In grond en koeien

Groot melkveebedrijf groeit gestaag door

2 Mei 2017 - Wouter Baan - 11 reacties

Een gemiddeld melkveebedrijf in Nederland telt net geen 100 koeien, 97 per bedrijf. Het aantal koeien per bedrijf groeit nog steeds en dat leidde vorig jaar tot een record melkproductie van 14,3 miljard kilo. Opvallend is dat de 100 grootste melkveebedrijven gestaag doorgroeien.

In de periode 1980–2016 is het aantal bedrijven met melkkoeien met ruim 49.000 gedaald tot bijna 18.000 stuks. Doorgerekend zijn dit bijna 4 stoppers per dag. In 1980 telde een bedrijf gemiddeld 38 koeien. In 2016 waren er gemiddeld 97 melkkoeien aanwezig op een bedrijf.  

1,7

miljoen

koeien in 2016

Ruim 1,7 miljoen koeien produceerden in 2016 een recordhoge melkaanvoer van 14,3 miljard kilo. Ter vergelijking: dit zijn ruim 600.000 koeien minder dan het aantal voor de invoering van het melkquotum in 1984. De gemiddelde melkproductie per koe steeg tussen 1980 en 2016 van bijna 5 duizend liter tot 8,2 duizend liter per jaar.

Groten steeds groter
Opvallend is dat de 100 grootste melkveebedrijven in ons land gestaag doorgroeien. In 2006 telde deze groep gemiddeld nog 288 koeien. Vorig jaar waren dit er gemiddeld 493. Het aantal bunder grond onder deze bedrijven groeit ook, maar kan de groei in het aantal koeien niet bijbenen. In 2006 lag er gemiddeld 178 hectare onder de 100 grootste melkveebedrijven. Dit aantal is gestegen tot 213 hectare vorig jaar. Omgerekend in hectare per koe betekent dit een groei van 0,7 tot gemiddeld 2,3 koeien per hectare. Daarmee worden de grote melkveebedrijven steeds intensiever.

Klein melkveebedrijf niet in trek
Van de melkveehouders, ouder dan 55 jaar, beschikt ruim 60 procent over een opvolger. Daarmee scoort de melkveehouderij scoort bovengemiddeld als het gaat om bedrijfsopvolging. Dit percentage ligt namelijk 20 procent hoger dan het landelijk gemiddelde in de totale landbouwsector.

Wel tekenen onderling zich grote verschillen af. Bij grote bedrijven (+ 100 koeien) heeft 85 procent een opvolger klaar staan. Bij kleine bedrijven (- 50 koeien) beschikt slechts 28 procent over een opvolger. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
joan 2 Mei 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10874319/groot-melkveebedrijf-groeit-gestaag-door][/url]
Mooi doorgroeien heren boeren maar weet wel dat we op het punt staan dat de maatschappelijke draagkracht snel verloren gaat op deze manier.
Het duurt geen lange jaren meer dat de consument hogere eisen gaat stellen we hebben dit gezien in de pluimveesector en ook in de varkenssector. Groot is over een paar jaar uit.
henk 2 Mei 2017
Zeg Joan.....Zijn de pluimveebedrijven en de varkensbedrijven kleiner geworden?
kees 2 Mei 2017
henk schreef:
Zeg Joan.....Zijn de pluimveebedrijven en de varkensbedrijven kleiner geworden?

precies!
de enige die over blijven zijn helaas de grootsten
Blije big 2 Mei 2017
Massa is kassa om te overleven moet je groot zijn.dan kun je met weinig winst toch een inkomen verwerven.
jpkievit 16 Februari 2018
In 2030 zijn er 400 melkkoeien perbedrijf en nog 3000veehouders
In 2050 ziner 600 melkkoeien per bedrijf en 1500 melkveehouders
Familie bedrijven
Garssink 16 Februari 2018
Groeien is volkomen normaal en noodzakelijk. We shoppen bij de Jumbo, ForFarmers en de Rabo. Ook niet vanwege hun kleinschaligheid.
hans 16 Februari 2018
"We shoppen bij de Jumbo, ForFarmers en de Rabo". Waarom? Omdat zij hun belasting niet betalen in Nederland, maar veel minder over de grens. Oneerlijke concurentie met plaatselijke middenstand noemden we dat vroeger. Eerst de kleine man kapot maken, dan zelf de grote winst wegsluizen. Die groei van de boer zal hen slechts sneller de das omdoen, je bent door je lenen je zeggenschap kwijt.
Peters 17 Februari 2018
Klopt, maar de meeste boeren laten de plaatselijke kruideniers en voerfabriekjes links liggen. Zijn echter wel zo hypocriet om boeren met een paar honderd koeien te veroordelen.
hans 17 Februari 2018
De meeste boeren laten de plaatselijke producenten links liggen omdat die "te duur" zijn. Dit is gekomen door politieke keuzes. Unanieme politieke keuzes voor het ultra-liberalisme. Nederland is wat het is door die keuzes: een corrupte vrijstaat bananenrepubliek, waar boeren èn burgers zich niet meer thuis voelen.
Peters 17 Februari 2018
Flauwekul hans, jezelf schoon praten en met de meute meelullen. Niks mis met de plaatselijke molenaar, maar ja de buurman krijgt ook van die mooie grote auto's op zijn erf. Dan ik ook.
jansen 20 Februari 2018
de toekomst ligt gewoon bij de ondernemers die 80/90 koeien hebben die zijn het beste af is goed te overzien en bij te benen .zo gauw als er personeel en meerder kosten bij komen kijken is de kostprijs al te hoog klei/gemiddeld is het nieuwe concept let maar op
hans 21 Februari 2018
jansen, de toekomst ligt gewoon bij de investeringsmaatschappijen, die al heel veel grond in bezit hebben van boeren die voor uitbreiden geen lening meer kregen, en toen hun bezit verkocht en terug gepacht hebben. Dit wordt later samengevoegd tot mega-boerderijen, met personeel, en die maken afspraken met de fiscus en beconcureren alle "kleine", vrije boeren er in de toekomst uit.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Nieuws Melk

Melkveestapel versneld gedaald, bedrijven groter

Nieuws melk

CRV zet mes in organisatie om krimp veestapel

Nieuws Veestapel

Duitse varkensstapel stabiel, melkveestapel daalt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden