Duurzame energie in trek

Melkveehouders zetten mes in stroomgebruik

17 Oktober 2017 - Herma van den Pol - 1 reactie

Een kwart van de Belgische melkveehouders wekt vandaag de dag duurzame energie op. Dat blijkt uit monitoring van de Belgische zuivelsector. Daarmee is het een van de duurzaamheidsonderdelen waar melkveehouders warm voor lopen.

Niet alleen in Nederland, maar ook in buurland België moet de zuivelsector aantonen dat het onderwerp duurzaamheid serieus genomen moet worden. Daarmee wordt bedoeld dat melk geproduceerd en verwerkt moet worden op manieren die het milieu en het dierenwelzijn het minst schaden. Gedurende de periode 2014 tot 2016 vond de eerst ronde plaats.

Zonnepanelen leveren meeste stroom
Uit de monitoring blijkt dat dit erin heeft geresulteerd dat 1 op de 4 melkveehouders vandaag de dag zelf stroom opwekt. De opwekking van energie gebeurt normaal gesproken via zonnepanelen en iets minder vaak via de aanwending van mest als nieuwe energiebron.

Winst te boeken via de collectie van melk

In totaal kunnen de melkveehouders een keuze maken uit 35 initiatieven, gebundeld in de thema's: diergezondheid, dierenwelzijn, energie, milieu, diervoeding, water, bodem en sociale en economische duurzaamheid.

Sinds 2014 nam het percentage melkveehouders, wat aan de slag ging met duurzaamheid, toe van 81% tot 92%. Het gemiddelde aantal initiatieven per bedrijf steeg van 9 naar 11 initiatieven. 

Collectie van melk belangrijk
Inmiddels is de tweede ronde begonnen. Deze loopt van 2017 tot en met 2019. Een belangrijk thema in deze periode is de collectie van melk. In de eerste periode werd vooral gekeken naar de routes en zuinig rijden, maar in de tweede ronde wordt ook gekeken naar de inzet van brandstof. Iets wat zowel op milieugebied winst oplevert, maar ook de kosten kan drukken. Een onderwerp wat in Nederland eveneens steeds hoger op de agenda komt te staan. 

De Belgische zuivelsector benadrukt dat op 26% van de Belgische gronden enkel gras geteeld kan worden. Koeien kunnen dit omzetten in melk. Recent onderzoek toont aan dat vervanging van zuivel door nutritioneel evenwaardige plantaardige alternatieven nauwelijks of geen voordelen oplevert voor het milieu. Ondertussen gaan de inspanningen door om de productie van broeikasgassen te verminderen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Hans 9 Januari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10876213/melkveehouders-zetten-mes-in-stroomgebruik][/url]
Je zou kunnen eisen dat alle grond binnen een cirkel van 5 km van het bedrijf moet liggen
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Energie

Gasprijs stijgt met maar liefst 13% in een week

Analyse Energie

Gasprijs zet duidelijke stap omlaag

Analyse Energie

Gasprijs stijgt weer na weken van daling

Analyse Energie

Gasprijs daalt toch niet na uitblijven deal

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden