Terwijl de kritiek op de daadkracht van de BBB - en met name van minister Wiersma - voor agrarisch Nederland toeneemt, zijn er ook mensen die haar in bescherming nemen. Als vanzelf gebeurt dat vanuit haar eigen partij, maar ook LTO-voorzitter Ger Koopmans doet het, en misschien niet per se omdat van hem eveneens weinig wordt gehoord.
Op een vrijdag gehouden LTO-bijeenkomst in Drachten maande Koopmans (zie foto) de Tweede Kamer om minister Wiersma niet steeds naar de Kamer te roepen. Het houdt haar maar van het werk, vindt Koopmans. Hij vindt dat, als de minister nog maar wat meer tijd krijgt, dat het dan bijna als vanzelf wel goed komt, vooral ook omdat er een andere wind waait in Europa. Koopmans was volgens Omrop Fryslân optimistisch. Hij kraakte dan ook geen kritische noot over de PAS-melders, maar hoopt vooral op een nieuwe derogatie, waar Wiersma inmiddels aan werkt. LTO werkt samen met een groep andere organisatie mee aan een invulling daarvan.
Samsom ontnuchtert
Koopmans optimisme werd echter de grond in geboord door zijn oude bekende en huidig voorzitter van de raad van commissarissen van de Gasunie, Diederik Samsom. "Reken er maar niet op. Als je ervan uitgaat en je krijgt het niet, is de teleurstelling des te groter," zo wordt Samsom geciteerd. De voormalige Greenpeace-activist, oud-politicus en voormalige rechterhand in Brussel van Frans Timmermans kan het weten. Hij heeft boven op het overleg gezeten over de laatste Nederlandse derogatie.
PAS-vaders
Samen met Koopmans heeft hij tevens aan de wieg gestaan van de beruchte wetgeving, die in 2019 buiten gebruik is gesteld, en waardoor nu zoveel boeren in de problemen zitten. Samsom is kennelijk ontnuchterd door het PAS-debacle (maar staat ook voor andere doelen), Koopmans houdt vertrouwen in de polder.
IPO wil rechtvaardigheid
Koopmans en sommige anderen in de landbouw mogen hoop houden dat ze al overleggend en afwachtend tot een oplossing komen, velen doen dat niet meer. Ook de provincies verliezen hun geduld. Met name het nieuwe uitstel voor de PAS-melders, waar Wiersma om vraagt, is bij hen niet goed gevallen. "Het raakt zeer aan ons rechtvaardigheidsgevoel dat deze bedrijven nu nog steeds in een benarde positie zitten, met alle zakelijke en persoonlijke gevolgen van dien," schrijven ze in een dringende oproep aan de minister. Ze willen snel helderheid.
BBB versus BBB
Pikant aan dit stuk is, dat het niet komt van politieke tegenstanders. Ook niet van recalcitrante NSC'ers en VVD'ers, maar van een club waarin het BBB-gehalte juist bijzonder hoog is.
Wat ook nog niet heel erg wil vlotten is een akkoord over het koeien-opkoopplan, dat nodig is om volgend jaar onder het mestplafond voor de melkveehouderij te komen. Zoals zo vaak, hangt het op de financiering, en het lijkt er daarbij niet gemakkelijker op te worden.
Budget inleveren
Omdat de regering tegenvallers heeft moeten incasseren bij het doorvoeren van de grote plannen (geplande bezuinigingen pakken lager uit), moeten alle ministers budget inleveren. Dus Wiersma ook. Dat betekent mogelijk dat meer wordt gevraagd van het agrarische bedrijfsleven. Komt dat niet rond, dan dreigen toch weer generieke maatregelen, die de BBB ook niet wil. De partij dreigt zo voor gedwongen keuzes komen te staan. De kroonjuwelen waren bij de provinciale en parlementaire verkiezingen het bevrijden van landbouw en platteland uit de stikstofknoop. Gezien ontwikkelingen van de laatste maanden moet de partij opletten er zelf niet in te worden getrokken.