FrieslandCampina zet de kaders neer om een omslag binnen de coöperatie in gang te zetten. Dat laat de zuivelverwerker weten in een toelichting op de wijzigingen in het praktijkreglement. Zo wordt er een kerngetal voor kalversterfte geïntroduceerd. Welke zaken vallen nog meer op?
"Over het afgelopen jaar is de coöperatieve visie 2025 ontwikkeld", aldus Frans Keurentjes, voorzitter van bestuur bij FrieslandCampina. Deze visie draagt de naam: 'Melk met Meerwaarde' en heeft 3 kernwaardes: waarde voor ons, zorg voor dier en natuur en waarde in en voor de samenleving.
Van vrijheid naar verantwoordelijkheid
Keurentjes geeft aan dat deze doelen alleen te behalen zijn wanneer er binnen de coöperatie een omslag plaatsvindt. "Van gelijkheid naar verscheidenheid, van zekerheid naar ondernemerschap, van melkwaarde naar meerwaarde en van vrijheid naar verantwoordelijkheid."
Vooral het laatste onderdeel in de uitspraak van Keurentjes valt op en sluit aan op de wijzigingen die de coöperatie doorvoert. Daarmee komt de verwerker verder het boerenerf op. Het ziet ernaar uit dat zaken die vroeger via het Productschap Zuivel (PZ) opgepakt werden, nu door de coöperaties opgepakt gaan worden.
Een onderwerp dat eerder dit jaar al door Keurentjes geïntroduceerd werd, zijn de grup- en aanbindstallen. Hier draait het vooral om bewegingsvrijheid. De betreffende bedrijven worden de komende tijd persoonlijk bezocht. Hierbij wordt gekeken naar toekomstplannen, maar ook naar vervolgstappen om te blijven voldoen aan de marktvraag. De vraag is echter waar dan aan gedacht moet worden. Meer afstand tussen de koeien, een aparte melkstroom of een verplichte bewegingstijd voor koeien?
Kalversterfte aanpakken
Het tweede punt is een onderwerp dat door de fosfaatrechten naar de achtergrond verdween: kalversterfte. Dit was onder meer de aanleiding voor de motie ‘Kalfje bij de koe’. Om aan de buitenwereld te kunnen laten zien dat melkveehouders dit serieus nemen, komt er een kerngetal. De eerste 3 kwartalen voor 2018 mogen nog gebruikt worden voor een rollend jaargemiddelde. Bij een jaargemiddelde van 20% worden melkveehouders gedwongen om een plan van aanpak te maken.
Op het gebied van kalveren wordt ook een langdurige verdoving na het onthoornen verplicht en mogen kalveren alleen nog naar de kalverhouderij via een erkende kalverhandelaar. Als kers op de taart kunnen er via ‘KalfOK’punten behaald worden. Hoe hoger de score, hoe meer ontwikkelpunten.
Waar A-ware de opfok van kalveren onder de aandacht brengt als middel om de diergezondheid en productie van koeien te verbeteren, noemt FrieslandCampina de publieke opinie als belangrijke aanjager.
Deadline IBR en BVD
Een derde punt is IBR- en BVD-bestrijding. Dit staat voor Infectieuze Bovine Rhinotracheïtis (IBR) en Bovine Virus Diarree (BVD). De sector maakte daar in 2016 al afspraken over, maar de verwerker wil dat alle leden voor 1 april zijn aangemeld voor een programma en voor 1 juli 2018 een status hebben.
Een vierde punt is dat de korting op de zuurtegraad in melkvet maandelijks bepaald gaat worden. Ook neemt de frequentie van het aantal testen op boterzuur toe en wordt het onderzoek op antibiotica intensiever. In feite benadrukt de verwerker daarmee het belang van een goede kwaliteit.
Kringlopen monitoren
Het vijfde punt is ingrijpender en gaat over kringlopen. Dit is ook het onderwerp wat onder de leden voor veel discussie zorgt. Het zijn onderwerpen waar afnemers van FrieslandCampina naar vragen en het geeft de zuivelcoöperatie redenen om er meer inzicht in te krijgen. Dat gaat gebeuren via de Kringloopwijzer en de module klimaat. De 6 hoofdpunten zijn: broeikasgasuitstoot, eiwit van eigen land, ammoniakemissie, stikstofbodembalans, blijvend grasland en natuur en landschap.
Een aantal onderwerpen biedt weinig reden tot discussie. De scheikundige onderwerpen, waaronder ammoniak, CO2 en stikstof bieden meer ruimte voor discussie. Vooral omdat hier nog veel niet over bekend is en maatregelen voor het ene gebied nadelig zijn voor het andere gebied.
Onder de streep is het vooral de kalveropfok waar de zuivelaar zwaarder op gaat inzetten. Het andere hete hangijzer klimaat gaat niet verder dan monitoring. Toch worden hiermee al wel de kaders gezet richting de toekomst. Een grote wijziging is wel dat bedrijven die vanaf 1 januari 2018 voor de derde keer in 24 maanden in de melkweigering terecht komen, voorgedragen worden voor beëindiging lidmaatschap.