Voor het eerst sinds maart 2014 laat de Nederlandse melkaanvoer geen groei meer zien in vergelijking met een jaar eerder. De melkontvangst van december duikt zelfs enkele tonnen onder de lijn van een jaar eerder. Dit komt naar voren uit de cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Over december collecteerde de Nederlandse verwerkers 1.204.730 ton melk. Procentueel een verschil van 0 procent in vergelijking met een jaar eerder. In tonnen een daling van 127 ton. Het gaat om een minimaal verschil, maar wel de eerste daling sinds maart 2014.
Naar de oorzaak van de lagere aanvoercijfers blijft het min of meer gissen. Een kleine aanwijzing komt er vanuit het veld. Steeds meer melkveehouders geven aan dat het niet melkt. Iets wat het gevolg kan zijn van de mindere kwaliteit kuilgras, maar ook blijken er plaatselijk problemen te zijn met de gezondheid van koeien. Daar bovenop is er de regeling geld-voor-minder-melk. Het fosfaatreductieplan speelt tot nog toe een ondergeschikte rol.
Hoewel er minder liters melk zijn pakken de gehaltes wel hoger uit. Kon voor december 2015 een vetpercentage van 4,47 procent opgeschreven worden, december 2016 levert een percentage op van 4,58 procent. Het vertaalt zich in een 2,4 procent hogere vetopbrengst, welke uitkomt op 55.143 ton.
Over heel 2016 komt de melkontvangst uit op 14,32 miljoen ton. Een plus van 7,49 procent in vergelijking met 2015.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.