Rechter oordeelt

Fosfaatreductieplan deels buiten werking

4 Mei 2017 - Herma van den Pol - 45 reacties

De Regeling Fosfaatreductie 2017 geldt voor een bepaalde groep melkveehouders niet. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag 4 mei gezegd. Dit omdat deze melkveehouders financieel worden benadeeld.

Voor de 5 melkveehouders (1 biologisch, 1 grondgebonden en 3 gangbare veehouders) die een kort geding aanspanden tegen de Regeling fosfaatreductie 2017 is de regeling buiten werking gesteld. De rechter oordeelde dat de Regeling een onevenredige last op de eisers legt. 'Hij was niet voorzienbaar en biedt geen enkele compensatie', oordeelt de rechter. De regeling is daarmee onverbindend.

De regeling is daarmee onverbindend

De eerste groep die wint zijn de biologische boeren, omdat zij niet bijdragen aan het probleem. De tweede groep zijn degenen die voor 2 juli 2015 onomkeerbare investeringen deden in grond of stallen. Het enige vleesveebedrijf, dat ook meedeed, had volgens de rechter geen belangen meer (vanwege de wijziging van 1 mei). 

Niet bijdragen aan probleem
Juist vanwege de omschakeling naar een biologisch melkveebedrijf, en de daarmee samenhangende kosten, oordeelt de rechter de Regeling onevenredig. Dit omdat de Regeling een oplossing wil bieden voor een probleem, waar biologische boeren geen belang bij hebben en waaraan zij niet bijdragen. De biologische melkveehouderij wordt door de rechter daarmee buiten de problematiek geplaatst. 

Een andere groep zijn degenen die investeerden. Marieke Toonders, van Linssen Advocaten reageert: 'De eisers investeerden in grond.' Dat gebeurde nadat de politiek aangaf dat grond een vereiste was voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf. Later werd dit ingehaald door de introductie van fosfaatrechten op 2 juli 2015, gevolgd door een Regeling fosfaatreductie 2017. Toonders: 'Onder die laatste regeling moet de afvoer van koeien plaatsvinden.' Het gaat dan om investeringen die gedaan zijn voor 2 juli 2015, in overeenstemming met de wetgeving die actief was op 1 januari 2015. 

Onevenredige last
Advocaat Peter Goumans, Hekkelman Advocaten, vult het verder aan. 'De Regeling wordt buiten werking gesteld, omdat deze een onevenredige last oplegt aan de melkleverende bedrijven (in het bijzonder vanwege de gedane investeringen). Voor het betrokken biologische bedrijf en in zijn algemeenheid voor biologische bedrijven, is rechtsoverweging 4.19 zeer relevant. Juist vanwege de omschakeling naar een biologisch melkveebedrijf en de daarmee samenhangende kosten, oordeelt de voorzieningenrechter de Regeling onevenredig. Dit omdat de Regeling een oplossing beoogt te bieden voor een probleem waar biologische boeren geen belang bij hebben en voor een probleem waaraan zij niet bijdragen. De biologische melkveehouderij wordt door de rechter daarmee buiten de problematiek geplaatst.' 

Wat is de reikwijdte van de uitspraak?

Wat betekent de uitspraak?
Peter Goumans reageert: 'De vraag is nu wat de reikwijdte van de uitspraak is. De uitspraak en de buitenwerkingstelling geldt ten aanzien van de eisende partijen. Melkveebedrijven die in gelijke omstandigheden verkeren, dienen de staatssecretaris aan te schrijven met een beroep op de uitspraak van het kort geding. Een andere optie is om bij een afwijzing van een verzoek om verhoging van het referentieaantal, vanwege bijzondere omstandigheden (knelgeval), daarover te gaan procederen of datzelfde te doen bij het opleggen van een heffing.'

Van Dam is aan zet
'Nu is het aan Van Dam om iets te doen', aldus Toonders. Zij geeft aan dat de uitspraak veel melkveehouders een reden geeft om het voorbeeld van de eerste 5 te volgen. Goumans wil vooral weten of het kort geding voor de staatssecretaris een reden is om de regeling in te trekken.  

Goumans op bezoek
Vrijdag 5 mei bezoekt Peter Goumans de studio van Boerenbusiness. Heeft u nog prangende vragen, stel ze dan onder dit artikel. Wie weet, behandelen we jouw vraag in het interview. Schroom ook niet om vragen te stellen over het jongveegetal en aanverwante zaken. 

Lees de uitspraak

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
45 reacties
mdb 4 Mei 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10874372/melkveehouders-krijgen-gelijk-in-fosfaatzaak][/url]
Wil al m'n geruimde koeien terug!!!! Wat een blamage
Abonnee
Rob07 4 Mei 2017
Dit krijg je als je niet eerst een goede knelgevallenregeling instelt.
Iedereen die meegewerkt heeft aan deze poppenkast moet zich diep schamen.
Ook als dit betekent verlies van de derogatie, eerst een fatsoenlijke regeling
bella 4 Mei 2017
Nu breekt de pleuris uit.
elly 4 Mei 2017
wij zijn er ook 60 kwijt en grondgebonden . volgende week weer wat anders zeker.
bert 4 Mei 2017
Volgend jaar geen derogatie meer ? Dus nog 300.000 koeien weg in 2018.

bedankt !
E hoving 4 Mei 2017
Met nog vele Colega,s in de veenkolonieen met akkerbouw geen recht op derogate maar wel een niet volle stal.
Jan b. 4 Mei 2017
Eindelijk gerechtignheiden de schade verhalen op Economische Zaken dan hebben zij naast de vergoeding aardbevingschade nog enkele schade regelaars nodig. Sterktemijnheer Kamp.
Pieter 4 Mei 2017
Dat betekent dat de burger - belastingbetaler - moet gaan betalen?? Mag hopen van niet.
Ingrid Schmidt 4 Mei 2017
2 juli 2015 waren wij aan het bouwen om de stal wat te vergroten en een tweede melkrobot te plaatsen. We hadden toen 68 melkkoeien en wilden uitbreiden naar zo' n 80/85. Uitbreiden wilden we dmv van eigen aanfok dus Zijn we alle vaarskalveren die geboren werden aan gaan houden. We zitten nu dus dik in het jongvee. Grond hebben en hadden we ruim voldoende dus een fosfaatprobleem had ons bedrijf sowieso niet, we kunnen elk jaar mest aanvoeren.
We zijn in het jaar erna gegroeid van 80 naar 94 GVE. Nu met het fosfaatplan moet dat dus allemaal weer weg! De stal die we hebben gebouwd staat straks half leeg en die tweede robot is niet meer nodig. We hebben ervoor gekozen om eerst een aantal koeien op te ruimen omdat we het zonde vonden om al dat prachtige jongvee voor bijna niets weg te doen. Knelgeval waren we niet omdat we niet minder dieren hadden vanwege de bouwwerkzaamheden. We kunnen ook geen financiele nood aantonen, omdat die er simpelweg niet is. Dus voor de knelgevallenregeling kondenwe ons niet aanmelden volgens de adviseurs. Inmiddels zijn er 12 koeien weg, maar omdat het jongvee steeds verschuift in de leeftijdscategorie komen er op papier steeds meer GVE's bij. Nu wilden we dan toch maar wat jongvee gaan wegdoen, maar opeens is er het jongveegetal van 28 april! Toen hadden we dus al onze 53 stuks jongvee nog. Als dit nu betekent dat die moeten blijven dan moeten we straks voor het eind van het jaar nog bijna 20 gezonde melkkoeien wegdoen en blijven er nog 45 koeien en 53 stuks jongvee over! Daar klopt toch helemaal niks van! Waar zijn ze mee bezig? Hoe moeten wij met 45 melkkoeien en twee melkrobots ooit nog geld verdienen? Straks komt er weer een mega-investering aan voor de fosfaatrechten, gaat die nog terugverdiend worden? Wat een bizarre situaties hebben de geleerden veroorzaakt. Als er iemand is die ons raad kan geven, dan graag!
Van der wind 4 Mei 2017
Het is toch zeker zo dat elke melkveehouder vergunning heeft gekregen op rechtmatige wijze er sprake is van eigendoms recht.
Er is toch geïnvesteerd in stalling dus de vergunning de plaats is er en omdat je op 2 juli 2015 de vergunde bestaande stap niet vol heeft kunnen ze toch ook niet zomaar je eigendomsrechten afpakken?
Zuidboer 4 Mei 2017
Van der wind schreef:
Het is toch zeker zo dat elke melkveehouder vergunning heeft gekregen op rechtmatige wijze er sprake is van eigendoms recht.
Er is toch geïnvesteerd in stalling dus de vergunning de plaats is er en omdat je op 2 juli 2015 de vergunde bestaande stap niet vol heeft kunnen ze toch ook niet zomaar je eigendomsrechten afpakken?


Klopt helemaal. De derogatie kunnen ze echter wel afschaffen. Hadden ze van meet af aan beter kunnen doen. Hier kon je natuurlijk op wachten. Leuk zo´n collectieve gedachte maar als er 1 kikker uit de kruiwagen springt wordt de hele regeling opgeblazen.
Abonnee
Ronnie 4 Mei 2017
Het is toch te erg voor woorden dat een rechter ons landbouwvoormannen moet uitleggen dat je een dergelijk plan niet door ieders strot kunt duwen, zonder rekening te houden met bedrijfspecifieke situatie. Dit was immers bij instellen van varkensrechten cq. melkquotum ook aan de orde. Het is ook een vorm van beschaving om ook rekening te houden een minderheid.
Wat mogen we blij zijn met de onafhankelijke rechtspraak
mores 4 Mei 2017
Nu van Dam en LTO/NZO wel mores geleerd denk ik hoog tijd voor een grote zuivering bij die organisaties en meteen ex boer Vogelaar niet meer serieus nemen de enige oplossing is Aftrek van de mestexport van het fosfaatplafond versneld invoeren van de kringloopwijzer en bedrijfsspecifieke derogatie ieder bedrijf verantwoordelijk voor zijn eigen grondwaterkwaliteit. Geen grondgebondenheid dit heeft niets met milieu te maken
Zuidboer 4 Mei 2017
mores schreef:
Nu van Dam en LTO/NZO wel mores geleerd denk ik hoog tijd voor een grote zuivering bij die organisaties en meteen ex boer Vogelaar niet meer serieus nemen de enige oplossing is Aftrek van de mestexport van het fosfaatplafond versneld invoeren van de kringloopwijzer en bedrijfsspecifieke derogatie ieder bedrijf verantwoordelijk voor zijn eigen grondwaterkwaliteit. Geen grondgebondenheid dit heeft niets met milieu te maken


Een illusie lijkt me. Het einde van de derogatie ligt meer voor de hand.
Driepint 4 Mei 2017
Aan Peter Goumans,

welke mogelijkheden biedt deze uitspraak voor grondgebonden veehouders die niet geparticipeerd hebben in het kort geding, maar inmiddels wel vee geruimd hebben om te voldoen aan het fosfaatreductieplan? Kunnen zij op enigerlei wijze hun schade verhalen op de staat?
geert 4 Mei 2017
Nu zal er voor de andere boeren wel weer een reductieronde komen ,het plafond wordt niet verhoogd
peter verberne 4 Mei 2017
De rechter heeft de bio-boeren in het gelijk gesteld omdat, zo begrijp ik, ze geen gebruik maken van de derogatie. Geldt dit dus ook voor gangbare bedrijven die geen gebruik maken van de derogatie??
Abonnee
betweter 4 Mei 2017
wij hebben aantoonbaar meer grond gekocht 2 jaar geleden om meer mest kwijt te kunnen en meer te melken, ik ga ook rechten
Varkensboer 4 Mei 2017
Varkensboeren hebben ze ook 10% van de rechten moeten inleveren eind jaren 90(1998) . Hier hebben we toen geen euro voor gekregen.
Jan 4 Mei 2017
Waarschijnlijke gevolg afschaffing decoratie.
Komt de pijn nu te liggen waar die hoort?
ae 4 Mei 2017
www.pachtonline.nl misschien toch snel grond kopen of pachten?
Abonnee
melkveehouder 4 Mei 2017
Aan Peter Goumans,

Begin 2014 hebben wij het 2e deel van ons melkveebedrijf overgenomen
( grondgebonden) .De bank wou financieren alleen met uitbreiding van de stal. Voor de financiering hadden wij de verplichting om van 90 melkkoeien naar 150 melkkoeien te groeien ( bankverplichting voor 150 melkkoeien ) NB vergunningen aangevraagd en goedgekeurd. omgeving vergunning werd verleent en we extra grond bijgekocht. Inmiddels hebben wij vee moeten ruimen om te voldoen aan het fosfaatreductieplan.

Nu is onze vraag of wij ook onder de knelgevallenregeling vallen?
En welke mogelijkheden bied deze uitspraak voor ons?
joan 4 Mei 2017
derogatie moet weg
Ruimt veel foute boeren op
Legt rabo bank plat
geeft goede boeren lucht
problemen opgelost
Johan S 4 Mei 2017
Bij derogatie eraf word de grond nog armer.
Ilse bos 4 Mei 2017
Wij maar braaf onze koeien ruimen om aan de reductieregeling te voldoen
Ook koeien die nog best een aantal jaren rond kunnen lopen zijn weg
Terwijl onze gebouwde stal voor 129 koeien niet vol zit
De pleuris gaat zeker uitbreken, wij zijn met z'n allen bezig de derivatie te behouden en zulke boeren verzieken dit voor ons hun maar lekker doormelken en wij krijgen onze geruimde koeien niet meer terug
Rare wereld dit
Peter 4 Mei 2017
Beste Ilse het spijt me ,maar ik heb nog nooit aan derogatie mee gedaan en ik leef ook en melk 76 koeien. Derogatie boeren verpesten voor mij de melkprijs kalverprijs etc. Jouw opmerking past mij dan ook niet!!!
a. 4 Mei 2017
ik vindt de discussie over groeiers en cowboys niet op zijn plaats. want het was niet verboden om koeien te houden. ook niet om veel meer koeien te houden dat was voor ieder een eigen keuze. Martijn moet zijn fosfaat reductieregeling maar intrekken . derogatie weg en dan moet Martijn ze maar in brussel gaan vertellen dat ze het fosfaat plafond in hun .......... kunnen steken. dan was het een kerel. ps Martijn ik wil wel graag mijn geruimde koeien /jongvee vergoed.
Zuidboer 4 Mei 2017
Johan S schreef:
Bij derogatie eraf word de grond nog armer.


Leg ze dat in Europa maar eens uit. Onze belangenbehartigers hebben het daar echter veel te druk met allerlei feesten, lezingen en partijen ipv te doen waar ze voor zitten. Iedereen is blijkbaar uitzondering op de regel in deze soap. Tja, dan kun je verzinnen wat je wilt dan staan de neuzen niet de goede kant op en is elk plan gedoemd te mislukken. Verdeeldheid binnen de sector betekent einde derogatie en die klap gaat gevoeld worden. Kun je tegen procederen tot je een ons weegt. Gaat niet helpen vrees ik.
J.te H melkveehouder 4 Mei 2017
Helemaal eens met Ingrid Schmidt.
Nu is het de kunst om de uitspraak van de rechter zo snel mogelijk tot uitvoering laten komen, het zij via LTO of Peter Goumans
Bob 5 Mei 2017
Jammer dat er ook varkensboeren reageren(intensieve veehouderij)
Zij worden al jaren ontzien, veel mest produceren zonder grond.
Het wordt tijd dat daar de inkrimping plaats vindt!!!!
Bert 5 Mei 2017
Kunstmestindutrie weg
Mest overschot weg
Belangen? 5 Mei 2017
Alles maar dan ook alles hebben jullie te danken aan de LTO en consorte. Blind slikken wat er in Brussel/Den Haag wordt beslist inzage daarin is geeneens af te dwingen bij de rechtbank. Jullie koeien/fosfaat worden ten gunste van Duitsland/Frankrijk klakkeloos ingerolen voor andere staatsdeals. De Duitsers willen doorproduceren maar het liefst zonder Nederland. Dan kruipt LTO samen met banken en die top coöperatie in zijn schelp en gaan ze hier als binnenvetters losse eindjes zitten te neuzelen. Ze hadden zich 10-15 jaar geleden al druk moeten maken dat de PW getallen hier drastisch dalen en gewoon in Brussel zeggen dat ze al die plafonds in hun .... kunnen duwen.

Alles is te danken aan LTO/Rabo/FC die nu ineens met alle winden mee proberen te praten...
onbegrijpelijk dat er ook geen koeienboer protesteerde toen die Martijn als massamoordenaar los is gegaan. Hij heeft inmiddels bijna de helft van het aantal aangetikt als tijdens de MKZ crisis van die Brinkhorst en LTO loopt voorop..

Zeer terecht dat de rechter hier korte metten mee maakt en nu vol er tegenin dus niets over je heen laten komen in Brussel en anders alle boeren de snelweg op!!
Karel 5 Mei 2017
Waarom moet een melkveehouder grond onder zijn bedrijf hebben om zijn rechten te benutten en de intensieve veehouderij heeft aan rechten genoeg???? Dat is pure discriminatie.
Laat iedereen 75% van zijn mest eerst op eigen grond brengen en daarna pas uitbreiden
Diegene die dat niet haald binnen 10 jaar sluiten
Gerwin 5 Mei 2017
Wij hebben per maart 2015 ons jongvee naar een opfokker gedaan om zo volgens de wet grondgebonden groei nog wat te kunnen groeien in aantal melkvee. 18 stuks jongvee jonger dan 1 jaar en 28 stuks ouders dan 1 jaar. Nu gaan de fosfaatrechten naar de opfokker en kunnen wij ons jongvee niet meer terug halen. Wij hadden het jongvee nog maar net weg gedaan en waren op 2 juli de stal nog aan het ombouwen om er melkvee te kunnen houden op de jongvee plekken. Wij zijn de eigenaar van het jongvee, als er ziekte zou uitbreken zullen ook wij de kosten hiervoor moeten betalen maar voor de fosfaatrechten worden wij ineens buitenspel gezet. Naast dat we zo'n 25 vaarzen af zullen moeten voeren die dit jaar nog gaan kalven, omdat we de GVE's niet hebben om ze naar ons bedrijf terug te halen. Kost het ons naar verwachting zo'n 85.000 / 90.000 euro willen we die fosfaatrechten volgend jaar bij kopen. Wat kunnen wij het beste doen?
Joan 5 Mei 2017
Karel,

Ik heb ook een pluimveetak en de mest hiervan gaat naar Moerdijk en de rest gaat naar Duitsland.
Netjes geregeld of niet. En wat de pluimveerechten betreft: Als de overheid eerlijk is moeten de pluimveerechten per 1 1 2018 verdwijnen Dat is de pluimveesector beloofd.
Maar ook dat gaat niet gebeuren. Onze overheid is onbetrouwbaar en niet kundig. Daar ligt het probleem.
Varkenshouder 5 Mei 2017
De hele wetgeving is veels te ingewikkeld gemaakt, met allerlei uitzonderningen.
Men had beter alle boeren die niet alle mest kunnen aanwenden op hun eigen bedrijf kunnen verplichten om Fosfaat aan tekomen, en deze te combineren met het POV plan in de Varkenshouderij om dmv Fosfaatwisseling, wellicht met een kortings% erin gebouwd, de sanering wat warmer in tezetten in de varkenshouderij, en voor de melkveehouders waarschijnlijk een wat lagere prijs voor hun aankoop van fosfaat.
Dan had je van 2 kanten een oplossing gehad, en zou de overheid minder allerlei rare wetten hoeven uit tedenken.
Dit via een tijdelijke regeling met een maximun van wat er gekocht kan worden, zodat er genoeg varkensrechten blijven voor de doorgaande varkenshouders
Abonnee
betweter 5 Mei 2017
een keertje stoppen met de zin, "het moet van Brussel" kappen er mee, zelf baas
steven 5 Mei 2017
En de boeren die veel personeel hebben en die personeel moeten ontslaan dus het gaat ook weer voor de arbeids plekken die verloren gaan en daar zullen heel veel mensen niet mee blij mee zijn hoor
Agnes 5 Mei 2017
Beste Peter Goumans, wat ben ik blij met mensen zoals jij en een rechter die begrijpt dat bij ondernemen het roer niet van vandaag op morgen om te gooien is zonder, dikwijls grote, financiële consequenties. Ondernemen vraagt een visie en strategie om te komen tot een gedegen bedrijfsvoering. Als je dan ook nog met koeien, grond, mensen en het weer te maken hebt, die daarbij hun eigen cyclus hebben, dan begrijp je dat een bedrijf geen marionet is waar je aan de touwtjes kunt trekken. Onze staatssecretaris begrijpt dit blijkbaar niet of is te veel doordrongen van zijn eigen visie. Martijn van Dam lijkt ons te zien als een marionet en onze sector als een marionettenstaat. Hij trekt daarbij aan de touwtjes, steeds aan meer of andere touwtjes en zo snel achter elkaar dat de boel momenteel compleet in de knoop is geraakt. Hopelijk brengt de rechterlijke uitspraak enig inzicht in eigen handelen. Volgens mij wordt het tijd dat de bedenkers van de, in hoog tempo, opeenstapelende wet- en regelgeving de hand in eigen boezem steken!
kees 5 Mei 2017
Bob schreef:
Jammer dat er ook varkensboeren reageren(intensieve veehouderij)
Zij worden al jaren ontzien, veel mest produceren zonder grond.
Het wordt tijd dat daar de inkrimping plaats vindt!!!!

onder een steen geleefd de laatste 20n jaar????????
piet 5 Mei 2017
Jammer dat alleen lto de schuld krijgt (ben al 20 jaar geen lid meer)
nmv hoor ik nooit iemand over terwijl deze kudde ezels weer eens boos moest weglopen uit de voor gesprekken
piet 5 Mei 2017
Jammer dat alleen lto de schuld krijgt (ben al 20 jaar geen lid meer)
nmv hoor ik nooit iemand over terwijl deze kudde ezels weer eens boos moest weglopen uit de voor gesprekken
a. 5 Mei 2017
ik wil niet alleen mijn koeien /jongvee vergoed zien. maar ook alle uren aan adviseurs en overleg met bank. en ook mijn verloren nachtrust en die is duur.
Varkenshouder 5 Mei 2017
Als Varkenshouder hebben we bij lange na niet zo'n warme sanerings mogelijkheden gehad als in de Melkveehouderij, die mogelijkheden hebben voormalige melkveehouders dankbaar gebruik van gemaakt, en in de Varkenssector hebben we geen subsidies en zo gehad in al die jaren, zeker niet zoals de melkveetak dat gewend was.
En dat wij verantwoordelijk daar voor zijn voor het huidige fosfaatoverschot lijkt mij gezien de afgelopen jaren toch niet.
Maar tis beter als mijn dit als sectoren onder elkaar oplost, dmv voor beide sectoren een win win situatie te creeren, van varkenshouders die wat warmer kunnen saneren dan nu mogelijk is, en andersom de melkveehouders wat goedkopere fosfaatrechten kunnen kopen.
Als vb is de huidige verhouding ongeveer en afgerond 10 varkensrechten op 1 melkkoerecht. nml ca. 4.45 kg P bij mestvarkens tov 41.3 kg 1 melkkoe.
Fosfaatrecht ca 5000 euro delen door 10 varkensrechten zou dit 500 euro zijn, meer dan de huidige 75 euro maar.
Waarschijnlijk komt er dan wel zoveel aanbod dat de bedragen tussen de 200/300 euro voor 1 varkensrecht of 2000 of 3000 euro voor 1 melkkoerecht worden, maar dat zal de marktwerking dan wel uitwijzen.
joan 5 Mei 2017
gaat niet lukken varkenshouder fosfaatrechten gaan verdwijnen
kalf 6 Mei 2017
We gaan een nieuwe luchtbel maken.kunnen we ons weer mooi rijk rekenen.Het wordt in dit land nooit wat op deze manier.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden