Met het maaien van de eerste snede gras leg je de basis voor een hoge voederwaarde van de tweede snede. De maaihoogte, bemesting en het grasbestand zijn hierbij bepalend.
Let op de maaihoogte!
De maaihoogte is belangrijk voor de hergroei en kwaliteit van het te oogsten gewas. Engels raaigras, en in het bijzonder tetraploïd raaigras, moet op 7 centimeter stoppel worden gemaaid. Na de oogst schiet het gras na 2 à 3 dagen weer in de groei. Korter maaien geeft extra "hergroeivertraging" en kost dus onnodig voederwaarde-opbrengst.
Stel dat je op 5 maaisneden 2 dagen groei kunt winnen, heb je toch weer 10 dagen extra voerproductie te pakken. Gras dat vlot gegroeid is, melkt altijd lekker. Dat komt door de smakelijkheid van jong gras, maar ook zeker door een hogere voederwaarde.
Lichte maaisnede? Minder bemesten
Stem de bemesting voor de tweede snede gras af op de opbrengst van de eerste snede. Bij een zware maaisnede (boven de 4.000 kilo ds/ha) moet je 10 tot 15 kilo N extra bemesten. Na een lichte maaisnede (tot 2.500 kilo ds/ha) kan je juist 10-15 kilo N uitsparen voor de tweedede snede! De bodem bevat dan doorgaans voldoende nutriënten om nog te kunnen naleveren.
Een passende bemesting is essentieel voor een goede voederwaarde van de tweede snede en voorkomt het vroegtijdig doorschieten van gras als gevolg van stress. Vaak is op het melkveebedrijf geen drijfmest beschikbaar voor de tweede snede gras. Houd bij een volledige kunstmestgift, ook rekening met de kali-voorziening van gras.
1,4 kilo extra melk uit de tweede snede
In 2014 vergeleek Schothorst Feed Research in een voerproef de tweede snede gras van bestaand grasland (6 jaar oud BG 4) met die van nieuw ingezaaid gras (LG Havera 4 Hoogproductief).
De groep hoogproductieve koeien gaf bij een gelijke ds-opname van 23 kilo, maar liefst 1,4 liter per koe per dag meer melk uit de nieuwe Havera weide. Een koe liegt niet! Uit deze voederproef bleek opnieuw duidelijk dat een goed grasbestand zich heel snel terugverdient
Kijk voor meer graslandadvies op onze website of vraag de LG ruwvoerspecialist in je regio om advies.
Meer tips voor hogere ruwvoeropbrengsten?