De Ieren hopen dat de Britten na de Britse verkiezingen weer een mildere houding aannemen ten opzichte van de Europese Unie (EU). Het gaat hier uiteraard om de brexit en de mogelijke gevolgen daarvan. Ondertussen ziet de Britse zuivelsector een gouden kans om de positie van de eigen sector te verbeteren. Is dat een gevaar voor de Nederlandse sector?
Een harde brexit gaat grote gevolgen hebben voor de lidstaten die zaken doen met de Britten. Dat is ondertussen wel duidelijk. De Ieren hopen daarom dat er na de Britse verkiezingen weer ruimte komt voor een mildere houding. Zij zijn afhankelijk voor een belangrijk deel van de zuivelafzet, maar voor ook de doorvoer van zuivel en voor de prijsvorming.
Bij vrijhandel weinig verandering
Niet alleen de Ieren doen veel zaken met de Britten ook de Nederlanders melden zich op deze markt. AHDB geeft aan dat wanneer er een vrijhandelsovereenkomst gesloten wordt met de EU er weinig gaat veranderen. 'Het kan gunstig uitpakken voor de zuivelsectoren in diverse lidstaten. In 2015 importeerde het Verenigd Koninkrijk 2,5 miljard pond aan zuivel. De Britse markt is 2 keer zoveel waard als wat er verloren ging aan marktaandeel, toen de Russen in 2014 een ban op de invoer van zuivel introduceerden.'
Nederland loopt een iets minder groot gevaar dan de Ieren. Dit omdat ons land kan terugvallen op een veel groter klantenbestand. Toch zijn de Britten nog altijd goed voor een afname van 3 procent van het Nederlandse melkvolume. Uiteindelijk zijn het de laatste liters die de melkprijs kunnen maken of breken.
Veiligstellen van grondstof
Ondertussen kampen ook de Britse retailers en de bedrijven die actief zijn in de foodservice met onzekerheid. Zo betekent een vrijhandelsovereenkomst weinig verandering, maar een tariefbarrière van 50 tot 60 procent kan de prijzen van geïmporteerde producten verder opdrijven. Om te voorkomen dat de producten van consumenten te duur worden, staan de komende 2 jaar waarschijnlijk in het teken van het veiligstellen van de grondstof.
Dat is een gouden kans voor de Britse zuivelsector. Die slaagt er namelijk nog steeds maar net in om winstgevend te blijven. Dan moet de sector echter wel het volume wat de retailers en foodservice zoeken kunnen leveren. Ook doemen er nieuwe concurrenten aan de horizon op, bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland en Australië.
Angst voor krimp van koopkracht
Een brexit levert niet alleen maar kansen op. Zo is er de vrees voor een terugval in de Britse economie. Dat is ook direct van invloed op de koopkracht. Ook de Ieren kunnen hierin meegesleurd worden.
Feitelijk liggen alle opties nog open. Voor alle betrokken partijen is er misschien wel net zoveel te winnen, als te verliezen. Op het eerste gezicht zijn er zeker kansen voor de melkveehouderij, maar of de Britten opgewassen zijn tegen concurrentie uit Nieuw-Zeeland en Australië is nog maar de vraag.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.