Melkveehouders kennen verschillende bedrijfssituaties. In deze serie vertellen een aantal van hen hoe zij kijken naar de uitwerking van de huidige wet- en regelgeving, en hoe ze daar de komende jaren binnen hun bedrijfsvoering mee denken om te gaan. Ditmaal is het woord aan melkveehouder en RFC-ledenraadslid Jochem van der Starre (37) uit Slootdorp.
Hoe staat uw bedrijf er, qua omvang en groeiplannen, voor?
"In maatschap met mijn vrouw, run ik een bedrijf waar we 165 melkkoeien houden en 90 stuks jongvee. We leveren dit jaar zo’n 1,7 miljoen kilo melk aan de fabriek. Bij het bedrijf hoort 62 hectare gras, 22 hectare maïs, 14 hectare suikerbieten en 5 hectare luzerne. In ruil voor maïsland, verhuur ik 5 hectare voor aardappelen en 10 hectare voor tulpen."
"Binnen onze studiegroep ben ik onlangs wat gaan rekenen en kwam ik erop uit dat er, binnen mijn fosfaatreferentie, komend jaar niet veel ruimte is voor extra vee. Eventueel kan het aandeel jongvee in 2018 nog wat omlaag, ten gunste van wat extra koeien. Echter, door het jongveegetal lukte dat dit jaar niet."
Was u verrast door de brief van FrieslandCampina (RFC), waarin zij waarschuwen de ambitie als melkveehouders in de hand te houden?
"Verrast was ik wel een beetje. In zoverre dat ik niet wist dat deze brief zou komen. Als ledenraadsleden waren wij niet ingelicht, maar dat geeft ook niet. We dringen vanuit de ledenraad er ook op aan om transparant te zijn. Zo heb ik eerder ook aangegeven dat het een goede zaak is om collega’s erop te wijzen goed te rekenen. Dat was omdat ik binnen de studiegroep tot de conclusie was gekomen dat meer melken niet past. En dat is dezelfde conclusie die ik van veel collega’s hoor. Uit de enquête blijkt echter een grote ambitie onder de leden van RFC om meer te melken."
U vindt het versturen van de brief dus een goede zet?
"Absoluut. Ik vind ‘m terecht en ben er blij mee. Het doel is om een standstill, zoals vorig jaar, te voorkomen. FrieslandCampina doet haar best om alle melk te verwerken en te verwaarden, daar dringt de ledenraad ook op aan. Echter, het is logisch dat iedereen er belang bij heeft dat de aan te voeren melk gespreid naar de fabriek komt. Nu er signalen zijn dat dat wellicht iets scheef loopt, is het goed om tijdig te waarschuwen. Vorig jaar, toen er wel een standstill werd ingesteld, schortte het daar aan. Uit die les is nu lering getrokken. Niet als ledenraadslid, maar gewoon als melkveehouder, vind ik het heel positief dat er tijdig aan de bel wordt getrokken.
Theoretisch kan dit volgend jaar weer spelen, dat klopt. Om te zeggen of er daarom andere instrumenten nodig zijn binnen de fabriek om de aanlevering te sturen, is het nog te vroeg. Dat is iets om volgend jaar rustig en gedegen te bespreken."
Ledenraadsleden van RFC worden nog wel eens voor ‘ja-knikkers’ uitgemaakt, raakt u dat?
"Ik hoor en lees natuurlijk ook wel dat wij soms voor ‘ja-knikkers’ richting bestuur en directie uitgemaakt worden. Dat is niet leuk. Maar juist daarom wil ik graag dan mensen contact leggen als ze vragen hebben en roep ik hen op om vooral naar de ledenbijeenkomsten te komen. Leden mogen mij altijd bellen of anderzijds aanspreken. Ik nodig hen ook vooral uit dat te doen. Na het verschijnen van de brief is dat echter nog niet gebeurd. Als boer zijnde hebben we een prachtig beroep en leveren we aan een prachtige fabriek. Ik vind dat we ons moeten verbinden en niet de verschillend uitvergroten. Als ledenraadsleden doen wij in ieder geval ons stinkende best en dat mogen de collega’s ook van ons verwachten."
Hoe denkt u dat uw eigen bedrijf er, binnen het fosfaatrechtenstelsel, over 5 jaar voor staat?
"Dat is erg lastig te zeggen. Op het bedrijf zijn de afgelopen jaren zaken ook anders gelopen dan ik 5 jaar geleden dacht. Wel is er nog ruimte in de stal. Er lopen nu 165 melkkoeien en er kunnen 190 in. Die plaatsen zijn gebouwd om benut te worden. Het is daarom reëel om te verwachten dat dat over 5 jaar zo is. Maar dat hangt ook van de prijs af van fosfaatrechten."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10876291/brief-van-frieslandcampina-is-goede-zet][/url]