Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) maakte dinsdag 23 januari bekend dat een groep melkveehouders wordt verdacht van gesjoemel met de registratie van hun vee. De consequenties van deze mogelijk grootschalige fraude raakt de gehele sector.
"Ik word daar vooral boos, verdrietig en onzeker van", laat melkveehouder Heleen Lansink uit Haaksbergen (Overijssel) weten. "Dit is schadelijk voor de gehele sector." Volgens Lansink willen melkveehouders vaak groot, groter, grootst. Lansink vindt dat melkveehouders moeten stoppen met het opzoeken van de randjes. "Je wordt als melkveehouder tegenwoordig uitgedaagd om de randjes op te zoeken, onder meer door de strengere regelgeving. Echter, dit is niet een weg die wij moeten bewandelen. Ik wil graag het gesprek aangaan en de maatschappij met elkaar verbinden, maar het vertrouwen loopt zo wel een deuk op."
(Tekst gaat verder onder de tweet)
Volgens Lansink moet Schouten hard optreden. Het niet laten doorgaan van de pilot voor de Kringloopwijzer vindt Lansink een goed voorbeeld daarvan. "Wellicht moet voor deze boeren de subsidies worden stopgezet. Misschien moet er wel geen melk meer opgehaald worden. Dan raak je een melkveehouder."
'Pilot Kringloopwijzer niet stoppen'
Ook melkveehouder Erik van Grinsven uit Sint-Michielsgestel (Noord-Brabant) vindt het jammer en schadelijk voor de sector. Van Grinsven vindt eveneens dat Schouten hard moet optreden, maar vindt daarentegen niet dat de pilot van de Kringloopwijzer moet worden gestopt. "Het is een eerlijk systeem, waarbij je wordt afgerekend op de hoeveelheid fosfaat die je daadwerkelijk produceert. Bedrijven die niet frauderen moeten daarom gewoon door kunnen gaan met de pilot."
(Tekst gaat verder onder de tweet)
Toon ondernemerschap
Pieter Koonstra, melkveehouder uit Vinkenbuurt (Overijssel), vindt dat de sector door het nieuws over fraude in een kwaad daglicht gesteld wordt. "Hiermee toon je geen ondernemerschap en het is ook nog eens gerommel in de marge." Koonstra vindt dat het voordeel voor het individuele bedrijf niet in verhouding staat tot de schade voor de gehele sector. "We moeten onze krachten bundelen voor mensen die het wel goed doen."
Dat boeren moedwillig frauderen, gaat er bij hem niet in. "Ik vind dat frauderende melkveehouders de baat in drievoud moet terugbetalen. Verzachtende omstandigheden zijn er wat mij betreft niet."
(Tekst gaat verder onder de tweet)
Voer voor ander partijen
Gerard Stam heeft een melkveebedrijf in Ouderkerk aan de Amstel (Noord-Holland). Stam was verrast toen hij van de mogelijke rundveefraude hoorde. Vooral de schaalgrootte waarop dit heeft plaatsgevonden, overviel hem. "Het moet natuurlijk nog wel blijken hoe groot de groep sjoemelende boeren daadwerkelijk is. Het is in elk geval schadelijk voor de gehele sector. Denk aan de derogatie, die loopt toch wel gevaar."
Stam vermoedt dat de boeren die mogelijk gefraudeerd hebben, met de rug tegen de muur hebben gestaan. "Het blijkt maar weer dat een kat in het nauw rare sprongen maakt. Het is jammer, want andere melkveehouders zijn hier de dupe van. Het is niet slim, je kunt erop wachten dat zoiets een keer uit gaat komen. Bovendien is dit voer voor partijen als de dierenbescherming."
Stam vindt dat Schouten duidelijk afstand moet nemen van deze groep boeren en tot op de bodem moet uitzoeken wat er precies aan de hand is. "Het voordeel wat deze bedrijven hebben gehad, moet in ieder geval teniet worden gedaan. De boete moet echter wel in verhouding staan tot het gepleegde feit", meent Stam.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877315/het-is-ook-nog-eens-gerommel-in-de-marge][/url]