Het einde van het Spaanse melkquotum (2015) is goed geweest voor de export van zuivelproducten uit het land. Daarentegen heeft het een negatief effect gehad op de Spaanse melkveehouderij. Dat meldt Agroberichten Buitenland.
De afschaffing van het quotum zorgde in eerste instantie voor een toename in de productie, wat een positief effect heeft gehad op de verwerkende industrie en de Spaanse zuivelexport. Zo nam de export van kaas uit het land tussen 2011 en 2016 met 62% toe; van 49.779 ton naar 81.120 ton. Ook de uitvoer van room en yoghurt liet een stijging zien.
Steeds minder bedrijven
Echter, het afschaffen van het quotum heeft ook een negatief effect gehad op de Spaanse melkveehouderij. Het aantal melkveebedrijven is tussen 2015 en 2018 namelijk met 15% gedaald; van 17.090 naar 14.424. Agroberichten Buitenland meldt dat het gaat om een daling van 2,5 bedrijf per dag.
Dit heeft vooral te maken met de traditionele structuur van de zuivelsector in het land. Deze wordt namelijk gedomineerd door zeer kleine bedrijven, die nauwelijks rendabel zijn. Daarnaast heeft de sector te maken met een vergrijzende bevolking, zonder generatie-vervanging.
Prijzen liggen lager
Ook de Spaanse melkprijs heeft niet direct positief gereageerd op de afschaffing van het quotum. In 2014 kwam de prijs uit op €0,36 per liter, maar tegenwoordig is dat ongeveer €0,33 per liter. Daarmee ligt de prijs momenteel ook onder het Europese gemiddelde van €0,36 per liter.
Daarnaast is ook het aantal volwassen dieren in de productieve leeftijd de afgelopen 3 jaar vrijwel gelijk gebleven (830.000 stuks). De melkproductie in het land steeg in diezelfde periode met 5%, waarmee deze in 2017 op 7 miljoen ton uitkwam.
Productieverplaatsing
Er werd verwacht dat de afschaffing zou leiden tot productieverplaatsing, maar dat is niet gebeurd. Galicië heeft nog steeds 55% van de melkveebedrijven, gevolgd door Asturië (12,6%) en Cantabrië (8,5%). Cataluña en Andalucía volgen met elk 3,5% van de bedrijven.