Japan gaat haar eigen zuivelsector voorzien van een geldinjectie. De overheid gaat $140 miljoen investeren om de melkverwerkende industrie klaar te stomen voor de concurrentiestrijd met de Europese Unie (EU), welke vanaf 2019 losbarst.
Het handelsverdrag tussen de EU en Japan (JEFTA) gaat vanaf 2019 van kracht. Dit betekent dat de importheffingen op Europese landbouwproducten, zoals varkensvlees en kaas, (gedeeltelijk) komen te vervallen. De Japanse overheid vreest dat de zuivelsector dan niet meer op kan boksen tegen de Europese exporteurs, die dan vrij toegang hebben. Daarom treft het Aziatische land beschermingsmaatregelen.
Productie moderniseren
Een deel van het geld ($55 miljoen) pompt de Japanse overheid in het verbeteren van de productietechnieken in de melkveehouderij en ook de verwerkende industrie wordt gemoderniseerd. Daarbij wil de overheid Japanse kaas onder de aandacht brengen bij de bevolking; de bedoeling is dat de consumenten een voorliefde ontwikkelen voor kaas uit eigen land.
Een ander deel ($84,5 miljoen) is bestemd voor schaalvergroting in zowel de melkveehouderij als verwerkende industrie. Dit moet kostenreductie met zich meebrengen; in het verlengde moet dat dan de concurrentiepositie versterken. De alsmaar stijgende melkprijzen in Japan ‘verplicht’ kaasmakers om de prijzen te verhogen. Zo steeg prijs van harde kazen (Cheddar en Gouda) in 2018 voor het tweede jaar op rij met meer dan 5%. De prijzen van zachte kazen stegen zelfs nog meer.
Japan: grootste kaasimporteur
De melkplas in Japan is verhoudingsgewijs relatief klein. Daarbij is er sinds de jaren '90 sprake van een geleidelijke krimp. De melkproductie krimpt in 2018 naar verluidt met 0,55% tot 7,24 miljoen ton. Daarmee is Japan de op 13 na grootste producent van melk ter wereld. Qua kaasimport is Japan de grootste speler; het land heeft in 2018 een geraamd importvolume van 270.000 ton. De volumes zijn de afgelopen jaren sterk gestegen.
Japan is een belangrijke afzetmarkt voor Europese zuivelexporteurs; met name voor kaas, waar Nederland de grootste in is. De Europese kaasexport naar Japan steeg in 2017 met 20% tot 94.882 ton.
Vanaf 2019
De Verenigde Staten (VS) zijn nog altijd de belangrijkste kaasleverancier van Japan. Vanaf 2019 verdwijnen de heffingen voor Europese exporteurs, terwijl Amerikaanse kaas wel belast blijft. Dit levert voor Europese exporteurs ongetwijfeld een concurrentievoordeel op. Japan is bang dat ook de lokale kaas straks het onderspit delft tegen Europese kazen. De investeringen in de zuivelsector kunnen gezien worden als een maatregel om Japanse kaas concurrerender te maken.