Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Verdwijnen van Talent aderlating voor sector

8 April 2025 - Niels van der Boom - 3 reacties

Het gebruik van de natuurlijke kiemremmer Talent in de teelt van pootaardappelen staat op losse schroeven. Bij toelatinghouder Adama zijn ze er beduusd van. Officieel heeft het Ctgb nog geen uitspraak gedaan over de herregistratie, maar de kans dat opnieuw een cruciaal middel voor pootgoedtelers verdwijnt, is groot.

Eind februari berichtte het Ctgb dat de toelatingstermijn van Talent met een jaar werd verlengd tot 1 juni 2026. De toelating verliep namelijk op 1 juni 2025, maar 'buiten de wil van de toelatinghouder kan binnen de toelatingstermijn geen besluit worden genomen', zo valt te lezen in de Staatscourant.

Officiële reactie
Adama heeft tijdens het hernieuwingsproces aanvullende vragen van de beoordelingsinstantie ontvangen over het gebruik van Talent. Het bedrijf heeft diverse aanvullende studies uitgevoerd, maar dat zal niet leiden tot een herregistratie. Officieel heeft het bedrijf daar nog geen finaal besluit over ontvangen van het Ctgb. Wel heeft Adama vast voorgesorteerd en begin april alle distributeurs een bericht gestuurd over dit mogelijke scenario.

Kevin de Lange, productspecialist voor Talent bij Adama, noemt het een fikse aderlating voor de gehele pootgoedsector. De werkzame stof carvon is tot en met 31 juli 2034 in de EU toegelaten. Talent is alleen in Nederland geregistreerd, vanwege het belang van de pootgoedsector hier. Carvon heeft een natuurlijke oorsprong en wordt gehaald uit karwijzaad, maar ook uit bijvoorbeeld dille. De stof wordt in tal van toepassingen gebruikt. Van zeep tot huidcrème en dus ook als 'gewasbeschermingsmidddel'. Zo staat het althans geregistreerd. Dat carvon een kiemremmende werking heeft, hoofdzakelijk om topspruitdominantie in pootgoed te voorkomen, is al dertig jaar bekend en ruim beproefd in Nederland.

Hard gelag
Dat juist zo'n middel komt te vervallen is zuur, meent ook De Lange. "We begrijpen heel goed dat het Ctgb voor alle middelen een strenge registratieprocedure heeft. Daar zijn we ook absoluut geen tegenstander van. Toch is het vreemd dat je karwijzaad wel gewoon mag eten, maar het blijkbaar niet in een aardappelbewaring mag toepassen. Voor de gehele pootgoedsector is het gemis groot. Ook in de biologische teelt werd het veel toegepast."

Als alternatieven voor de spruitremming hebben telers ethyleen en de mechanische koeling om uit te kiezen. Toch zijn die niet direct met elkaar te vergelijken, weet De Lange. "Pootgoedhandelshuizen weten dat bepaalde rassen beter reageren op Talent en andere juist op ethyleen. Ook hebben telers geïnvesteerd in een bewaring speciaal voor Talent, die vaak ook aan collega's wordt verhuurd. De impact op die bedrijven is dus zeer groot. Dat horen we nu al uit de vele reacties. Uiteindelijk betaalt de sector als geheel de rekening. Talent levert bewezen meer knollen per plant. Dat betekent meer pootaardappelen en meer kilo's, die je straks gaat missen."

Losse schroeven
Hoe het verder loopt met Talent is ook voor Adama koffiedik kijken. Zonder herregistratie komt er waarschijnlijk een opgebruiktermijn voor het middel, dat na een bepaalde datum helemaal verboden is. Mensen in de pootgoedsector vrezen ondertussen wel voor het gebruik van andere kiemremmers. Want kunnen ook daarbij aanvullende vragen worden gesteld? Cruciale middelen kunnen zo op losse schroeven komen te staan. En dat terwijl het aanbod aan stoffen toch al jaar op jaar krimpt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden