Fonterra opent seizoen 2018/2019 met een melkprijs die nog net in de top 3 terechtkomt. Dat was niet het enige goede nieuws, want de positieve ontwikkelingen in de markt werken ook door in de prijs van seizoen 2017/2018. Ondertussen boekt de grootste coöperatie van Nieuw-Zeeland op een ander front minder goede resultaten.
Fonterra slaagt erin om de verwachtingen voor het seizoen 2018/2019 waar te maken. Het seizoen wordt geopend met een prognose van 7 NZ-dollar per kilo milk solid (MS). Alleen in 2007 en 2010 eindigde de basismelkprijs op een hoger niveau. Pas op een later moment komt de zuivelaar met een indicatie van het dividend, vergelijkbaar met de prestatietoeslag van FrieslandCampina.
Gezonde balans in wereldmarkt
"De wereldmarkt laat al langer een gezonde balans tussen vraag en aanbod zien, en dat geeft ons het vertrouwen om het nieuwe seizoen met een hogere melkprijs te openen", aldus John Wilson, voorzitter van de coöperatie. "De verwachting is dat de vraag goed blijft, met name vanuit China en voor de producten boter en AMF. We houden er rekening mee dat het huidige niveau van de prijzen, vooral die voor producten gemaakt van melkvet, het komende seizoen gehandhaafd blijven."
De hogere melkprijs gaat samen met een kleine plus in de melkaanvoer. Zo rekent Fonterra op 1,5% meer melk, wat de melkplas laat uitkomen op 1.525 miljoen kilo MS. Doordat Fonterra iets van zijn marktaandeel in de Nieuw-Zeelandse melkproductie heeft ingeleverd, zou de omvang van de totale Nieuw-Zeelandse melkaanvoer harder kunnen groeien.
Het is in elk geval goed nieuws voor de melkleverende leden van Fonterra, maar er was meer reden voor optimisme. Zo wordt de basismelkprijs voor het lopende seizoen verhoogd naar 6,75 NZ-dollar per kilo MS, een plus van 0,20 NZ-dollar. Maart en april leverden ook nog eens groeizamer weer op, waardoor het aantal liters melk toenam. Dit levert een prognose op van 1.500 miljoen kilo MS. De combinatie van meer liters melk en een hogere melkprijs komt voor veel melkveehouders, na een paar financieel lastige jaren, op een goed moment.
Hogere melkprijs met een prijskaartje
Er hangt echter een prijskaartje aan de verhoging van de melkprijs. Het zet namelijk druk op de inkomsten van Fonterra. Dit in een jaar wat ze zelf al als uitdagend omschrijven. Zo moest er een bedrag afgedragen worden aan Danone en vond er een afboeking plaats op de investering in het Chinese Beingmate.
De resultaten leveren een verlaging in het dividend op. Deze gaat terug van 25 tot 30 cent, naar 15 tot 20 cent per aandeel. In totaal levert het voor melkveehouders een van de hoogste resultaten in jaren op, maar voor de aandeelhouders is het een teleurstelling. Het onderstreept ook de handicap van een bedrijf als Fonterra, die zowel de belangen van melkveehouders als die van externe investeerders moet behartigen. De basismelkprijs neemt gestaag toe.