Rabobank onderzoekt opties

Grotere financiële prikkel nodig voor weidegang

5 November 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Melkveehouders moeten een grotere financiële prikkel krijgen voor het voeren van weidegang dan de huidige weidepremie van een euro per 100 kg. Dit oppert Rabobank in haar visie Melken in balans. De consument of burger moet deze hogere bijdrage bij voorkeur betalen. Ook onderzoekt Rabobank de mogelijkheden voor groenfinanciering voor melkveehouders die investeren weidegang, dierenwelzijn, biodiversiteit of het terugdringen van broeikasgassen en mineralen.

Dit zei Ruud Huirne, directeur Food & Agri van Rabobank Nederland, woensdag bij de perspresentatie van de visie in Utrecht. Volgens Huirne is het belangrijk dat melkveehouders blijven investeren in ontwikkelingen die hun maatschappelijk draagvlak vergroten, zoals weidegang en diergezondheid. Daarbij wordt het streefpercentage van 80 procent weidegang die Sharon Dijksma, de voorganger Martijn van Dam - de huidige staatssecretaris van Landbouw - een hele uitdaging.

In een periode van lage melkprijzen neemt het percentage weidegang relatief toe

Zo blijkt dat onder de melkveebedrijven die de komende jaren gaan stoppen een relatief hoog aantal ondernemers zit die weidegang voeren. Dit houdt in dat de melkveebedrijven die blijven doormelken een hogere inspanning moeten leveren om het beoogde percentage weidegang te halen. Een hogere financiële prikkel kan daarbij helpen, aldus Marijn Dekkers, sectormanager veehouderij bij Rabobank. De bank ziet dat in een periode van een lage melkprijs het percentage weidegang toeneemt, omdat de premie voor de melkveehouder relatief aantrekkelijk wordt.

Een hogere premie kan dus weidegang bevorderen, maar de bank ziet dan graag dat de burger of consument - de groep die de weidegang wenst - hiervoor betaald. Zelf kijkt de bank of groenfinanciering een mogelijkheid is om de duurzame doelen op melkveebedrijven een extra stimulans te geven. Rabobank bekijkt of de resultaten in weidegang, dierenwelzijn, biodiversiteit en broeikasgassen zodanig te kwalificeren zijn dat zij voor groenfinanciering in aanmerking kunnen komen. Of dit gaat lukken is nu nog onduidelijk, aldus Huirne.

Rabobank neemt de duurzame doelen ook mee in gesprekken over de financiering, geeft Huirne aan. 'We moeten ervan overtuigd zijn de ondernemer over tien jaar ook maatschappelijk draagvlak heeft.' Zelf aan bijvoorbeeld het rentepercentage sleutelen voor ondernemers die groen goed presteren, is Rabobank vooralsnog niet van plan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
A. 5 November 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10866627/Grotere-financiele-prikkel-nodig-voor-weidegang]Grotere financiele prikkel nodig voor weidegang[/url]
De burger kan het probleem gaan oplossen. De Rabobank komt zelf wel meer mee met hun rentes. Bij de boeren worden de rentes vast weer fors verhoogt, door risicotoeslagen. Er zijn verhalen bekend van wel 15% rente. En het dierwelzijn heeft de Rabobank zich nog nooit druk om gemaakt. Zoals het financieren van grote buitenlandse bedrijven, maar ook op 'bankenboeven' staat een schrijnend verhaal.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Aardappelen

Aviko en Rabobank gaan telers financieel steunen

Nieuws Financieel

Rabobank ziet agrarische kredietaanvragen groeien

Nieuws Melk

Liquiditeit blijft uitdaging op melkveebedrijf

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden