en boter fors. Iets wat inhoudt dat de kaasprijzen moeten bewegen. Logischerwijs gaan verwerkers meer melk verplaatsen naar de producten met de hoogste opbrengst, wat de productie van andere producten beperkt.
(Tekst gaat verder onder de grafiek)De prijs voor boter heeft een voorzichtige daling ingezet.
Pas in de tweede week van de maand juni beginnen de hogere prijzen de kaasmarkt te domineren. In de spot wordt zelfs alweer een €3,20 per kilo voor Gouda genoemd.
Dit artikel is onderdeel van het deze week verschenen Trendrapport Melk & Voer Pro, waarin ook aandacht wordt besteed aan de melkaanvoer, de rentemarkt en de fosfaatrechtenhandel. Klik hier om het Trendrapport te lezen.