Het staat zwart op wit. De meest recente wijzigingen in de GVE-regeling zijn gepubliceerd in de Staatscourant. Zo vindt inning van de boete definitief pas elke tweede maand van de periode plaats. Ook is inzet van het jongveegetal een keuze geworden en gaat deze in vanaf 1 juni.
Voor periode 1 en 2 was al besloten om de inning van de heffing niet per maand te doen, maar per 2 maanden. Nu wordt deze regeling ook doorgezet in periode 3, 4 en 5. Wat inhoudt dat de geldsom voor periode 3 opgelegd wordt in augustus. Periode 4 volgt in oktober en in december vindt de laatste afrekening plaats.
Hiermee wordt iets van de druk die de uitvoering van de regeling met zich meebrengt bij de zuivelbedrijven weggehaald. In het ritme van de heffingen gaat ook de uitkering van de bonus mee. Tegelijkertijd is het kortingspercentage voor de derde periode vastgesteld. Die komt zoals staatssecretaris Martijn van Dam in een brief aan de Tweede Kamer liet weten uit op 12 procent.
Jongveegetal een keuze
Nieuw is het ook dat vrouwelijke runderen ouder dan 35 dagen vrijgesteld zijn van de Regeling fosfaatreductieplan 2017. Dit geldt zowel voor bedrijven die besluiten met of zonder een jongveegetal te werken. Wie geen hinder wil ondervinden van het jongveegetal moet dieren tussen de 35 dagen en de eerste keer kalveren afvoeren naar de slacht of exporteren. Ook bij sterfte geldt een vrijstelling. Voor export geldt dat vanaf het moment dat een dier in een quarantainestal staat deze meetelt als geëxporteerd.
Wie nog wel met een jongveegetal te maken krijgt zijn degenen die vee verplaatsen naar een andere bestemming dan slacht of export. Dit geldt dan voor de periode waarin de verplaatsing plaatsvindt. Ook wanneer de runderen in een latere periode alsnog naar de slacht of op export gaan, blijft het jongveegetal van toepassing. Voor deze regeling geldt als ingangsdatum op of na 1 juni.
Bekijk de jongste wijziging in het jongveegetal
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.