Er komen geen fosfaatrechten voor kalveren die nooit een kalf gaan krijgen. Zo laat minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) het jongvee van vleesveehouders buiten het fosfaatrechtenstelsel. Knelgevallen moeten ondertussen terugvallen op de banken, zo laat zij per brief aan de Tweede Kamer weten.
Na overleg met de sectorpartijen heeft minister Schouten besloten om het jongvee van vleeskoeien niet mee te tellen in het stelsel van fosfaatrechten. Dit was in eerst instantie wel het geval, omdat in de categorieën geen onderscheid gemaakt wordt tussen jongvee bestemd voor de melkveehouderij en die voor de vleesveehouderij. Nu wordt gesteld dat er geen rechten nodig zijn wanneer het kalf nooit een kalf gaat krijgen.
Waarschuwing
Hierin schuilt echter wel een waarschuwing, want het houdt in dat de rechten (die eerder toegekend zijn) vervallen. Het is dus opletten dat ze niet al verkocht zijn. Ook de houders van jongvee voor zoogkoeien komt Schouten tegemoet.
Aangezien er een wetswijziging nodig is om dit definitief te maken, wordt begonnen met een vrijstelling. Hiervoor streeft ze naar de invoerdatum van 1 juli, maar alles valt en staat met het overleg met de Europese Commissie (EC). Net zoals bij de kalveren geldt dat degenen die er gebruik van wil maken, afstand moet doen van de eerder toegekende rechten.
Fosfaatbank en knelgevallen
Andere zaken die genoemd worden, zijn: de fosfaatbank, de knelgevallen en de voer-mestcontracten. Die laatste komen er niet. Dit na advies van Wageningen Economic Research (WUR). Over de fosfaatbank zegt minister Schouten dat de regeling voor de opzet van de fosfaatbank wordt voorbereid.
Ondertussen zijn er ongeveer 800 knelgevallen en die zullen vooral met de bank een oplossing moeten vinden. Vallen ze buiten de knelgevallenvoorziening en helpt de bank ze niet, dan ziet Schouten ook geen aanknopingspunt om ze te helpen.
Geen steun runderrassen
Ten slotte zijn er nog de zeldzame runderrassen. Schouten ziet geen kansen om ze vanuit POP-3 te ondersteunen, iets wat ook pas vanaf 1 januari 2019 op zijn vroegst kan. Wel geeft ze aan dat de dieren sowieso al minder fosfaat produceren en daarom minder rechten nodig hebben.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10878056/geen-fosfaatrechten-voor-kalf-van-vleesvee][/url]