Toeslagen gaan een belangrijkere rol spelen in de melkprijs en de verschillen in de prijzen gaan alleen maar toenemen. Rabobank signaleert dat in haar jongste publicatie 'Melken in de nieuwe realiteit'. Het is een trend die al langer gaande is, maar nog niet eerder zo specifiek benoemd werd.
"De melkveehouders in Nederland worden nog niet genoeg beloond wanneer zij zich inzetten om aan nieuwe maatschappelijke wensen te voldoen." Samen met jongerenorganisatie NAJK keek Rabobank naar de melkveehouderij en waar deze sector in 2030 zal staan. Iets wat zich nu al laat gelden, is dat de zuivelindustrie steeds strengere voorwaarden stelt aan de productie van melk. Echter, ook blijkt dat de maatschappij behoorlijk wat eisen stelt omtrent milieu, klimaat, volksgezondheid, dierwelzijn en duurzaamheid.
Van liters naar optimale verwaarding
Deze ontwikkelingen geven een hint over de toekomst van de melkprijs. Daarin ziet de bank een trend opduiken. Zo vindt er een verschuiving plaats; van het produceren van meer liters naar het optimaal verwaarden van melk binnen de productiebeperkingen. Onder meer het optimaal benutten van de verwerking speelt daarin een rol.
De koerswijziging heeft ook gevolgen voor de melkstromen en de melkprijs. Zo signaleert Marijn Dekkers, sectorspecialist Melkveehouderij bij Rabobank, dat er meer verschillende stromen gaan komen. "Noem Jersey-melk, weidemelk en A2-melk", maar de ontwikkelingen gaan door. Zo loopt er bijvoorbeeld bij Cono een proef met GMO-vrije melk. Die differentiatie in de melkstromen ziet Dekkers als onderdeel van de toekomst van de melkveehouderij.
Toeslagen belangrijker
Door de ontwikkeling in de melkstromen worden de verschillen in de melkprijzen groter. Ook worden de toeslagen belangrijker. Nu variëren de premies in de van €1,50 bij FrieslandCampina tot €2,75 bij Cono. Die spreiding gaat alleen maar toenemen.
Andere ontwikkelingen zijn de termijnmarkt en een zakelijkere houding van melkveehouders. Dat laatste in verband met een kleine groep die levert aan particuliere verwerkers en daardoor meer ruimte heeft om te onderhandelen over de melkprijs. "De termijnmarkt kan helpen om iets van de volatiliteit weg te nemen, hoewel een coöperatie dit ook al deels doet."
De bank schetst hiermee de trends voor de melkprijs tot en met 2030. Nog steeds een relatief korte periode vanaf nu, maar de laatste jaren hebben bewezen dat verder weg kijken in de huidige markt bijna niet te doen is.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10876599/toeslagen-steeds-belangrijker-voor-melkprijs][/url]