Melkveehouders die te kampen hebben gehad van muizenvraat in de wei, krijgen de gelegenheid het grasland te herstellen of het tekort aan ruwvoer aan te vullen. Sharon Dijksma, de staatsecretaris van Landbouw, heeft hiertoe overeenstemming bereikt met de Europese Commissie. Het gaat hierbij om de bedrijven waar, volgens de taxatie van het Faunafonds, zeker 25 procent van de verwachte grasopbrengst is opgevreten.
Dit meldt Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer. De staatssecretaris heeft in Brussel toestemming gekregen om drie maatregelen in te voeren die de gedupeerde melkveehouders tegemoetkomen. Dit fiat van de Europese Commissie is nodig, omdat deze maatregelen de Nitraatrichtlijn en de derogatie voor Nederland raken. Hierdoor zijn de ingrepen ook enkel voor dit jaar van toepassing en moet scherper op de waterkwaliteit worden gecontroleerd.
De maatregelen betreft het uitbreiden van de calamiteitenregeling van de Nitraatrichtlijn voor schade veroorzaakt door plaagdieren aan graswortels of grasbladeren. De huidige regeling voorziet alleen in schade door emelten en engerlingen, maar wordt uitbreid naar plagen met een soortgelijke schade. Daarnaast wordt de uitrijdperiode voor dierlijke mest verlengd tot 16 september 2015 op heringezaaide percelen voor bedrijven met ernstige muizenschade.
Tot slot krijgen de gedupeerde bedrijven die dit jaar van de derogatie gebruik maken dit jaar vrijstelling van de eis dat 80 procent van het bouwplan uit grasland moet bestaan. De belangrijkste voorwaarden zijn dat ten minste 65 procent van het bouwplan grasland blijft. Ook mag maximaal 170 kilogram stikstof uit dierlijke mest per hectare worden gebruikt op het areaal aan andere gewassen dat uitgaat boven 20 procent van het bouwplan van het bedrijf.
Ook heeft Brussel het voorstel van de provincie Friesland goedgekeurd om bedrijven met ernstige muizenschade een langlopende lening aan te bieden, als aanvulling op de kredietfaciliteiten die reeds in de markt beschikbaar zijn. Onder voorwaarden kan een dergelijke leenfaciliteit worden uitgevoerd, meldt Dijksma.
LTO Nederland is zeer content met de tegemoetkoming van Dijksma. De veldmuizen hebben volgens LTO meer dan 20.000 hectare grasland verwoest.'Het hoogst haalbare wat zo’n korte termijn van Brussel werd gevraagd, is inderdaad bereikt. Staatssecretaris Dijksma heeft door haar inzet een huzarenstukje geleverd. Dit geeft de boeren in elk geval meer lucht op de route naar herstel', zegt Wiebren van Stralen, beleidsadviseur Mest en Milieu van LTO Nederland, in een verklaring.
De snelle reactie vanuit Brussel is opmerkelijk, vindt Van Stralen. De Brusselse goedkeuring van dit Actieprogramma en de derogatie werd media vorig jaar gegeven na een lang en intensief onderhandelingstraject. 'Door een uitstekende samenwerking met EZ, goede onderbouwing van de maatregelen en niet in de laatste plaats ook de inzet van het actiecomité is Brussel binnen afzienbare tijd over de streep getrokken', aldus de LTO-beleidsadviseur.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.