Ongeveer 200 melkveehouders zijn technisch failliet en nog eens 150 volgen bijna direct. In totaal staan circa 800 melkveehouders met de rug tegen de muur, wat neerkomt op iets meer dan 4% van de Nederlandse melkveehouderij. Er is een brandbrief en er kan een petitie getekend worden, maar als het nodig is komt Innovatief uit de Knel met meer acties.
Zo'n 800 melkveehouders zitten in de knel, maar zijn volgens de regels geen knelgeval. Henk Antonissen, die de melkveehouders vertegenwoordigt, stelt dat ze een tijdje terug dicht bij een oplossing waren. Echter, in 5 minuten tijd werd uren werk tenietgedaan. Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), gaf aan niets te kunnen doen en riep de banken nogmaals op te helpen.
Slachtoffers
Achter de schermen hebben de spanningen rondom de nieuwe regelgeving en de langdurige onduidelijkheid al voor slachtoffers gezorgd. De impact van de beslissing van Schouten om niet te helpen, is dan ook groot. "De melkveehouders hebben veel veerkracht en gaan elke dag weer aan het werk. Om door te kunnen gaan, worden alle financiële middelen (die aangesproken kunnen worden) aangesproken om de adem erin te houden", stelt Antonissen.
De voorman ziet echter ook dat er veel is dat de buitenwereld niet weet en daar proberen ze met een brandbrief en petitie verandering in te brengen. Een brief die ondertekend werd door onder meer Hennie Verhoeven, beleidsgerichte milieukundige. Op Twitter motiveert ze haar steun als volgt: "Als vergunningen worden afgegeven, moeten ondernemers daarop kunnen bouwen. Dat geldt voor deze groep, maar feitelijk voor alle ondernemers! Zo makkelijk bedrijven kapot maken moeten we in Nederland niet gewoon vinden."
Boete in het verschiet
Van de 800 melkveebedrijven blijkt ongeveer 25% al technisch failliet te zijn. "Het zijn bedrijven die bijvoorbeeld op basis van de fosfaatrechten 100 koeien te veel hebben. Ze hebben het melkgeld nodig om de rekeningen te betalen, maar weten tegelijkertijd dat er volgend jaar een boete volgt. Dat is een economisch delict en de boetes zijn vrij stevig." Het houdt feitelijk in dat wanneer de koeien weggaan, de rekeningen niet meer betaald kunnen worden en de bedrijven de deuren moeten sluiten.
"Na deze bedrijven volgen er waarschijnlijk nog eens 150 bedrijven. Die bedrijven moeten nu door de accountant uit laten rekenen wat de werkelijke stand van zaken is. Soms kan het er op de rekening-courant nog redelijk goed uitzien, maar wanneer de zaken doorgerekend worden blijkt de situatie heel anders."
Tijd dringt
Voor de melkveehouders, die feitelijk al sinds 2 juli 2015 schaakmat staan, begint de tijd nu te dringen. Het gaat om grote bedragen, maar voor veel veehouders is de emotionele waarde nog groter. Tot nog toe heeft de overheid aangegeven niets te kunnen doen, toch geven de veehouders niet op.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10878872/200-melkveehouders-failliet-wie-volgt][/url]
De Rabo moet maar eens nadenken wie ze zijn en waar ze groot door zijn geworden Ze kunnen ook voor een jaar de sponsor gelden besteden aan deze groep rundveehouders zijn ze zeker uit de problemen en de Rabo kweekt wat goodwill bij de boeren (hebben ze wel nodig).
De banken moeten de afschrijfperiode van fosfaat verlengen van 5 naar 25 jaar dan wordt het per jaar per koe goedkoper om fosfaat aan te kopen.
wie mag er nog beslissen op zijn eigen bedrijf?
wie mag het risico dragen van de beslissingen?
Wie is er eigelijk verantwoordelijk voor zijn eigen bedrijf .....beslissingen .....leningenDe bank. De Regering JIJ JEZELF En niemand anders......