Inside: Zuivelmarkt

Zuivelsector VS lijdt onder lage melkprijs

8 Mei 2018 - Kimberly Bakker - 1 reactie

De Amerikaanse staat Wisconsin, gelegen in het noordoosten van de Verenigde Staten (VS), verloor in 2017 zo'n 500 melkveebedrijven en ook dit jaar zijn al circa 150 melkveehouders gestopt. Het aantal melkkoeien is hierdoor gedaald naar 7.600, 20% minder dan 5 jaar geleden. Dit alles wordt vooral veroorzaakt door de slechte melkprijs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het bovenstaande vormt met name een probleem voor de kleine familiebedrijven. Daarom vroegen 50 groepen, waaronder de Wisconsin Farmers Union, vorige maand om noodhulp bij het Amerikaanse Congres. Zij willen onder meer dat de regering een minimumprijs instelt voor de melk; zo ontvingen melkveehouders in de maanden van de recessie slechts $13 per 100 pond.

Ook willen zij een beheersysteem voor de melkaanvoer, om zodoende de volatiele markt te stabiliseren. Als laatste punt hopen zij dat de overheid de overtollige melk wil opkopen; dit kan dan bijvoorbeeld gebruikt worden door leveranciers van noodhulp.

'Prijs dekt de rekeningen niet'
Gina Stokes, een melkveehouder in Wisconsin, snapt dat de oplossingen extreem lijken, maar volgens haar geldt dat ook voor de crisis die de Amerikaanse zuivelsector bedreigt. "De huidige melkprijzen dekken onze rekeningen niet", zo meldt Stokes aan USA Today. "Ik ben echter niet van plan om te stoppen. Als ik nog meer moet bezuinigen om ervoor te zorgen dat de rekeningen betaald worden, dan doe ik dat."

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De melkaanvoer in de Verenigde Staten neemt de laatste tijd weer toe.

'Voorstellen maken het erger'
Critici melden echter dat de voorstellen de zaken alleen maar erger kunnen maken. "Ik heb altijd al het gevoel gehad dat de markt de beste manier is om de melk op te ruimen", aldus Mike North, voorzitter van de Commodity Risk Management Group. "Het creëren van een minimumprijs, vooral zonder beheer van de voorraden, zou de boeren kunnen aanmoedigen om de melkproductie op te voeren. In deze markt is dat niet wenselijk."

Anderen noemen het systeem in Canada als voorbeeld. "Echter, dat systeem heeft ook gebreken", zo meldt Gordon Speirs, een voormalig Canadese melkveehouder aan USA Today. "Ik kan wel zeggen dat het ook daar niet zo soepel verloopt als ze zouden willen. Ze proberen de regels elk jaar weer te veranderen, om zodoende om te gaan met de over- en onderproductie. Dit deels doordat ze een quotum willen halen. Alles wat ik in de VS heb meegemaakt, dat maken ze in Canada ook mee. Daar gebeurt het alleen niet zo snel."

Overaanbod neem toe
Wanneer de melkprijzen (te) laag zijn, worden de melkveehouders geconfronteerd met lastige keuzes. Dit omdat alle opties het overaanbod laat toenemen. Zelgs nu het aantal melkveebedrijven sterk is gedaald, is de melkproductie gestegen; mede door verbeteringen in genetica en veevoer.

De kleinere melkveehouders zijn van mening dat dit overaanbod hun markt heeft verpletterd. Zo halen verschillende kaasproducenten nu melk uit andere staten, omdat de prijs daar lager ligt. "We hebben momenteel niet de bedrijfsinkomsten om ons eigen bedrijf overeind te houden. Het voelt alsof we slechts 1 slechte beslissing nodig hebben om om te vallen", zegt Randy Wokatsch, melkveehouder in Wisconsin. 

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De prijs van cheddar in de Verenigde Staten is dalende.

Zoektocht naar balans vraag en aanbod
Volgens een aantal groepen is het echter niet zo dat de vraag-aanbodverhouding in de VS zichzelf herstelt. "Het is absurd om het een vrije markt te noemen", aldus Kara O'Connor, adviseur bij de Wisconsin Farmers Union, tegen USA Today. "De toevoer van melk in de VS overtreft de vraag namelijk behoorlijk."

De Wisconsin Farm Bureau Federation, de grootste groep in Wisconsin (wat betreft melkveehouderij), is echter geen voorstander van een minimale melkprijs of een aanbodbeheersysteem. Zij zijn van mening dat het aanbod de groei in de export en de toegenomen consumptie goed ondersteunt. Volgens de groep is dan ook geen overheidsprogramma een snelle oplossing voor het feit dat veel familiebedrijven op de rand van de afgrond staan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden