Er wordt steeds negatiever naar de snijmaïsteelt gekeken, maar de stelling van Anne-Marie Spierings (gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant) heeft de zaken op scherp gezet. Daarmee is het belang van de MaïsChallenge groter dan ooit. Nu moet nog bewezen worden dat snijmaïs wel degelijk past bij een duurzame melkveehouderij.
Anne-Marie Spierings stelde al de vraag of de teelt van snijmaïs nog wel bij Noord-Brabant past. Hoewel het al langer duidelijk is dat de snijmaïsteelt niet bij iedereen in goede aarde valt (met name door de hoge uit- en afspoeling), vraagt die uitspraak om meer actie. Bij de lancering van de MaïsChallenge werd pijnlijk duidelijk dat de manier waarop melkveehouders naar de maïsteelt kijken niet meteen de schoonheidsprijs verdient.
2 trekkers voor de maïskneuzer
Gera van Oss, lector duurzaam bodembeheer aan Aeres Hogeschool, weet middels een foto waarop een maïskneuzer getrokken wordt door 2 trekkers de lachers op haar hand te krijgen. Toch is dit volgens Van Oss een goed voorbeeld. "Er moet dringend iets veranderen." Het is enorm slecht voor de bodemstructuur en daarnaast begint bodemverdichting al op steeds meer plaatsen in Nederland een groot probleem te worden.
"Bodemverdichting werkt uit- en afspoeling in de hand, daarnaast blijft water op het land staan en vermesting of overbemesting neemt toe. Bodemverdichting betekent gedurende de komende jaren 10% tot 40% opbrengstderving." Van Oss schetst dat de manier waarop er op het moment met de bodem wordt omgegaan, de melkveehouder direct in de portemonnee raakt.
Teeltrotatie in maïs?
Eutrofiëring (overbemesting) is de oorzaak van het feit dat er meer regels komen, iets wat veehouders tegenwerkt. Er is ook een onderdeel dat tegen snijmaïs werkt, namelijk het feit dat het vaak een gewas is dat meerdere jaren op dezelfde akker geteeld wordt. Teeltrotatie kan dan helpen.
Echter, ook het zaaien van maïs dat hier niet voor geschikt is, moet direct stoppen. "Misschien moet je de maïs gewoon laten staan, wanneer de akker niet meer berijdbaar is." Van Oss suggereert ook dat de bodemstructuur belangrijk genoeg is om bij een nat najaar financiële steun te geven, om zodoende de maïs te laten staan.
Een ander punt van aandacht is de organische stof. Het is een lastig onderwerp, omdat nog niet alles bekend is over de werking van micro-organismen die hierin een rol spelen. "Toch is dit de sleutel naar de bestrijding van ziekten en plagen, zeker nu steeds meer middelen niet meer ingezet mogen worden."
Behoud maïsteelt
Van Oss krijgt bijval van Eurofins. Toch is het duidelijk dat er niet direct verwacht kan worden dat melkveehouders het meteen anders gaan doen. "Echter, laten zien dat je ermee bezig bent en dat er zaken anders kunnen, kan helpen om de teelt van maïs te behouden", aldus Jos Groot Koerkamp van Limagrain "Dit zeg ik niet alleen omdat we het zaad verkopen, maar omdat het een gewas is wat bij uitstek CO2 en methaan bindt."
Tevens wordt het nog steeds genoemd als een belangrijk onderdeel in het rantsoen van de Nederlandse, hoogproductieve koe.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877967/houd-de-maisteelt-in-eigen-hand][/url]