Inside: Melk & Voer

Zuivelmarkt nadert een spannend kruispunt

2 Februari 2017 - Herma van den Pol

Prijzen krijgen weer ruimte om te stijgen. Na een aantal rustige weken keert de vraag dan toch weer terug en dit heeft direct gevolgen voor het sentiment in de zuivelmarkt. Het ziet er naar uit dat de markt een kruising nadert, wat gevolgen gaat hebben voor het verdere prijsverloop gedurende het eerste kwartaal van 2017.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aan de andere kant van de wereld schrijft Nieuw-Zeeland voor december een daling op van min 2,75 procent. Het land begint ondertussen uit het seizoen te raken en speelt daardoor een kleinere rol op de wereldmarkt. 

Het uitblijven van extra liters helpt de markt. Toch heerst er ook onzekerheid over het verdere verloop van de melkaanvoer. De hamvraag is vooral wat de melkprijs voor effect gaat hebben op de melkproductie. Nederland is daarin de vreemde eend in de bijt, doordat het streven naar minder fosfaat vrij zeker minder melk gaat opleveren.

De onzekerheid strekt zich niet alleen uit tot het aanbod, maar heerst ook over de vraag. Begin februari neemt die in elk geval toe en legt een bodem in de markt van versfabricaten. Zo komt room uit op 4,325 euro per kg af werk en schrijft concentraat een prijs op van 1.625 euro per ton droge stof. Ook de komende week ziet het er naar uit dat de vraag goed blijft, maar daarna is het even afwachten.

4,325

euro

per kg af werk

Een andere ontwikkeling kan hier gaan helpen. Zo daalde in Nederland de magere melkpoeder naar 202 euro per 100 kg melk. In Duitsland komt de prijs uit op 1.990 tot 2.150 euro per ton. De lagere prijzen zijn geen goed nieuws voor het leeghalen van de interventie. Juist die drukt de stemming in melkpoeder nog verder omlaag. Daardoor wordt het product minder interessant voor verwerkers, wat weer gevolgen kan hebben voor het nevenproduct room. 

Overigens is de kans groot dat de boterprijs komende week weer een veer moet laten. Actueel ligt de prijs onder de 400 euro per 100 kg. Doordat de boter overprijsd was moet deze ook een veel grotere stap terug doen. 

Kaas sluit de rij. Zo daalt de prijs in Duitsland naar 3,10 tot 3,35 euro per kg. De markt ligt er nog altijd rustig bij. Te rustig, waardoor de prijs voor foliekaas op de spotmarkt onder de 3 euro duikt. Er worden zelfs prijzen ver daaronder genoemd, maar dit lijkt een beetje te negatief. Ook bij de cheddar doen lage prijzen de ronde, maar opnieuw zijn er geen gedane zaken op te ontdekken. Vooral omdat die prijs goed mee kan komen op de wereldmarkt is het maar de vraag of de laagste prijzen realistisch zijn.    

De prijzen voor rauwe melk stijgen in hoofdzaak door een gebrek aan verkoopdruk. Het maakt dat verwerkers hogere prijzen kunnen vragen, waardoor in Nederland de prijs stijgt naar 31 tot 32,50 euro per 100 kg melk, dit bij 4,4 procent vet geleverd. In Duitsland komt de prijs in het noorden bij 3,7 procent vet uit op 32 euro, tegen een 32,50 euro per 100 kg melk in het zuiden. 

In Nieuw-Zeeland blijven de geluiden negatief over de melkaanvoer, wat hogere prijzen op de Global Dairy Trade (GDT) kan opleveren. Minder positief zijn de lagere prijzen voor magere melkpoeder op de NZX. De markt kan nog alle kanten op en bevindt zich daardoor op een kruising. De combinatie van sentiment en aanbod gaan de koers bepalen. 

Meer prijzen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden