Brief Carola Schouten

Nu 2.100 bedrijven verdacht van fraude

8 Februari 2018 - Herma van den Pol - 10 reacties

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) maakt bekend dat er nu bij 2.100 rundveebedrijven onderzoek wordt gedaan naar de registratie van kalveren. Dit nadat er onregelmatigheden in het Identificatie- & Registratiesysteem (I&R) zijn vastgesteld. De bedrijven die verdacht zijn, worden donderdag en vrijdag geblokkeerd. Ook zijn er individuele dieren geblokkeerd.  

Eerder werden er al 45 bedrijven geblokkeerd. Wat de resultaten van de onderzoeken op die bedrijven zijn, is nog niet bekend. Schouten geeft aan dat op een aantal bedrijven de blokkade weer is opgeheven.

Nieuwe blokkades
Donderdag 8 en vrijdag 9 februari worden nog eens 2.100 rundveebedrijven geblokkeerd en nader onderzocht. Dit nadat ook hier onregelmatigheden in de administratie werden aangetroffen. Dat laat Schouten in een brief aan de Kamer weten. Geblokkeerd houdt in dat alleen melk en bijproducten nog weg mogen, maar dat er geen dieren meer mogen worden afgevoerd of aangevoerd.

Ook kalveren zijn geblokkeerd

Ook de kalveren die weggingen naar voornamelijk vleeskalverbedrijven zijn geblokkeerd. "Dit tot de registratie aantoonbaar is hersteld." Een maatregel die nodig is vanwege de preventie en bestrijding van een dierziekte. Er wordt benadrukt dat er geen gevaar bestaat voor de voedselveiligheid.

Administratie vergelijken
In een toelichting laat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit weten dat er verschillende administratiesystemen met elkaar vergeleken zijn. "Door deze systemen te vergelijken met wat in het I&R-systeem staat vermeld, kunnen onregelmatigheden worden ontdekt." Het gaat om de melkproductie en de geboortedata van kalveren.

Er wordt onderzoek gedaan naar 2 scenario's. Zo zijn er kalveren van vaarzen bij een koe geplaatst. Dit verklaart de toename van tweelingen. De vaars is echter melk gaan geven, waardoor de gemiddelde melkproductie op het bedrijf flink toenam. Het voordeel was dat een vaars onder het fosfaatreductieplan in de boeken bleef staan als jongvee, waardoor een melkveehouder meer vee kon houden en meer liters melk kon leveren. 

Het tweede scenario heeft betrekking op de import van vaarzen. "Er is gekeken naar het aantal vaarzen dat ouder is dan 27 maanden. De gemiddelde leeftijd waarop het dier een kalf krijgt. Voor deze dieren is (uit die verstrekte gegevens) gekeken naar de melkproductie en de kalfdata. Wanneer een dier in de I&R-registratie als vaars staat geregistreerd, maar uit andere gegevens blijkt dat het dier wel melk produceert en/of gekalfd heeft, dan is dit een aanwijzing voor fraude in de I&R-registratie." Ook dit resulteerde voor een groep bedrijven in een overtreding.

Fraude lastiger maken
De ontdekking van de fraude en handhaving geeft "vertrouwen in het I&R-systeem", aldus Schouten. "Niettemin vind ik het van belang om te bezien of er manieren zijn om het plegen van fraude te ontmoedigen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan het minder makkelijk en minder aantrekkelijk maken van het doorvoeren van herstelmeldingen en aan standaardisering van de link met de mestregelgeving, zodat manipulatie van gegevens geen voordeel meer oplevert."

De maatregelen worden getroffen omdat Schouten de schaal zorgwekkend vindt. Ook andere partijen in de sector onderzoeken hoe het creatief boekhouden in de toekomst voorkomen kan worden.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Abonnee
Dirk 8 Februari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877502/nu-2100-bedrijven-verdacht-van-rundveefraude][/url]
En... om fraude lastiger te maken, mogelijk weer verdere beperkingen binnen I&R. Bedankt jongens.
bella 8 Februari 2018
ik denk dat het net anders om is, als je gemakkelijker kunt herstellen is de kans op fraude juist kleiner.
hans 8 Februari 2018
Ja Bella, allemaal HAS en WU boertjes tegenwoordig, sorry ondernemers, maar zien of het m of v is, al dan niet een 2-ling en de juiste datum is toch te veel gevraagd. Allemaal aan de burn-out??
Thom 8 Februari 2018
Het werknummer met viercijfers was uniek volgens I&R ! Maar wat bleek achteraf, dat op de bedrijven , enkele dieren met het zelfde werknummer aanwezig waren ! Zelf bij afmelden van dode runderen bij Rendac ging het fout. We hebben het mondeling mede gedeelt op de beurs, aan de twee leverantiers van de nummers. Zij hielden vol dat dit niet kon! Arogantie!!!
Maar later bleek dat het fout ging. Toen was het fraude van de boeren!
Zo zijn er nog meer fouten uit gekomen. Laat eerst maar is goed uitzoeken wat er niet goed is en dan gepaste maatregels nemen! Frauderen mag niet!Maar bij het stoppen van de Quotering had men een overgangsregeling klaar moeten hebben! Iedereen had zijn fosfaat referentie thuis gekregen!
Zo over kunnen nemen! Nu heeft men de boeren de stuipen op het lijf gedreven! Waar is de zorgplicht?
Ton Westgeest 8 Februari 2018
Van 7700 naar 2100 bedrijven. Dat is een reductie!! Ik ben benieuwd of er 50 bedrijven overblijven met echte fraude.....
Het zal wel de bedoeling zijn om de runderen te chippen net als bij de katten!
Te laat melden als stier melden alles is n u fraude, als er straks een kalf geboren wordt moet direct de dierenarts gebeld worden die komt dan het kalf chippen, kassa voor de veearts!
En het touwtje wordt weer lekker een beetje aangehaald....
hans 8 Februari 2018
Ton, van de 7700 verdachte bedrijven nu 2100 geblokkeerd, bijna 1 op 3. Jij kunt het meevallen noemen, ik vind het triest, vooral voor de geduppeerde collega's.
Peters 8 Februari 2018
Intriest. Je merkt nu al dat de andere landbouwsectoren niet meer met ons koeboeren geassocieerd willen worden.
Ton Westgeest 8 Februari 2018
bij 2.100 rundveebedrijven onderzoek wordt gedaan Hans, en van de 45 al weer de blokkade is opgeheven.
Geloof me jongens er is niets aan de hand, ja een paar rotte appels heb je altijd...kijk nu onze burgemeester en zijn vrouw, mevrouw Bath. Je hebt gewoon overal mensen die nooit genoeg hebben.
Ik vind het alleen echt erg dat het hier uitvergroot wordt en niet eerst eens gekeken wordt wat is er nu aan de hand, en dan pas de media erbij halen.

Moet je toch alle andere fraudes en oplichtings- praktijken eens zien.
Neem nu de brand bij Shell, hoor je nooit meer iets van, gewoon afgekocht.
Gif in de stookolie, hoor je nooit meer van terwijl het uitgebreid op tv was.
Bij Lubach, groene certificaten hoe we besodemieterd worden met groene stroom.
CO2 die niet meeteld bij de vliegtuigen en bio energie vindt Europa.
En biobrandstoffabrieken waar we voor 1.4 miljard belastinggeld in hebben gestoken en die helemaal niet draaien en die slecht voor het milieu zijn.
Van 10% al gereduceerd naar 4% in de brandstof.
Wat is het ziek!!!!!!!!!$#@#$%^&*
Piet 8 Februari 2018
Ja Hans heeft nergens verstand van zeker geen HAS gehad !!
hans 8 Februari 2018
Ton je hebt helemaal gelijk met je voorbeelden. Toch maakt dat de fraude van melkveehouders, die gewoon collega's duperen door overproductie dus lagere prijzen, duurdere mestafzet, en straks genetische incorrectheden dus levende afzet wordt moeilijker, die fraude is nooit goed te praten. Piet, proost!
boer 8 Februari 2018
sorry hoor, maar waarom gaan ze eerst niet goed kijken naar de bedrijven voor ze op slot zetten.. eerste keer sinds lang een 2-ling en hop.. bedrijf gelijk op slot!!! laten testen zeker of het wel echt is.. kunnen zo de hele administratie zien dat anders nooit gebeurt.. ellende.. wat voor zooitje ze dr nu van maken.. een en al wantrouwen in de boeren weer!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden