Verschillende landen in de Europese Unie verslaan de verwachtingen die er waren over de melkaanvoer. Het winterweer laat de melkproductie dan ook nog aardig met rust. Geen goed nieuws in een periode dat er weinig vraag is. Meer in een analyse van Boerenbusiness Melk.
Ook in Frankrijk begint de achterstand iets af te nemen. Zo daalt deze in week 52 alweer van min 7,5 procent naar 6,4 procent. In Duitsland heeft het winterweer eind december voor iets minder melk gezorgd. Daar wordt 5,1 procent minder melk gecollecteerd. Wat actueel speelt is dat de spelers op de markt rekenden op minder melk, waardoor de extra liters een probleem worden.
Het is echter nog niet dramatisch alleen de timing van de extra liters is niet goed. Nog altijd is het rustig vanuit de retail die eerst de voorraden van kerst opruimt. Dit zet druk op de prijzen van de vloeibare grondstoffen. Zo daalt de gemiddelde spotprijs voor rauwe melk in Nederland naar 31,50 euro per 100 kg melk. Dit bij 4,4 procent vet.
Ook in Duitsland is er een gebrek aan vraag en aanbod en dus een dunne handel. In het noorden van het land zakt de prijs terug naar 30 euro per 100 kg melk, bij 3,7 procent vet geleverd. In het zuiden komt de prijs bij hetzelfde vetpercentage ook uit op 30 euro per 100 kg melk. Het Duitse buurland Polen lijkt over iets minder melk te beschikken, maar het heeft nog niet geresulteerd in meer vraag.
De rustige markt zet ook zijn tanden in de prijzen voor room en magere melkconcentraat. Zo zakt de roomprijs terug naar 4,65 euro per kg af werk. Magere melkconcentraat zakte een week eerder al terug in prijs en komt nu uit op 1.650 euro per ton droge stof af werk.
Door de lagere prijzen op de spotmarkt beginnen er wat zorgen te ontstaan over het effect daarvan verderop in de markt. Een negatief sentiment kan immers prijzen van bijvoorbeeld kaas en boter gaan beïnvloeden. Hoewel de lagere roomprijzen ook al weer meer vraag beginnen te sorteren. In de Nederlandse noteringen doet de boterprijs een klein stapje terug om via een daling van 5 euro uit te komen op 431 euro per 100 kg. In Duitsland blijft de prijs staan op 4,30 tot 4,40 euro per kg.
De andere vetproducten doen ook een stapje terug. Zo daalt in Nederland de prijs van volle melkpoeder naar 317 euro per 100 kg. In Duitsland blijft de prijs staan op 3.150 tot 3.250 euro per ton. De prijs van kaas daalt naar 3,15 tot 3,35 euro per kg.
Beter presteert eiwit. Zo komt magere melkpoeder in Nederland uit op 217 euro per kg voor consumptie en voor veevoer komt de prijs uit op 193 euro per 100 kg. In Duitsland neemt de prijs eveneens toe. Voor consumptie komt de prijs uit op 2.070 tot 2.190 euro per ton, tegen een 1.920 tot 1.970 euro per ton voor veevoer. Vraag naar melkpoeder komt vooral van buiten de EU. Op de binnenlandse markt zijn kopers nog terughoudend. Ondertussen neemt het aanbod ouder aanbod langzaam af.