De afschaffing van de btw-landbouwregeling is een feit. Er is een overgangsregeling ingesteld, maar die houdt geen rekening met de teruggave van btw op jongvee-opfok. De afschaffing is officieel op vrijdag 29 december gepubliceerd in de Staatscourant.
Melkveehouders die in de landbouwregeling zaten, moeten voortaan verplicht btw afdragen. Dit omdat zij mee moeten doen met de btw-regeling. Over de verkoop van melkkoeien moet per 1 januari 2018 ook btw worden afgedragen. Echter, over de opfokkosten die vóór 1 januari 2018 zijn gemaakt, kan geen btw worden teruggevraagd.
Jongvee opfok in overgangsregeling
De Vereniging van Accountants- en Belastingadviesbureaus (VLB) pleit voor een overgangsregeling in verband met de teruggave van btw in opfokkosten. "Het is in strijd met het neutraliteitsbeginsel”, laat Bert van den Kerkhof, hoofd vaktechnisch belastingadvies van ABAB, weten. De Rechtbank heeft ABAB in het gelijk gesteld, maar het Gerechtshof oordeelde anders. De zaak ligt nu bij de Hoge Raad. "Als de Hoge Raad ABAB gelijk geeft, dan kunnen we snel tot zaken komen," aldus Van den Kerkhof.
Maak bezwaar op belastingaangifte
Van den Kerkhof adviseert om eerst een belastingaangifte in te dienen, zoals het volgens de belastingdienst is voorgeschreven. Dien daarna gelijk bezwaar in tegen de eigen aangifte. "Indien de Hoge Raad in deze zaak negatief beslist, wordt de eigen aangifte gezien als een foutieve aangifte. Dit kan leiden tot een boete van 10% of hoger, plus belastingrente", zegt Van den Kerkhof.
Voorheen stapten ondernemers vrijwillig over naar de btw-regeling. Nu worden alle ondernemers verplicht om btw-aangifte te doen. Dus moet ook de btw, die drukt op de geleverde producten terug worden gegeven. Eerder had men een keuze, gezien de omschakeling vrijwillig was. Nu overgang verplicht wordt, verandert dit. Van den Kerkhof: "Bij een bedrijf van 40 à 50 melkkoeien zou het gaan om een paar duizend euro per bedrijf."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10877119/geen-teruggave-btw-op-jongvee-opfok][/url]