Het barst dezer dagen van de activiteiten op het grasland. Met de maai-, haksel- en inkuilwerkzaamheden zijn het tropendagen voor menig melkveehouder en loonwerkbedrijf. De reacties op de eerste snede zijn louter positief.
Gerard Abbink, adviseur bij Groeikracht, spreekt van 'goede omstandigheden' bij het inkuilen van de eerste snede. De eerste resultaten van de proefvelden in Noord-Brabant en Gelderland zijn dan ook van prima kwaliteit. Abbink schat in dat de proefvelden tevens representatief zijn voor de andere delen in Nederland, omdat de groeiomstandigheden vrijwel overal gelijk waren. "De regen die half april viel, is achteraf gezien ideaal geweest voor de grasgroei."
3 tot 4 ton droge stof
Abbink gaat uit van opbrengsten tussen de 3 tot 4 ton droge stof per hectare. "Een opbrengst van 4 ton per hectare is waarschijnlijk alleen haalbaar voor percelen die vroegtijdig de hoofdbemesting hebben gehad." De opbrengst van percelen waar de hoofdbemesting pas half april (vanwege de natte omstandigheden) is aangebracht, pakt waarschijnlijk wat lager uit. "Deze percelen hebben wat groeiachterstand opgelopen." Wel is Abbink er zeker van dat de opbrengsten op zandgrond dit jaar hoger uitpakken dan vorig jaar.
Over het algemeen levert de eerste snede goed en snel verteerbaar gras op. Daarbij spreekt Abbink over relatief hoge eiwitgehaltes. Ook de suikergehaltes trokken op het laatst aan, wegens de zonnige omstandigheden waarop kan worden ingekuild. Hoe de kuilmetingen op de verschillende melkveebedrijven gaan uitpakken, moet echter nog blijken.
Ook René Verhoeven, van graszaadspecialist Barenbrug, spreekt van opbrengsten tot maximaal 4 ton droge stof per hectare. Het inschatten van de voederwaardes vindt Verhoeven nog lastig. Dat het maaimoment in vrijwel alle regio’s hetzelfde uitpakt, is volgens hem opvallend te noemen. "Voor loonwerkers pakt het planningmatig misschien wat ongelukkig uit, gezien ook de maïs op veel plekken nog moet worden gezaaid."
Verhoeven constateert dat sommige melkveehouders nog wachten met het binnenhalen van de eerste snede. Gezien de weersomstandigheden en de verwachtingen zijn de motivaties hiervoor niet direct in te schatten. "Mogelijk prefereren deze melkveehouders een hogere opbrengst en extra structuur boven een mindere voederwaarde." Dit sluit aan bij de trend dat het juiste inkuilmoment steeds vaker bedrijfsspecifiek wordt vastgesteld.
Stoomschillen gewild
De leveranciers van aardappelstoomschillen merken dezer dagen een piek in de vraag. Stoomschillen worden in toenemende mate gebruikt om de graskuil af te dekken. Volgens Bart Grob van Duynie is het aanbod toereikend genoeg; de crux zit hem in de logistiek. Door de piekvragen kan het zijn dat er een paar dagen wachttijd is.
Voor een kuiloppervlakte van ongeveer 175 vierkante meter is 1 vrachtauto (á 35 ton stoomschillen) afdoende. Met die volumes kan een afdekdikte van 30 centimeter worden gerealiseerd. Duynie hanteert voor kuilafdek een stoomschillenprijs van €20 per ton.