Hoe verder naar het noordoosten, hoe natter. De weersverwachting is ronduit slecht voor de regio's in Nederland waar de maïsoogst nog op gang moet komen. Meer lezen? Neem een abonnement.
Woensdag 4 oktober is de laatste kans om onder redelijk droge omstandigheden te hakselen. Uit verschillende metingen van Agrifirm blijkt dat de meeste maïsrassen het drogestofpercentage van 35% naderen. Langer wachten betekent dus een groot oogstrisico.
Rupsbanden nodig?
Als de verwachting uitkomt, zullen er hakselaars met rupsbanden nodig zijn om de tweede helft van de maïsoogst van het land te krijgen. Zeker in de gebieden waar in september al veel neerslag is gevallen. Om over structuurschade nog maar te zwijgen.
Vanaf donderdag 5 oktober kan er, net als in september, in een tijdsbestek van een paar dagen meer dan 30 millimeter regen vallen. Ook de langetermijnverwachting toont een aanhoudende depressietrein. Hoe verder naar het noordoosten, hoe slechter de weerkaarten eruitzien. Mogelijk profiteren Zeeland en Vlaanderen van het zogenaamde Azoren hogedrukgebied.
Hogere prijzen in de winter
In het noorden en oosten van Nederland wordt voor goede maïs ongeveer €1.500 per hectare betaald. De telers in Noord-Nederland speculeren over hogere prijzen in de winter. In Oost-Nederland wordt bij de veevoerbedrijven, die gespecialiseerd zijn in CCM-verwerking, veel meer maïs aangeboden. Maar zoals ieder jaar is het weer heel wat rekenwerk met de kuubs, de loonwerkkosten en het drogestofpercentage. In het zuiden van Nederland is de verse maïs dit jaar minder goedkoop.
Regionaal zijn er grote verschillen, afhankelijk van vraag en aanbod. De prijzen van droge maïs staan onder druk. Dit heeft te maken met het feit dat de lage graanprijzen wereldwijd onder druk staan. Dat is het gevolg van naar de boven bijgestelde opbrengsten.
Jan Bakker Fourages presenteert korting
Jan Bakker Fourages presenteerde de korting voor Corngold doorvoercontracten, die voor 1 november worden afgesloten. Corngold is vers maïsglutenvoer dat ontstaat tijdens de natte zetmeelwinning uit korrelmaïs. De korting kan oplopen tot €4,20 per ton, bij afname van 10 vrachten of meer van 32 ton.