Langzaam maar zeker wordt boter schaarser op de wereldmarkt. Als gevolg daarvan stevenen de prijzen af op een nieuw record. In Nieuw-Zeeland, waar de winter in zicht is, merken ze dat als eerste.
In grote lijnen kennen de boterprijzen in Nieuw-Zeeland en de Europese Unie (EU) wel degelijk dezelfde trend. Wanneer de boterprijs in Nederland vergeleken wordt met die van Nieuw-Zeeland blijken alleen de extreme uitschieters naar boven groter. Wat inhoudt dat ook voor de Nederlandse boterprijs er de komende maanden wellicht weer recordprijzen behaald gaan worden.
Tekort aan boter
In Nieuw-Zeeland beginnen ze steeds sterker te merken dat er wereldwijd een tekort aan boter is, iets wat in 2017 voor veel ophef zorgde. De kiwi's houden er dan ook rekening mee dat de prijs gedurende de komende maanden een nieuw record gaat bereiken. Het is dan winter in Nieuw-Zeeland en de melkaanvoer bevindt zich dan op het laagste punt.
Tot en met de Global Dairy Trade (GDT) van 15 mei heeft boter in elk geval een stijging laten zien van 30%. Wat inhoudt dat er nog maar een gat van 4% bestaat tussen het prijsrecord en de huidige notering. Ook hier wordt de wisselwerking tussen de EU en Nieuw-Zeeland duidelijk. Zonder het vertraagde voorjaar en een lager aanbod aan vet had de GDT niet omhoog kunnen stappen.
Verwachtingen rooskleurig
De Rabobank geeft in een interview met Rural Life aan nog niet zeker te zijn over de prognosemelkprijs van Fonterra. Die komt in de vierde week van mei. De verwachtingen zijn in ieder geval rooskleurig. Er is daarnaast meer vertrouwen in de boterprijs, welke de potentie heeft om verder te stijgen. Er zelfs een kans dat boter het gaat winnen van, wat tot nog toe het belangrijkste zuivelfabricaat was voor de melkprijs, volle melkpoeder.De boterprijs in Nieuw-Zeeland mist extreme uitschieters.