Een gemiddelde stijging van 6,9 procent per jaar gaat landbouwgrond waarschijnlijk de komende jaren niet meer halen, zo meldt ABN AMRO. Ook houdt de bank er rekening mee dat prijzen volatieler worden, oftewel meer heen en weer gaan bewegen. Een belangrijke factor in dit spel zijn de jonge agrarische ondernemers.
Gedurende de periode 2008 tot en met 2014 kende de prijzen van landbouwgrond een plus van 6,9 procent. De gemiddelde prijs betaald voor landbouwgrond kwam over 2014 uit op 53.635 euro per hectare. In vergelijking met vijftig jaar geleden een verveertienvoudiging.
'Hoge prijzen voor landbouwgrond werken immers prijsverhogend en drukken daarmee op het rendement van de ondernemers', zo meldt ABN Amro in de sector update over landbouwgrond. De bank maakt daarmee duidelijk waarom grondprijzen niet kunnen blijven stijgen in het tempo van de laatste jaren.
De huidige ondernemers profiteren nu vaak nog van grond die ze tegen een lagere prijs konden aanschaffen. Daar tellen ze de duurdere grond bij op en vervolgens worden de kosten over het complete areaal uitgesmeerd. Hierdoor blijven de kosten in evenwicht.
Het is echter een voordeel die de jongere generatie niet heeft. 'Ondanks dat zij het vaak tegen een gereduceerde prijs kunnen overnemen van de vorige generatie.' Het maakt dat alle grond relatief duur is. Het maakt de financiering lastig, maar het zet tevens zware druk op het rendement. Logisch gevolg is dat het aankopen van grond minder populair wordt en dit zet druk op de prijs.
Het is niet de enige negatieve factor voor de grondprijs. Ook het aantal jonge ondernemers brengt gevaar met zich mee. Dit aantal daalt namelijk en drukt daarmee op termijn de vraag. Tegelijk wordt er door stoppende ondernemers meer grond aangeboden en neemt het aanbod toe.
De nieuwe generatie belemmert een snelle stijging van de grondprijs, maar ook het verwachte of gemaakte rendement gaat volgens de bank een belangrijke rol spelen. Iets wat resulteert in schommelingen in de grondprijs. Opbrengstprijzen bepalen of in de akkerbouw en melkveehouderij geïnvesteerd wordt in grond. Doen ze dat niet dan daalt de vraag en dat zet druk op prijzen.
Toch voorziet de bank geen daling van de prijzen. Er wordt alleen rekening gehouden met een grondprijs die minder snel stijgt in vergelijking met de laatste jaren.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grondmarkt/artikel/10864339/Grootste-stijging-prijs-landbouwgrond-geweest]Grootste stijging prijs landbouwgrond geweest[/url]