Nu al 90.000 koeien krimp

Fosfaatreductieplan werpt vruchten af

28 April 2017 - Wouter Baan - 10 reacties

De melkveehouderij heeft het merendeel van de verplichte fosfaatreductie voor 2017 nu al behaald. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de melkveehouderij er in is geslaagd om de uitstoot van fosfaat in het eerste kwartaal flink omlaag te brengen. Op 1 april was dat een daling tot 175 miljoen kilo.

De 3 maatregelen uit het fosfaatreductieplan (de GVE-regeling, het voerspoor en de stoppersregeling) moeten een daling van 8,2 miljoen kilo fosfaat voorzien. Hiervan is op 1 april al 4,5 miljoen kilo gerealiseerd. Het uiteindelijk doel is om dit jaar ruim onder het plafond van 172,9 miljoen kilo uit te komen.

De GVE-regeling ligt goed op koers

Nu al 90.000 koeien krimp
In totaal is de melkveestapel in de afgelopen maanden met ruim 90.000 dieren gekrompen. Voor de reductie van 4 miljoen kilo fosfaat moeten er in totaal 100.000 koeien verdwijnen. De melkveehouderij ligt dus goed op koers wat betreft de GVE-regeling.   

Ook het voerspoor werpt zijn vruchten af. In het voerspoor is het fosforgehalte van 4,5 gram verlaagd naar 4,3 gram per kilo krachtvoer. In het eerste kwartaal lag het fosforgehalte tussen 4,2 en 4,3 gram per kilo. Ook de varkenshouderij draagt haar steentje bij met de vrijwillige voerspoorregeling. Dit levert in de loop van dit jaar waarschijnlijk een reductiemeevaller op van 1 miljoen kilo fosfaat. 

Reductiedoelstelling wordt verhoogd naar 5 miljoen kilo fosfaat

Aangescherpte doelstelling
Vanwege de goede resultaten is besloten om de nog te behalen reductiedoelstelling op te hogen van 4 naar 5 miljoen kilo fosfaat. De komende weken wordt onderzocht welke maatregelen hiervoor nodig zijn. Een mogelijkheid is dat het voerspoor verder wordt aangescherpt. Het exacte reductieprogramma voor de derde periode wordt dan tevens vastgelegd. Hierover is tot nu toe aangegeven dat dit maximaal 20 procent zal zijn, tegenover 5 en 10 procent in de eerste 2 perioden van dit jaar. Melkveehouders die meer dan 10 procent zijn gegroeid, kunnen hier nu al tijdig op inspelen.

Stoppersregeling
Voor de stoppersregeling hebben zich inmiddels 497 bedrijven aangemeld, met in totaal bijna 33.000 GVE’s. Inmiddels is het aantal GVE’s op deze bedrijven met bijna 4.000 stuks verminderd. De stoppersregeling levert wel minder stoppers op dan aanvankelijk gedacht. Dit omdat er geen derde opstelling komt.

Vanwege een lichte groei in de pluimvee- en varkenssector neemt de uitstoot van fosfaat, buiten de melkveesector, wel licht toe.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Boer Joop 28 April 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10874294/Fosfaatreductieplan-werpt-vruchten-af-]Fosfaatreductieplan werpt vruchten af[/url]
Walgelijk zoveel gezonde en jonge dieren naar de slacht en WAARVOOR ? Zie nu de pluimvee en varkenssector breidt gewoon nog uit NLTO word WAKKER !!!!!
Abonnee
Piet 28 April 2017
Die slapen al jaren
sjmens 28 April 2017
Omdat we het zo goed doen, gaan we de boel verder aanscherpen. Dit is toch te achterlijk voor woorden. Dit kan zo niet langer. We hebben de gve-regeling geslikt met veel pijn en moeite en nu wordt er een schep bovenop gedaan alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Dit is niet meer beleid voeren, dit is ondernemertje pesten. En waar is het tegengas vanuit de landbouw????
Abonnee
pietje 29 April 2017
Grappig hé, aan de ene kant schaven en aan de andere kant groeien !
Lang leve de politiek!!!!!
Pieter 1 Mei 2017
Ja maar die andere sectoren staan wel op eigen benen, de melkveehouders in tegenstelling krijgen subsidie en als de melk niet genoeg opbrengt koopt de overheid met gemeenschaps geld de producten op.
Pieter 1 Mei 2017
wat een kolder Pieter. Als producten uit de Lage loon landen komen en er verdragen met bijvoorbeeld Oekraine, Canada etc. worden gesloten over goedkoop leveren en wij in Nederland moeten personeel betalen volgens Nderlandse CAO en in de Lage Loon landen werken dezelfde mensen bijna GRATIS dit kan Niet!! Hier gaat HEEL de bedrijvigheid in Nederland aan Kapot!!!!
pieter 2 1 Mei 2017
en Pieter als deze bedrijven er in Nederland failiet doorgaan en moeten hierdoor een uitkering aanvragen is dit dan geen gemeenschapsgeld? en dat gaat vele malen meer kosten!!!
Pieter 1 Mei 2017
"" wat een kolder Pieter. Als producten uit de Lage loon landen komen en er verdragen met bijvoorbeeld Oekraine, Canada etc. worden gesloten over goedkoop leveren en wij in Nederland moeten personeel betalen volgens Nderlandse CAO en in de Lage Loon landen werken dezelfde mensen bijna GRATIS dit kan Niet!! Hier gaat HEEL de bedrijvigheid in Nederland aan Kapot!!!! ""

Door de subsidies hier blijven in de lage-loon landen de mensen bijna gratis werken. Maar daar zit jij niet zo mee.
johny 1 Mei 2017
Boer Joop schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10874294/Fosfaatreductieplan-werpt-vruchten-af-]Fosfaatreductieplan werpt vruchten af[/url]
Walgelijk zoveel gezonde en jonge dieren naar de slacht en WAARVOOR ? Zie nu de pluimvee en varkenssector breidt gewoon nog uit NLTO word WAKKER !!!!!

Daar heeft men dierrechten dus wordt niets uitgebreid
complete nonsens
Pieter 2 Mei 2017
Deze mensen in lage loonlanden krijgen evenveel subsidies uit het Europees gemeenschappelijk landbouw beleid , misschien krijgen deze landen zelfs meer in de vorm van ontwikkelingshulp. Ik snap jouw redenatie dan ook niet! Verklaar je nader......
geert 6 Juni 2017
Nederland speelt altijd mooi weer met dit soort landen over de rug van de boeren ,zo houdt Nederland vriendjes . Kijk maar naar de eierimport uit de Oekraine en ongekeurd en ranzig vlees uit Brazilie
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden