Inside: Melk & Voer

Opmars in zuivelprijzen niet te stoppen

24 Mei 2017 - Herma van den Pol

De temperatuur loopt op in de zuivelhandel. Dit heeft alles te maken met de rap oplopende prijzen op de markt. Tegelijkertijd tikt de prijs voor rauwe melk de magische 4 aan. Is de bovenkant van de markt al in zicht?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de meeste plaatsen neemt de omvang van de melkaanvoer af. Zo wordt in Duitsland, in vergelijking tot een jaar eerder, op verschillende plaatsen alweer 4 procent minder melk gezien. Het warme weer laat zich ondertussen zien in de gehaltes. Doorgaans levert warmer weer lagere gehaltes op, maar nu kwakkelen die het hele seizoen al. Vooral vet blijft een probleem.   

4

procent

minder melk in Duitsland

Fel oplopende prijzen
Voor de kopers die hebben afgewacht, is het een hard gelag. Na een voorzichtige start pakken de zuivelprijzen richting het einde van de maand mei door naar boven. Vooral mozzarella trekt de aandacht. Dat komt door fel oplopende prijzen. Een goede vraag uit Azië levert voor het derde kwartaal van 2017 alweer een prijszetting op van 3,40 tot 3,50 euro per kilo.

Ook de andere kaassoorten: Gouda en cheddar, schrijven steeds hogere prijzen op. Zo noteerde de Duitse beurs nog een prijs van 3 tot 3,20 euro per kilo voor Gouda en Edam, maar wordt op de dagmarkt een prijs gemaakt van 3,30 tot 3,40 euro per kilo. Het is lang geleden dat de dagmarkt de beurs versloeg. Voor een directe levering ligt de prijs nog hoger, zo er al product beschikbaar is. 

3,40

euro

bovenkant van de kaasprijs

Cheddar sluit aan in de rij. Dit ondanks de extra liters melk in Ierland. Voor wit ligt de prijs op 3,45 tot 3,55 euro per kilo. De rode versie zit eerder op de 3,80 euro per kilo. De oplopende kaasprijzen leggen een stevige bodem in de melkprijs. 

Bovenkant boterprijs in zicht?
Toch is het opnieuw boter die alle verwachtingen verslaat. Zo stijgt in Nederland de prijs naar 507 euro per 100 kilo. In Duitsland staat een prijs van 5,20 tot 5,50 euro per kilo. Het aanbod blijft krap. Op de dagmarkt is de prijs alweer opgelopen naar 550 euro per 100 kilo. Het is tekenend voor de markt. Zo leek bijvoorbeeld een boterprijs net boven de 5 euro een goede zet voor Aldi en Lidl, maar ook zij zijn alweer ingehaald door de markt.

Is er een bovenkant van de markt? Door een gebrek aan voorraden waarschijnlijk niet. De roomprijs neemt toe tot 6,30 euro per kilo af werk. Ondanks de hogere prijzen gaat de handel in room gestaag door.

6,30

euro

per kilo voor room

Volle melkpoeder sluit aan. Ook daar zijn hogere prijzen zichtbaar. In Nederland spreekt men van 2.950 euro per ton. In Duitsland ligt de prijs op 2.900 tot 3.000 euro per ton. Samen met kaas levert dit de beste valorisatie op.       

Hogere prijs voor rauwe melk
Onder invloed van de oplopende prijzen voor de fabricaten trekt ook de spotmarkt aan. Een enkele keer wordt er zelfs alweer 40 euro voor de melk betaald. Gemiddeld gezien komt de prijs in Nederland uit op 38,50 euro per 100 kilo melk, dit bij 4,4 procent vet geleverd. In het noorden en zuiden van Duitsland wordt bij 3,7 procent vet geleverd 37 euro opgeschreven. 

Richting de zomervakantie is er nog voldoende ruimte voor hogere prijzen. Daarmee heeft de markt opnieuw een onverwachte wending genomen. 

Meer zuivelnoteringen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden