Nooit eerder werden er zoveel runderen geslacht als in het afgelopen jaar. Het jaar 2017 wordt gekenmerkt door uiteenlopende slachtcijfers, gedreven door het fosfaatreductieplan (GVE-regeling) en de hoge melkprijs.
In de eerste 51 weken van 2017 zijn er in Nederland 689.171 runderen geslacht. Dit zijn ruim 96.000 slachtingen meer dan in 2016 (+16,25%). Vooral in maart is er veel geslacht; zoveel dat de slachthuizen propvol zaten. In de laatste week van maart (week 13) is zelfs een record neergezet met 19.331 geslachte runderen. Dit als gevolg van de eerste ronde van het fosfaatreductieplan.
Later in het jaar (in juli) liep het slachtcijfer behoorlijk terug tot minder dan 10.000 slachtingen per week. De stijgende melkprijs, in combinatie met de goede voortgang van het fosfaatreductieplan, maakte melkveehouders terughoudend om koeien naar het slachthuis te brengen.
(Tekst gaat verder onder de grafiek)Vooral in het eerste gedeelte van 2017 werd meer geslacht dan het jaar daarvoor.
Slachtingen afdoende voor GVE-regeling
In aanloop naar de feestdagen is er opnieuw veel geslacht in Nederland. Vanaf half november stroomden de haken gemakkelijk vol, laten slachterijen weten. Dit heeft 2 redenen. Allereerst trekt de vraag naar (worst)koeien altijd aan in de aanloop naar de feestdagen. Daarbij kwam er in november gemakkelijk aanbod los, omdat een groep melkveehouders eind oktober te horen kreeg dat zij alsnog aan het fosfaatreductieplan moesten voldoen.
Om 4 miljoen kilo fosfaat te reduceren, moesten er dit jaar in totaal 100.000 koeien verdwijnen. Alleen al met extra slachtingen zijn er in 2017, ten opzichte van 2016, ruim 96.000 runderen verdwenen. Tel daarbovenop de runderen die zijn geëxporteerd en de bewijslast is daar wat betreft de doelstelling van de GVE-regeling. Zo’n 90% van het aantal slachtingen zijn doorgaans ‘worstkoeien’.
2018 opnieuw spannend jaar
In 2018 zullen heel wat melkveehouders moeten puzzelen om de beschikbare fosfaatruimte in te vullen. Afhankelijk van de melkprijs zal bekeken worden of extra fosfaatrechten aankopen loont, of dat opnieuw gesneden wordt in de melkveestapel.
Ook de mogelijke standstill bij FrieslandCampina zal melkveehouders kunnen doen besluiten om de ‘onderkant’ van de melkveestapel op te ruimen. Gezien veel bedrijven in 2017 de onderkant van de melkveestapel in het afgelopen jaar al hebben weggewerkt, kan dat een moeilijke afweging worden. Het aanbod van worstkoeien kan dus verschillend uitpakken in 2018.