Het laagste punt in de Nederlandse melkaanvoer komt hoger uit dan in de voorgaande jaren. Dit zegt ook iets over de trend richting 2018, maar er zijn meer ontwikkelingen gaande.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) maakt over november bekend dat de melkaanvoer uitgekomen is op 1,13 miljoen ton melk. Dat is een plus van 1,9% ten opzichte van vorig jaar.
Gehaltes vallen tegen
Wat met name tegenvalt, is het vetgehalte in de melk. Op basis van berichten uit het veld lijkt deze hoger dan in voorgaande jaren, maar de cijfers beweren het tegendeel. Zo komt het gemiddelde vetgehalte uit op 4,47%, waar dit vorig jaar nog 4,55% was. Het levert een vetproductie op van 50.619 ton, vrijwel gelijk aan vorig jaar.
Een verklaring voor het lagere vetgehalte is waarschijnlijk dat FrieslandCampina met haar melkprijssystematiek het leveren van lagere gehaltes ondersteunt. Doordat het grootste deel van de melkveehouders levert aan FrieslandCampina, betekent het dat het voor de meerderheid het streven is om meer melk te produceren, maar niet te sturen op gehaltes.
Achterstand neemt af
Door de plus over november neemt de achterstand op vorig jaar verder af. In totaal leverden de Nederlandse melkveehouders tot en met november 13,08 miljoen ton melk af. Hierdoor gaat de achterstand terug naar een min van 0,3%. In lijn met de oplopende plussen kan december ervoor gaan zorgen dat de melkproductie net zo hoog uitpakt als vorig jaar.
Ondertussen nemen de slachtcijfers van koeien toe. Het lijkt een gevolg van de verloren rechtszaak. Tot nog toe heeft het echter niet geresulteerd in veel minder liters melk.Het dieptepunt in de melkaanvoer ligt boven voorgaande jaren.