De Chinese vraag naar zuivel gaat tot 2050 verdriedubbelen. Iets wat grote gevolgen gaat hebben voor de wereldmarkt van melk en veevoer. Onderzoekers van onder meer Wageningen University en Research keken of deze melk beter in China geproduceerd kan worden of daarbuiten.
Een team van onderzoekers uit China, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland (Wageningen) onderzocht de gevolgen van de verwachte vraagtoename in China. Hierbij werd niet alleen gekeken naar de melkproductie, maar ook naar de productie van veevoer. Dit omdat de gewassen soja en maïs verantwoordelijk worden gehouden voor een groot deel van de ontbossing en het verlies aan biodiversiteit.
Veel extra voer nodig
De groep onderzoekers gaat ervan uit dat de Chinese vraag naar zuivel tegen 2050 verdriedubbeld is. Gaat China die melk zelf produceren, dan gaat de invoer van veevoer ook verviervoudigen.
Er werd gekeken naar verschillende scenario's. Zo werd bekeken hoeveel extra grond er nodig is, wanneer China 25% gaat invoeren vanuit Europa, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Het zou betekenen dat de grondbehoefte met 30% toeneemt. De uitstoot van stikstof neemt met 50% toe, tegen een stijging van 35% in de productie van broeikasgassen.
Gaat China voor alle extra liters melk een beroep doen op bijvoorbeeld Europa, dan betekent het dat er in de Europese Unie bijna 40% meer land in gebruik moet worden genomen voor de productie van veevoer. Tegelijkertijd heeft het grote gevolgen voor de productie van gassen en juist daarover hebben alle Europese landen afspraken gemaakt.
Efficiëntie van belang
Gerard Velthof van Wageningen University and Research geeft aan dat meer grond inzetten voor de productie van veevoer niet realistisch is. "Als je de effecten op grond en milieu wilt laten afnemen, dan moet de efficiënte van de melkaanvoer omhoog." Graslandbeheer en mest zijn onderwerpen die aangepakt moeten worden. "Maar zelfs dan zal een stijgende melkaanvoer in China grote gevolgen hebben."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877590/chinese-honger-naar-melk-heeft-grote-gevolgen][/url]