Inside: Melk & Voer

Duizenden koeien in laatste kwartaal 2016 ingevoerd

24 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness

Het aantal koeien dat een melkveehouder na 1 oktober 2016 aanvoerde, moet hij of zij volgens het fosfaatreductieplan sowieso weer wegdoen. Om hoeveel importdieren het daarbij gaat, blijkt lastig te achterhalen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eind vorig jaar werd er volop over gesproken: de enorme hoeveelheid import van melkkoeien in vooral de maanden oktober en november. Frans Keurentjes, voorzitter van FrieslandCampina (RFC), noemde de import van ‘wel veertig- tot vijftigduizend koeien’ zelfs een belangrijke reden van de huidige stand-still die het concern hanteert. Deze koeien zouden namelijk voor de onverwacht extra grote groei in melk productie gezorgd hebben, waardoor RFC in de problemen kwam.

Veertig- tot vijftigduizend koeien in een paar maanden tijd geïmporteerd. Dat klinkt als ongeloofwaardig veel. Om het getal te verifiëren werd de vraag uitgezet bij de instanties die het monitoren. De NVWA voor de controle en de RVO voor de I&R-registratie. De NVWA stelt bij monde van een woordvoerster de cijfers niet op een rij te hebben. De RVO werkt nog aan het beantwoorden van de vraag.

Echter, nu de datum van 1 oktober zo belangrijk is binnen het fosfaatreductieplan, is het de moeite waard het antwoord al eerder te zoeken. Dat kan met een vrij goede benadering ook door andere cijfers naast elkaar te leggen.

Op 1 januari minder koeien dan op 1 oktober

Zo blijkt uit de CRV-cijfers dat er op 1 oktober 2016 1.750.531 koeien in Nederland waren. Op 1 december 2016 waren dat er 1.754.918 en op 1 januari lag het aantal zelfs lager dan op 1 oktober met 1.748.303. Hieruit spreekt beslist geen grote groei en een signaal dat duidt op veel import van melkvee.

Er moet echter niet vergeten worden dat in dezelfde periode veel meer koeien geslacht zijn. In het laatste kwartaal van 2016 werden 175.884 runderen geslacht. Het gemiddelde aantal per jaar over de jaren 2010 tot en met 2015 was 147.965. Dit gemiddelde ligt heel dichtbij het aantal over 2015. Een verschil van zo’n 28.0000.

Belangrijk om te weten is dat het aantal runderslachtingen in Nederland grotendeels uit melkgevende dieren bestaat. Jongvee is maar een klein gedeelte en vleesvee bedraagt stabiel elk jaar 6 tot 10 procent, zo meldt het COV (Centrale Organisatie voor de Vleesveesector). Die dienst stelt dat er geen signalen zijn dat dat opeens anders lag in het laatste kwartaal van 2016. We schrijven de 28.000 extra slachtingen daarom toe aan melkkoeien en vaarzen.

Ook meer export

Export vee hoger dan in laatste kwartaal 2015

De export van runderen uit de melkveehouderij lag het van oktober tot en met december 2016 2.300 stuks vee hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze toename zette afgelopen januari nog versterkt door. In die maand bedroeg het verschil bijna 4.000 dieren ten opzichte van januari 2015.

De 2.300 dieren extra voor export en 28.000 voor de slacht, maken ruim 30.000 dieren totaal. Waar de CRV-cijfers tonen dat het aantal koeien tussen 1 oktober en 1 januari nagenoeg stabiel was, is dat dus bij benadering ook het aantal dat in deze periode naar Nederland is geïmporteerd. En daar zijn de extra slachtingen in het buitenland van Nederlands vee, die er zeer waarschijnlijk waren maar wat nog niet concreet te achterhalen is, nog niet bij geteld.

Zo gezien is het aantal van veertig- tot vijftigduizend wellicht nog iets te hoog aangezet, maar wijst alles er wel op dat er ruim 30.000 dieren geïmporteerd zijn richting melkveebedrijven na 1 oktober 2016.

Meer cijfers 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden