Voor de economie in Nieuw-Zeeland is de zuivelsector van vitaal belang. Tegelijkertijd groeide het percentage leningen uitstaande in de sector naar grote hoogte. Ruim tweederde is namelijk ondergebracht bij melkveehouders. De kentering in de markt geeft wel weer wat lucht.
Recent maakte Fonterra bekend de prognoseprijs voor melk te verhogen en ook andere verwerkers volgden het voorbeeld. Het geeft melkveehouders weer iets speling op de balans. Hoewel de prijs rondom een kostendekkende prijs heen beweegt zijn de melkveebedrijven nog niet in veilig vaarwater.
Het komt tot uiting in de som geld die melkveehouders bij banken hebben uitstaan. Zo neemt de sector begin september 66 procent van de agrarische leningen voor zijn rekening. Het komt neer op een bedrag van 40 miljard Nieuw-Zeelandse dollar, om en nabij de 25 miljard euro. Door de kentering in de markt zien banken de vraag naar geld wel afnemen. Wat niet wegneemt dat een percentage van de bedrijven nog niet uit de problemen is.
Daar bovenop komt de onzekerheid van het herstel. Iets wat nog steeds in hoofdzaak wordt ingegeven door een mindere melkproductie. Veel marktkenners schatten dan ook in dat de markt zijn top bereikt heeft en dat er nu een periode van consolidatie gaat volgen.
Klein lichtpuntje. China worstelt net zoals delen van Europa met ongewoon warm en droog nazomerweer. Gedurende de zomer waren er ook al diverse overstromingen. Het kan voor minder melk zorgen, maar dit moet de tijd gaan uitwijzen. Voor nu is er niet direct een argument wat wijst op een vraagtoename.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.